Polatlı'daki darbe girişimi davası

Polatlı'daki darbe girişimi davası

FETÖ'nün darbe girişimi sırasında Polatlı'daki 58. Topçu Tugayı ile Topçu ve Füze Okul Komutanlığındaki eylemlere ilişkin davada sanıklar ve avukatlarının esas hakkındaki savunmalarının alınmasına devam edildi

- Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Ankara'nın Polatlı ilçesindeki 58. Topçu Tugayı ile Topçu ve Füze Okul Komutanlığında yaşanan eylemlere ilişkin 330 kişi hakkında açılan davada, sanıklar ve avukatlarının esas hakkındaki savunmalarının alınmasına devam edildi.

Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki salonda görülen duruşmaya sanıklar ve avukatları ile bazı şikayetçilerin avukatları katıldı.

Savunma yapan eski binbaşı Cafer Öncel, 15 Temmuz günü eski tuğgeneral Murat Aygün tarafından harekat merkezinde bir toplantı yapıldığını, bu toplantıda Aygün'ün terör olayları nedeniyle sıkıyönetim ilan edildiğini, birliklerine de emniyet görevi verildiğini söylediğini aktardı.

Söz konusu toplantıda "darbe", "Türk Silahlı Kuvvetleri yönetime el koydu" gibi bir konuşma olmadığını iddia eden sanık Öncel, kendisine de Bilkent kavşağının emniyetini alması emrinin verildiğini, bu kapsamda Aygün'ün verdiği talimatla görev yerlerine gitmek için askeri araçlarla kışladan çıktıklarını beyan etti.

Sanık Öncel, yolda giderken bir arkadaşı vasıtasıyla darbe girişimini öğrendiğini, bundan sonra da konvoyu durdurarak birliğe geri dönmeye karar verdiğini ileri sürdü. Ankara istikametinde olan araçları Polatlı istikametine döndürmeye çalıştığı esnada vatandaşların toplanmaya başladığını ifade eden Öncel, bölgede bir süre hareketsiz kaldıktan sonra gelen polislere teslim olduklarını anlattı.

Esas hakkındaki mütalaada darbe girişiminden haberdar olduklarının belirtildiğini ancak bunun doğruyu yansıtmadığını ileri süren eski binbaşı Öncel, "O toplantıya katılan subay, astsubay herkes mi FETÖ üyesi? Eğer durum böyle olsaydı, her ne pahasına olursa olsun o araçlar görevlendirilen yerlere giderdi." diye konuştu.

Darbe girişiminde bulunmadığını ve FETÖ üyesi olmadığını savunan sanık Öncel, mahkemeden beraatini istedi.

Savunma yapan diğer sanıklar da suçlamaları kabul etmeyerek, beraat talebinde bulundu.

- Mütalaadan

Davanın 14 Şubat 2018'de görülen duruşmasında esas hakkındaki mütalaasını açıklayan Cumhuriyet Savcısı Hamza Yokuş, Polatlı 58. Topçu Tugayı ile Topçu ve Füze Okul Komutanlığındaki darbe girişimine yönelik eylemleri özetledikten sonra sanıklar hakkındaki talebini açıklamıştı.

Savcı Yokuş, aralarında sözde "yurtta sulh konseyi" üyelerinden eski tümgeneral Osman Ünlü ve eski tuğgeneral Murat Aygün ile eski albay Selçuk Serhat Pesek ve eski yarbay Abdülkerim Ceyhan'ın da bulunduğu 267 sanığın "anayasal düzeni ihlal" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmasını talep etmişti.

Mütalaada ayrıca, olay tarihinde vatani görevini yapan 62 er ve erbaş ile 1 sivil memurun ise "isnat edilen suçları işlediklerine dair mahkumiyetlerini gerektirir her türlü şüpheden uzak, kesin ve inandırıcı deliller elde edilemediğinden" beraatlerine karar verilmesi istenmişti.

 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :