PKK’nın doktorları SGK’yı dolandırdı

PKK’nın doktorları SGK’yı dolandırdı

Sahte reçete ve sağlık raporlarıyla aldıkları ilaçları terör örgütlerine gönderen çete çökertildi. Terör örgütleri PKK, PYD ve DAEŞ’in, iki ayda canlı bombaya dönüştürebilen psikotrop türü ilaçları da bu çete üzerinden temin ettikleri ortaya çıktı.

Diyarbakır’daki hastanelerde, güvenlik görevlilerine sırt çevirip, sahte isimlerle teröristleri tedavi eden bazı doktorların, başka bir ihaneti daha ortaya çıktı. İstanbul merkezli 32 ilde toplam 266 adrese eş zamanlı düzenlenen sahçe reçete operasyonunda, kanser ve hematoloji ilaçlarını terör örgütlerine gönderen 90’ı doktor, hemşire ve eczacılardan oluşan toplam 109 şüpheli gözaltına alındı. Aralarında profesörlerin de olduğu doktor ve eczacılardan oluşan çetenin müşterileri arasında DAEŞ, PKK ve PYD’li militanların da olduğu ifade edildi.

RUTİN KONTROLDE ÇIKTI

Emniyetin 6 ay önce rutin yol uygulamasında gözaltına aldığı bir Suriyelinin üzerinden onlarca kanser ve psikoloji ilaçları çıkmasının ardından başlatılan soruşturma dev vurgunu ve ihaneti ortaya çıkardı.

250 MİLYONLUK VURGUN

Operasyonda eczanelerde  piyasa değeri 40 milyon lirayı bulan kanser, hematoloji, psikotrop ilaçları ele geçilirken, bazı ilaçların tarihlerinin geçmiş olması dikkat çekti. Zanlılardan birinin Diyarbakır Dicle Üniversitesi Hemotoloji Bölümü’nde görevli profesör Mehmet Orhan A. olduğu öğrenilirken, sahte reçeteli ilaçlarla şebekenin bugüne kadar devleti 250 milyon TL zarara uğrattığı belirtiliyor. Operasyonda ele geçen ilaçların özellikle İran, Irak ve Suriye’ye yasa dışı yollardan gönderildiğinin tespit edildiği belirtilirken, yaralanmalarda acil kan durdurması için kullanılan hemotoloji grubu ilaçların da DAEŞ militanlarına gönderildiği ifade edildi.

BU İLK YOLSUZLUĞU DEĞİL

Diyarbakır Dicle Üniversitesi’nde görevli Prof. Mehmet Orhan A.’nın da operasyon kapsamında gözaltına alınanlar arasında. Profesörün adı 2007 yılında da yolsuzlukla anılmıştı.  SGK’nın Dicle Üniversitesi’nde 790 bin TL’lik yolsuzlukla suçladıkları doktor için savcı, “İlaçları yoksullara dağıtmış olabilir” demişti. Soruşturma 2011’de tamamlandı ve savcılık, SGK raporuna rağmen kovuşturmaya gerek görmedi.

BİR İNSAN NASIL CANLI BOMBA OLUR!

İnsanı 2 ay gibi bir sürede canlı bombaya dönüştürebileceği belirtilen ve kişiyi sürekli halüsinasyon halinde yaşatan psikotrop türü ilaçların da el altından DAEŞ ve PYD gruplarına teslim edildiği de gelen bilgiler arasında. Tıbbi kaynaklara göre, psikotrop maddeler, asıl olarak merkezi sinir sisteminde etkisini gösteren ve beynin işlevlerini değiştirerek algıda, ruh hâlinde, bilinçlilikte ve davranışta geçici değişikliklere neden olan kimyasallardan oluşuyor.

YANLIŞ YAPAN BEDELİNİ ÖDER

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, İstanbul merkezli 32 ilde düzenlenen sahte reçete operasyonuyla ilgili,”Her gün milyonlarca reçetenin yazıldığı, milyonlarca işlemin yapıldığı hadiselerin içinde yanlış yapan meslektaşlarımızın olmamasını arzu ederiz. Ama varsa yanlış yapan da en ağır bedeli mutlaka ödeyecektir. Hele hele bu bir ilaç istismarı, tedavi istismarıysa burada takibin en hassas duyarlılıkla yapılmasını biz de arzu ederiz. Bu emniyetin, istihbaratın artık bu süreçten savcılığın ve hukukun devreye girdiği bir süreç. Yanlış yapan bedelini öder” dedi.

STAR