Petrol fiyatları, Ukrayna endişeleriyle 110 doları aştı

Petrol fiyatları, Ukrayna endişeleriyle 110 doları aştı

Brent petrolün varil fiyatı 110 doların üzerini gördü

İSTANBUL (AA) - Petrol fiyatları, dünyanın en büyük petrol tüketicilerinden Çin'de açıklanan büyüme verisinin piyasa beklentilerini aşması ve Rusya-Ukrayna arasındaki gerilimin tırmanmasının etkisiyle yükselişine devam ediyor.

Brent türü ham petrolün varil fiyatı, hafta başından bu yana süregelen hızlı yükselişine bugün de devam etti. Dün güne 108,79 dolardan başlayan Brent petrolün varil fiyatı, Ukrayna'ya ilişkin endişelerin etkisiyle en yüksek 109,72 doları gördükten sonra günü 109,33 dolardan tamamladı. Bugün ise güne 109,29 dolardan başlayan Brent petrolün varil fiyatı, Çin'de büyüme verilerinin piyasa beklentilerinin üzerinde gelmesi ve Rusya ile Ukrayna arasındaki gerilimin artarak devam etmesinin etkisiyle 110 doları aştı. Brent petrolün varil fiyatı şu dakikalarda ise 109,93 dolar seviyelerinden alıcı buluyor.

Analistler, Çin'de yüzde 7,4 olarak açıklanan ilk çeyrek büyüme verisinin hükümet hedefinin altında kalmasına karşın piyasa beklentisi olan yüzde 7,3'ün üzerinde geldiğini anımsatarak, talep artışına işaret eden verilerin yanında, Ukrayna'ya ilişkin gelişmelerin de Brent petrolün varil fiyatı üzerinde yukarı yönlü hareketi desteklediğini kaydediyor. Brent petrolün varil fiyatındaki yükselişin devamı için 110 doların üzerinde kalıcılık arandığını belirten analistler, bunun gerçekleşmesi durumunda 112,3 dolar seviyelerinin gündeme gelebileceğini dile getiriyor.

ABD Batı Teksas türü ham petrolün (WTI) varil fiyatı ise 12 Mart'tan bu yana içinde bulunduğu yükseliş trendine bugün de devam ediyor. Dün 102,9-104,0 dolar bandında hareket eden WTI varil fiyatı günü 103,76 dolardan kapattı. WTI bugün ise en yüksek 104,81 doları gördükten sonra şu dakikalarda 104,63 dolardan işlem görüyor.

Analistler, WTI varil fiyatının bugün bir süredir içinde bulunduğu yükseliş kanalının da üzerine çıktığını belirterek, bundan sonraki yukarı yönlü hareketlerin ivme kazanabileceğine işaret ediyor. Ham petrolün varil fiyatının 105,2 dolar direncini test edebileceğini ifade eden analistler, ABD'de açıklanacak olan haftalık stok verilerinin yön üzerinde etkili olabileceğini, olası geri çekilmelerde ise 100 günlük hareketli ortalamanın da geçtiği 102,58 dolar seviyelerinin gündeme gelebileceğini kaydediyor.

Kaynak:Haber Kaynağı