Pırasa ihracatı üretimi artırdı

Pırasa ihracatı üretimi artırdı

Ege'de birkaç yıl önce tarladan satış fiyatı 10 kuruşa kadar gerileyen pırasanın ihraç edilmeye başlaması üretim alanlarını da artırdı- Torbalı Ziraat Odası Başkanı Girgin:-"Pırasada ihracatın başlamasıyla üretim de artmaya başladı"

İZMİR (AA) - AHMET BAYRAM - Ege Bölgesi'nde birkaç yıl önce fiyatının 10 kuruşa kadar gerilemesi nedeniyle üreticinin tarlada bıraktığı pırasada ihracatın başlaması, piyasayı hareketlendirdi.

Kışlık sebze üretiminde ülkenin önde gelen merkezleri arasında yer alan İzmir'in Torbalı ilçesinde pırasa ekili arazilerin son yıllarda artışa geçtiği belirtildi.

İzmir'deki pırasa üretiminin yaklaşık yüzde 65'ini karşılayan Torbalı'da, bu ürünün ekim alanının hızla artmasıyla yılda yaklaşık 4 bin dekar arazide 12 bin tondan fazla pırasa üretilmeye başlandı. İlçede yetişen pırasalar, iç piyasaya satılmasının yanında Almanya, İsviçre, Polonya ve Hollanda'ya ihraç edilmeye başlandı. 

Ege'de temmuz ve eylül arasındaki dönemde tarlaya ekilen pırasa, 3-6 ay arasında olgunlaşıyor ve kasım ayında ilk ürünlerini vermeye başlıyor. Dekar başına ortalama 5 ton verim sağlayan ürün, ortalama dörder kişiden oluşan işçilerce hasat ediliyor. Bir kişi önden pırasaları sökerek ilerliyor, arkasında en az iki kişi, dış yapraklarını ve üst kısımlarını temizliyor. En arkadaki işçi ise temizlenen pırasaları yaklaşık yirmişer kilogramlık desteler halinde getiriyor. Daha sonra havuzlarda tazyikli suyla yıkanan desteler, satış noktalarına ya da soğuk hava depolarına gönderiliyor. 

Torbalı Ziraat Odası Başkanı Yılmaz Girgin, ilçede yaklaşık 4 bin dekar alanda üretim yapıldığını belirterek, son yıllarda üretimin ciddi oranda arttığını söyledi.

Girgin, "Pırasada ihracat başladığından bu yana üreticinin artan bir ilgisi var. İhracatın artmasıyla fiyat dengeye kavuştu. İç pazarda da tüketim düzenli olarak artıyor. Beş yıl öncesine kadar üreticiler para etmediği için pırasayı tarlada bırakıyordu. Gelinen nokta hem üretici hem tüketici açısından sevindirici. Çünkü bir yıl fiyatı çok düşük olan pırasada sonraki yıl kimse üretmeyince fiyat fırlıyordu. İhracat sayesinde fiyatlara denge geldi" diye konuştu.

İzmirli sebze üreticisi Mahmut Şahin de ihracatın başlamasıyla ürün kalitesinin de arttığını, fiyatların ise tarlada 1 lira seviyesine yükseldiğini belirterek, bu sezondan umutlu olduklarını dile getirdi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı