Pompeo: “Orta Doğu için büyük dünya koalisyonu oluşturduk”

Pompeo: “Orta Doğu için büyük dünya koalisyonu oluşturduk”

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, 13-14 Şubat tarihinde Varşova'da düzenlenecek Orta Doğu Zirvesi'nin "Büyük bir dünya koalisyonu" olduğunu söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, 13-14 Şubat tarihinde Varşova'da düzenlenecek Orta Doğu Zirvesi'nin "Büyük bir dünya koalisyonu" olduğunu söyledi.

ABD'nin Polonya ile ortak düzenleyeceği Orta Doğu Zirvesi için Varşova'ya gelen ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Polonya Dışişleri Bakanı Jacek Czaputowicz ile bir araya geldi. Görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, 13-14 Şubat tarihinde Varşova'da gerçekleşecek Orta Doğu Zirvesi'nin "büyük bir dünya koalisyonu" olduğunu söyledi. Konferansa 60'ın üzerinde ülkenin katılacağını belirten Pompeo, oturumların konusunu Orta Doğu'nun geleceği, bölgede barışın ve güvenliğin tesisi gibi hususların oluşturacağını ifade etti. Pompeo, "60'ın üzerinde ülkenin katılacağı, bir anlamda büyük dünya koalisyonu denebilecek zirvede umarım Orta Doğu'daki sorunların çözümü noktasında mesafe kat ederiz" dedi.

"North Stream Rusya'nın Avrupa'daki ağırlığını arttıracak"

Polonya'nın ABD'nin Avrupa'daki en iyi dostu olduğunu, iki ülkenin Orta Doğu barışına ilişkin zirve düzenlemesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Pompeo, Polonya ile ortak ekonomik ve stratejik hedefler konusunda çalışmalarının sürdüğünü de kaydetti. Bu kapsamda Rus doğalgazını Almanya'ya doğrudan taşıyacak North Stream (Kuzey Akım) projesine de değinen Pompeo, "North Stream Rusya'nın Avrupa'daki ağırlığını arttıracak ve bazı Avrupa ülkelerini kendine bağımlı hale getirecek" diye konuştu.

ABD'nin Doğu Avrupa'nın güvenliğini önemsediğini, bölgeyi yakından takip ettiğini belirten Amerikan Dışişleri Bakanı, ABD'nin Orta ve Doğu Avrupa bölgesine gerek NATO kapsamında gerekse bireysel olarak angaje durumda olduğunu sözlerine ekledi.

Toplantıda konuşan Polonya Dışişleri Bakanı Jacek Czaputowicz ise Pompeo ile yaptıkları görüşmede gerek uluslararası meselelere gerekse iki ülke arasındaki ilişkilere değindiklerini söyledi. Yarın ABD Dışişleri Bakanı ile birlikte Polonya'daki NATO üssünü ziyaret edeceklerini belirten Jacek Czaputowicz, bu vesileyle Polonya'da görev yapan ABD askerleri sayesinde kendilerini güvende hissettiklerini belirtip onlara teşekkür etti. İki gün sürecek Orta Doğu Zirvesi'nde başta Suriye ve Yemen'deki çatışmaları, insani sorunları, barışın ve güvenliğin tesisi gibi pek çok konuyu ele alacaklarını belirten Czaputowicz, AB ve ABD'nin Orta Doğu'ya ilişkin olarak aynı görüşü paylaştıklarını söyledi.

"Tüm Avrupa'nın güvenliğini tehdit ediyor"

Kendilerinin Amerika Birleşik Devletleri'nin Orta ve Doğu Avrupa'ya olan ilgisinden son derece memnun olduklarını ifade eden Polonyalı Bakan, "ABD'nin enerji güvenliği hususunda bizlere verdiği destekten memnuniyet duyuyoruz, bölgede güvenliği sağlama rolünden, Amerikan askeri varlığından, iki ülke arasındaki askeri yatırım anlaşmalarından son derece memnuniyet duyuyoruz" şeklinde konuştu.

Rusya'nın North Stream boru hattıyla Avrupa'da enerji güvenliğini zora sokacağını, kimi Avrupa ülkelerini kendine bağımlı hale getireceğini belirten Czaputowicz "Bu durum Polonya, Orta ve Doğu Avrupa'nın dahası tüm Avrupa'nın güvenliğini tehdit ediyor" dedi.

Czaputowicz, Çin teknoloji firmalarıyla çalışma arzularının devam ettiğini, enformasyon sektöründeki yatırımlar kapsamında AB olarak çalışmalarını sürdürdüklerini de sözlerine ekledi.

Kaynak:Haber Kaynağı