Petshop sahibi Ahmet Kuvvet ile bir söyleşi

Petshop sahibi Ahmet Kuvvet ile bir söyleşi

-Petshop ne demek? “Evcil hayvan dükkânı demek.”diyerek hemen cevaplıyor o gün bizimle birlikte olan yeğenim Kerem.

Dükkâna girer girmez bizi biri simsiyah diğeri bembeyaz iki kedi karşılıyor. Kedileri çok seven eşim hemen merhabalaşmaya çalışıyor. Ahmet Bey yanımıza gelerek tanıtıyor hayvanlarını “Siyah 5 yaşında, beyaz olanı ise 8 aylık. İsimleri Zeytin ve Peynir, çekinmeyin, aşıları tam.”diyor.

image001-076.jpg

image002-079.jpg

image003-053.jpg

image004-060.jpg

Dükkânı dışarıdan oldukça küçük gibi algılamış olsak da içeri girince ne kadar büyük bir mağaza olduğunun farkına varıyoruz. İnce uzun dükkânda akvaryumların, kuşların, hayvan yemlerinin ve aksesuarlarının, su tanklarının  oluşturduğu bir çok farklı alanlar var.

image005-030.jpg

image006-044.jpg

Bu geniş alanı gezmemiz epeyce vaktimizi aldıktan sonra arka tarafa geçip söyleşimize başlıyoruz:

-Sizi biraz tanıyalım mı Ahmet Bey?

Merhaba ben Ahmet Kuvvet. 15.08.85 Konya Meram doğumluyum. Doğduğumdan beri hâlâ aynı mahallede oturuyorum, Büyük Kovanağzı Mahallesi bizim mahalle.  Gazi Lisesi terkim.  Evliyim. Oğlum 9 yaşında Âdem, kızım 6 yaşında Zeynep. Bu dükkânı 5 sene öncesi devren aldım.  1 yardımcı personelim var burada. 250 metrekarelik bir dükkân burası. Önceden dede mesleği marangozluktan bu işe geçtim. 6 yaşından beri sanayideydik biz.

image007-022.jpg

-Marangozluktan çok farklı bir sektöre geçiş yapmışsınız. Zor olmadı mı bu sizin için?

Eskiden) kendim de evde besliyordum hayvanları. Akvaryumum vardı. (Halen var.) ( Gülüşmeler) Evdeki akvaryum, o ayrı bir zevk, eve gidince oturur seyrederim balıklarımı, çok severim onları. Çocuklarım da hayvanları çok seviyorlar. Evdeki akvaryumun tüm bakımı onlara ait…

-Hangi hayvanların satışını (kafesteki yeni doğum yapmış kedi ve yavrularını da göstererek) ve bakımını yapıyorsunuz burada?

Burada balık ve kuş satışımız var. Kemirgen işine hiç girmedik. Kedi ve köpekleri de sahiplendiriyoruz, satmıyoruz. Gördüğünüz kedi 3 gün önce cumartesi akşamı geldi. Sokakta yavrulamış hava soğuk olduğu için buraya getirmiş mahalleliler. Biz de onlara sahip bulacağız.

image008-038.jpg

-Hayvan satışıyla ilgili kanun nedir, bilgilendirebilir misiniz bizi?

Tam olarak açık bir kanun yok. Balık ve kuş satışında sıkıntı yok. Ama kedi ve köpekte durum sıkıntılı. Sadece kedi, köpek satışından ekmeğini kazanan arkadaşlar da var. Onları da düşünmek lazım… Aslında köpek için dinimizde de şöyle bir şey var. Köpek satılmaz. Çobanlar bile ya kuzuyla ya arpayla değiştirirlermiş vaktiyle.

-Burası oldukça sıcak ve rutubetli sanki? Belirli standartları var mı bu ortamın?

Devamlı sıcak olacak içerisi. Ortam sıcaklığının 28 derecenin altına düşmemesi gerekiyor. Prosedürlerde kuşların ayrı bölümde olması gerekiyor. Hastalık(astımı olan müşteriler de dâhil)açısından da sıkıntı olmaması için ayrı olması gerekiyor. Uçuntuları (tüyleri) da balıklara zarar verebilir.

Elektrik giderse de ilk 5-6 saat herhangi bir sıkıntı yaşanmaz onun dışında mutlaka jeneratörün çalıştırılması gerekir ya da o da yoksa en azından pilli hava motorlarının kullanılması gerekir.

image009-013.jpg

Genelde bir iş gününüz nasıl geçer?

Sabah 8.30’ da dükkân açılır. İlk önce çayı koyarım. (Gülüşmeler. )Kepenkleri açarız. Balıkların, kuşların ışıkları açılır, havalandırmaları açılır.(Bizde tatil yok, en fazla 2 gün; onda da 1 öğün gelip yemlemek zorundayız.) Işıklar açılınca (İyice karanlıkta balık dibe çöker, uyur, kuşlar da uyur. Işıklar açılınca bizim geldiğimizi bilirler) yemlemelerini yaparız. Balıklarda fireleri alırız. Her parti balık geldiğinde suları değiştiririz. Yeni balıklar için 2-3 gün boş çalışır akvaryum sonra balıkları koyarız. Onun öncesinde de dinlendirme tankında balık konulacak suları bekletiriz. Suyun oturması lazım( Su oturdukça içindeki bakteriler, zararlıları ölür.) 15 gün sonrası 1 kez suyu döndürürüz ve sonra akvaryuma veririz. Tam bu sırada 10 yaşındaki yeğenim Kerem fark ettirmeden oyuncak siyah bir fareyi fark ettirmeden önüme atarak korkudan zıplamama neden oldu.)

Sonra iş yeri genel temizlik yapılır, kahvaltımızı yaparız. Sonra yerleştirilecek malzemeleri yerlerine istifleyip müşteri beklemeye başlarız.

image010-016.jpg

-Müşterileriniz kuş, balık v.s. aldıkları zaman nasıl bilgilendirmeler yapıyorsunuz?

Müşteriye (balık için) suya balığı nasıl atıp nasıl besleyeceğini öğretiriz. Akvaryuma göre balık tavsiyesi yaparız.

Mesela ilk kuş alan birine oyuncak ve aynayı taktırtmayız hemen. Çünkü önce ev ortamına alışması lazım. Burada kalabalık kafesten çıkıp kendi özel kafesine alışmasını bekleriz. Kuş ayna karşısındakini başka bir kuş sanar. Ve onunla ilgilenip sohbet eder, etrafıyla ilgilenmez.

Balıkların da suya alışmaları lazım. Belli bir adaptasyon süreleri olur yeni akvaryum ve sularına.

Tatile gidecek ailelerimize de balıklar için haftalık tatil yemlerimiz vardır. Kuşlar için yemini fazla bırakmaları gerekir.

 -Evcil hayvan alacaklara tavsiyeleriniz?

Bakabilecekleri hayvanı alsınlar. Kuşun ya da balığın yemini vermeyi unuttukları olabiliyor. 1 öğünde belki çok bir şey olmaz balıkta, kuşta da 2 gün belki sıkıntı olmaz ama kabuk üstte kalınca kuş alttaki yeme ulaşamaz ve aç kalır. Bir süre sonra sıkılıp bıkacaklarsa da bu işe hiç başlamasınlar sonuçta belli bir sorumluluk ister hayvan bakımı.

- Kaç çeşit satılan kuş ve balık türü ve malzeme-aksesuarları var?

6-7 çeşit kuş satıyoruz.  Ama balıkta çeşit oldukça fazla. Mesela prenses cinsi balık vardır, onun da onlarca serisi vardır.  Tetra cinsi balık vardır onun da onlarca çeşidi gibi…

(Benim çocuk kemeri zannettiğim) tasmalar, kedi oyuncakları fare, toplar, oltalar,tırmalamalar, kedi evi, yatakları… Dekorasyon ürünleri, taşlar, küpler, yapay ve canlı bitkiler, köpek kuşlar için gaga taşı, oyuncaklar, vitaminler, yemler, salıncak ve aynalar, yemler, konserveler gibi birçok malzememiz var.

-Bu işi yapacaklara tavsiyeniz var mıdır?

 İnsan işini severek yapınca sıkıntı çekmez. Sabah ben gelince kedilerim üzerime atlar. Kedimi( Peynir’i kastediyor.) belli saate kadar sevmeyeyim üzerime çıkar, saçlarımı yalamaya başlar.

image011-013.jpg

image012-008.jpg

image013-005.jpg

image014-010.jpg

Bu iş maddiyat işi değil zevk işi diyorum. Bu işi bilmeyen biri çok canlı öldürür ve her zaman sıkıntı çeker. Önce işi anlaması lazım. Canlı ile uğraşıyoruz biz. Kolay değil.

Bu işin bir ustalığı var. Bu işi yapmak için belediyeden sertifika alınıyor. Tabi önce eğitimini almak lazım. Sonra belgelendiriliyoruz.

Biz sahiplendirme yaparken de arkasını bırakmıyoruz. Bakımları, aşıları tam yapılıyor mu takibini yapmaya çalışıyoruz. Veterinere yönlendiriyoruz. Bakımını yapamayacak olanlardan geri alıyoruz hayvanımızı.

Başka bir iş yerinde çalışsam da yaklaşık olarak aynı geliri elde edecektim ama burada en azından sevdiğim işi yaparak bu kadar kazanıyorum.

Biz zamanımızı daha çok burada geçiriyoruz. Eşim de bu duruma kızıyor tabi biraz. Sabah 8’ den akşam 22’ ye kadar buradayız. Ve Pazar dâhil her gün. Bir tek bayramlarda 2 gün kapalı kalırız onda da her iki günde de gelip yemlemem yapmamız lazım. Canlılarla ilgileniyoruz sonuçta.

Dükkândaki ilginç canlıların yer aldığı bölümleri bir kez daha gezip, Ahmet Bey’e hayırlı kazançlar dileyerek teşekkür edip ayrılıyoruz efendim.