Petrol Sanayi Derneği Başkanı Thomsen:

Petrol Sanayi Derneği Başkanı Thomsen:

"Sorunlarımız olsa da çözüm noktasında daha umutluyuz"

ANKARA (AA) - Petrol Sanayi Derneği (PETDER) Başkanı ve BP Türkiye Üst Yöneticisi Martin Thomsen, yeni hükümetin sektörün önünü açacağından umutlu olduğunu, bazı sorunlar devam etse de çözüm noktasında "daha pozitif düşündüklerini" söyledi.

Thomsen, Enerji Gazetecileri ve Medya Derneği (EGAD) yöneticilerine yönelik bilgilendirme toplantısında, akaryakıtta petrol fiyatlarındaki düşüşün pompaya aynı ölçüde yansımaması konusunda sunum yaptı.

Türkiye’de akaryakıt pompa fiyatlarını yüzde 50-60'a varan vergi yükü ile son 5 ayda yüzde 40 artan döviz kurunun büyük ölçüde etkilediğini belirten Thomsen, bu nedenle düşen petrol fiyatlarının pompa fiyatlarına aynı ölçüde yansımamasının doğal olduğunu ifade etti.

Thomsen, sektör olarak yeni hükümetten beklentileri konusundaysa "daha pozitif" olduklarını belirterek, "Yeni hükümetin sektörün önünü açacağı noktasında daha olumluyuz. Öncelikle birlikte çalışarak bu sektörü daha iyi anlamalıyız. Ancak bu şekilde müşterilere daha kaliteli bir hizmet sunabiliriz. Hükümetle daha yakın çalışmamız iki taraf için de çok yararlı olacaktır. Yani sorunlarımız olsa da çözüm noktasında umutluyuz" diye konuştu. 

Bu noktada, daha önce adım atılan konularda önemli mesafeler katettiklerini belirten Thomsen, "EPDK ile ortak bir teknik çalışma komitesi kurduk birkaç aydır beraber çalışıyoruz. Bir aylık bir süre sonunda ortak çalışmamızın detayları kamuoyuna açıklanacak olgunluğa erişir” dedi.

EPDK’nın teknik komite sayesinde kendilerini daha iyi anlamaya başladığını ve bundan sonra tavan fiyat gibi “serbest piyasaya müdahale” anlamına gelen bir karar beklemediklerini anlatan Thomsen, “Serbest bir pazarda daha rahat rekabet edebiliriz, bizim gibi şirketler rekabeti sever’’ diye konuştu.

- "İstanbul'da bile kaçak yakıt olabilir"

Thomsen, kaçak akaryakıt sorununun etkilerine de değinerek, "İstanbul'da bile kaçak yakıt bulmak mümkün olabilir ama mücadele noktasında aşama kaydedildi. Bunu da göz ardı edemeyiz" ifadesini kullandı.

Kaçak akaryakıt sorununun daha önce de bulunduğunu ve önlemlerle mücadeleye çalışıldığını belirten Thomsen, bu ve benzeri konularda önlem alırken, "kar marjı uzun süredir sabit kalan sektöre kaldıramayacağı yeni külfetler yüklenmesinden kaçınılmasını" istedi. Thomsen, sektöre yönelik her türlü düzenleme ve önlemde ilgili bakanlıklarla EPDK'nın daha koordineli çalışması gerektiğini savundu.

- "Akaryakıtta 60 milyarlık vergiden hiçbir hükümet vazgeçemez"

PETDER Genel Sekreteri Niyazi İlter de petrol bedavaya sağlansa bile mevcut akaryakıt pompa fiyatlarının litre başına 2 lira 20 kuruştan aşağı inemeyeceğini vurgulayarak, vergi yükü ve kur etkisine somut örnek verdi.  

Bir gazetecinin, akaryakıtta fiyat dalgalanmasının ortadan kaldırılması için bir fon oluşturma teklifini hükümete önerip önermedikleri sorusuna da İlter, “Akaryakıtın hükümete KDV ve ÖTV olarak katkısı 60 milyar lira. Hiçbir hükümet bu büyüklükteki bir gelirden vazgeçemez. Böylesine önemli bir gelir kalemini azaltacak bir alternatif öneride bulunmayı bırakın, bunu tartışmak bile hiçbir hükümetin kabul edebileceği bir konu olmasa gerek” cevabını verdi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı