Portekiz'de ekonomik veriler düzelince tasarruf hedefleri azaltıldı

Portekiz'de ekonomik veriler düzelince tasarruf hedefleri azaltıldı

Portekiz hükümeti, ekonomik verilerde gelen olumlu rakamlardan dolayı 2015 yılındaki tasarruf öngörülerini 3'te 1 düşürdü

MADRİD (AA) - Portekiz'deki sağ görüşlü koalisyon hükümeti, tasarruf hedeflerini küçülttü.

Maliye Bakanı Marai Luis Albuquerque, daha önceden öngördükleri 2015 yılı tasarruf hedeflerinin yaklaşık 3'te 1'inin düşürüldüğünü ve kesintilerin yarısının bakanlıkların yeniden yapılanmasında uygulanacağını duyurdu. 

2015 yılında, gayrisafi milli hasılanın (GSMH) yüzde 0,8'ine denk gelen 1 milyar 400 milyon avroluk bir tasarruf öngördüklerini açıklayan Albuquerque, bu şekilde Troyka'nın (AB Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve Uluslararası Para Fonu) istediği bütçe açığını yüzde 2,5'e indirme hedeflerinin tutturulabileceğini söyledi. Portekiz hükümeti geçen aralık ayında yaptığı açıklamalarda, 2015 hedeflerinde 2 milyar 80 milyon avroluk (GSMH'nin yüzde 1,2'si) tasarruf öngörmüştü.

Gelecek yıl 13 bakanlık ve Başbakanlık ile Başbakan Yardımcılığında toplam 730 milyon avroluk tasarruf yapılıp, yeniden yapılanmaya gidileceğini kaydeden Albuquerque,  geri kalan kesintilerin, teknoloji, araştırma ve iletişim (320 milyon avro); emeklilik ve çalışma (180 milyon avro) ile kamu şirketleri (170 milyon avro) olarak 3 sektörde gerçekleşeceğini ifade etti.

"Pozitif bir dinamiğe gireceğiz" diyen Portekiz Maliye Bakanı, ayrıca 2015 yılı için yüzde 1,5'lik ekonomik büyüme ve işsizlik oranının yüzde 14,8'e gerilemesini öngördüklerini açıkladı. 

2015-2018 yıllar arasında bütçe açığının yüzde 2,5'in üzerine çıkmamasını garanti etmek için bir program uygulayacaklarını belirten Albuquerque, gelecek yıl alkol ve sigara ürünlerinde olası bir vergi artışı üzerinde çalışacaklarını da söyledi. 

Geçtiğimiz haftalarda Portekiz Merkez Bankası, bu yılki büyüme tahminlerini yüzde 0,8'den yüzde 1,2'ye çıkartırken, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch de Portekiz'in görünümünü negatiften pozitife (BB+) çevirmişti. Troyka ile yaptığı 78 milyar avroluk dış mali yardım anlaşması 17 Mayıs'ta sona erecek olan Portekiz'in haziran ayından itibaren tekrar kendi kendini finanse etmeye başlaması öngörülüyor.

Kaynak:Haber Kaynağı