Polonya Cumhurbaşkanı Duda Gürcistan'da

Polonya Cumhurbaşkanı Duda Gürcistan'da

Duda, Gürcistanlı mevkidaşı Margvelaşvili ile bir araya geldi

TİFLİS (AA) - Gürcistan'da resmi temaslarda bulunan Polonya Cumhurbaşkanı Andrej Duda, "Altını çizerek ifade etmek isterim ki Gürcistan NATO'ya tam üye olacak ve biz bugün buna doğru ilerliyoruz." dedi.

Başkent Tiflis'e ilk resmi ziyaretini gerçekleştiren Polonya Cumhurbaşkanı Duda, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelaşvili tarafından resmi törenle karşılandı.

İki cumhurbaşkanının basına kapalı yaptığı görüşmenin ardından heyetler arası toplantı düzenlendi.

Görüşmede ikili ilişkilerin yanı sıra Polonya ve Gürcistan arasındaki iş birliği ve bölgesel gelişmelerin ele alındığı açıklandı.

Daha sonra Duda ve Margvelaşvili, Gürcistan-Polonya arasındaki diplomatik ilişkilerinin 25. yıl dönümü münasebetiyle ortak bildiri imzaladı. İmza törenin ardından cumhurbaşkanları ortak basın toplantısı düzenledi.

Duda'yı Tiflis'te ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Margvelaşvili, Gürcistan'ın NATO ve Avrupa Birliği (AB) ile entegrasyonu sürecini somut şekilde destekledikleri için Polonya hükümeti ve halkına teşekkürlerini iletti.

Margvelaşvili, ticaret, ekonomi, turizm gibi alanlarda devam eden iş birliğine değinerek, bugüne kadar yapılanların aslında gerçek potansiyelin altında olduğunu, iş birliklerinin geliştirilmesi ve hak ettiği potansiyele kavuşturulması için ortak çaba sarf edilmesi gerektiğini vurguladı.

- Sadece NATO'nun değil AB'nin kapısı de açık olmalı

Gürcistan'da ilk ziyaretini gerçekleştiren Polonya Cumhurbaşkanı Duda da iki ülke arasındaki ilişkilerin daha ileriye taşıması için iş birliğini güçlendireceklerini belirterek, özellikle ticaret ve ekonomi alanında daha aktif çalışacaklarını ifade etti.

Polonya'nın Gürcistan'ın NATO ve AB ile entegrasyonu sürecine somut destek verdiğini vurgulayan Duda, NATO ve AB'nin Gürcistan gibi ülkeler için her zaman kapısını açık tutması gerektiğini söyledi.

Duda, Gürcistan'ın NATO üyesi olmasını bizzat desteklediğini belirterek, "Altını çizerek ifade etmek isterim ki Gürcistan NATO'ya tam üye olacak ve biz bugün buna doğru ilerliyoruz." dedi.

Polonya Cumhurbaşkanı, daha sonra Gürcistan Başbakanı Giorgi Kvirikaşvili ile bir araya gelerek bölgesel gelişmelerin yanı sıra Gürcistan'ın toprak bütünlüğü konusunu değerlendirdi.

Duda, yarın Batum'da Acara Özerk Cumhuriyeti Hükümeti Başkanı Zurab Pataridze ile görüşmesinin ardından ülkeden ayrılacak.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :