Pew anketine göre Erdoğan'ın Ortadoğu'da etkisi arttı

Pew anketine göre Erdoğan'ın Ortadoğu'da etkisi arttı

ABD merkezli Pew Araştırma Merkezi'nin Ortadoğu'da yürüttüğü son çalışmaya göre Türkiye etkisini en çok artıran bölge ülkesi, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da bölgede en olumlu lider olarak görülüyor.

Pew, Ortadoğu'da etkinliğini artıran ülkeler ve ülke liderleriyle ilgili algılamaları inceledi.

'ERDOĞAN İSTİSNA'

"Genel olarak bölgedeki siyasi liderlere bakış olumsuz. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise bir istisna olarak öne çıkıyor" denilen araştırmada anketlere verilen cevaplar puanlandı. Buna göre Erdoğan'a bakışın en olumlu olduğu ülkeler yüzde 66 ile Lübnan, yüzde 59 ile Tunus. Erdoğan'a olumlu bakışta Tunus'ta 2014'e göre yüzde 10'luk, Ürdün'de 2015'e göre yüzde 7'lik yükseliş var.

'EN OLUMSUZ  BAKAN ÜLKE İSRAİL'

Erdoğan'a olumlu bakışın yüzde 15'e düştüğü İsrail'den halk desteği çıkmadı.

'TÜRKİYE'DE LİDERLERE BAKIŞ OLUMSUZ'

Türkiye'de bölgedeki siyasi liderlere bakış genellikle olumsuz. Ankete Türkiye'den katılanlar arasında İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu yüzde 7 ile en düşük orana sahipken, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah Sisi de yüzde 12 oranında kaldı.

'EN OLUMLU ALGILANAN LİDER KRAL SELMAN'

Türkiye'den katılanların en olumlu algıladığı lider yüzde 23'le Suudi Arabistan Kralı Selman.

RUSYA, TÜRKİYE, ABD, İRAN…

Araştırmada incelenen bir diğer konu, ülkelerin Ortadoğu'da 10 yıl öncesine kıyasla ne derece etkin olduğu. Bölge ortalaması alındığında, Türkiye'nin etkisinin arttığını düşünenlerin oranı yüzde 63 seviyesinde. Türkiye'nin etkisinin arttığını en çok düşünenler, yüzde 76'yla Ürdünlüler. Rusya'nın etkisinin arttığını düşünenler yüzde 64, ABD'nin etkisinin arttığını düşünenler yüzde 62, İran'ın etkisinin arttığını düşünenler yüzde 53 oranında.

​'EN SEVİLMEYEN LİDER NETANYAHU'

Araştırmada Ortadoğu'nun 'en sevilmeyen lideri' İsrail Başbakanı Netanyahu çıktı. Türkiye'den katılanların yüzde 79'u Netanyahu hakkında olumsuz görüş bildirdi. Ancak diğer ülkelerde Netanyahu hakkında görüşler daha da kötü. Ürdün'deki katılımcıların yüzde 96'sı, Lübnan'daki katılımcıların yüzde 99'u Netanyahu hakkında olumsuz düşünüyor.

 

Ajanslar