Plenkovic hükümeti kurmakla görevlendirildi

Plenkovic hükümeti kurmakla görevlendirildi

Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kitarovic, 11 Eylül'deki seçimin kazananı HDZ'nin genel başkanı Plenkovic'i hükümeti kurmakla görevlendirdi

ZAGREB (AA) - Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kolinda Grabar Kitarovic, 11 Eylül'de yapılan erken genel seçimin kazananı muhafazakar parti Hırvat Demokratik Birliği'nin (HDZ) genel başkanı Andrej Plenkovic'i hükümeti kurmakla görevlendirdi.

Yaklaşık bir ay süren koalisyon hükümeti görüşmelerinde uzlaşma sağlanmasının ardından, Cumhurbaşkanı Kitarovic bugün HDZ lideri Plenkovic'i kabul etti.

Görüşmede, meclisteki 151 milletvekilinden 91'inin imzasının bulunduğu dosyayı Kitarovic'e sunan Plenkovic, 14. Hırvatistan Hükümeti'ni kurmakla görevlendirildi.

Cumhurbaşkanı Kitarovic, görüşmenin ardından yaptığı açıklamda, "istikrarlı ve yapıcı" bir hükümetin kurulmasını beklediğini ifade ederek, yeni hükümetin ülkenin ve ülke ekonomisinin kalkınmasının önündeki sorunlara çözüm bulması gerektiğini vurguladı.

Hükümeti kurmakla görevlendirilen Plenkovic de yürütülen koalisyon görüşmeleri sonrasında MOST, azınlık milletvekilleri, Milan Bandic'in önderliğindeki ittifak ve Hırvat Köylü Partisi (HSS) milletvekillerinin imzalarının bulunduğu dosyayı Kitarovic'e sunduğunu söyledi.

Yeni hükümetin öncelikle ekonomik kalkınma, yeni istihdam alanları yaratma, ticari rekabet ve hukuk devletinin işleyişi konularına odaklanacağını aktaran Plenkovic, ayrıca ülkedeki azınlıklara ve ülke dışındaki Hırvatlara da önem vereceklerini kaydetti.

Plenkovic'in ülke kanunlarına göre 30 gün içinde hükümeti kurması gerekiyor. Ülke basını, yeni hükümetin pazartesi gününe kadar kurulabileceğini belirtse de yetkililer herhangi bir tarih açıklaması yapmadı.

HDZ ile MOST arasındaki koalisyon görüşmelerinde, Plenkovic'in başbakan, MOST lideri Bozo Petrov'un ise ilk iki yıl boyunca meclis başkanlığı görevini yürütmesi konusunda uzlaşma sağlanmıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :