Peşmerge ve Irak güçleri arasındaki çatışma

Peşmerge ve Irak güçleri arasındaki çatışma

IKBY Güvenlik Ajansı:"Peşmerge güçleri, Kerkük'ün Altunköprü kasabası yakınındaki Karabağ köyü civarında kendilerine saldıran Irak ordusu ve Haşdi Şabi'ye ait 10 hummer ile aralarında M1 Abraham tipi tankın da bulunduğu 2 tankı imha etti""Yaklaşık 100 bin

ERBİL (AA) - Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY), Kerkük-Erbil karayolu üzerinde bugün Peşmerge ve Irak güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmada "10 hummer ile en az 2 tankın imha edildiğini" iddia etti.

IKBY Güvenlik Ajansı'ndan yapılan açıklamada, "Peşmerge güçleri, Kerkük'ün Altunköprü kasabası yakınındaki Karabağ köyü civarında kendilerine saldıran Irak ordusu ve Haşdi Şabi'ye ait 10 hummer ile aralarında M1 Abraham tipi tankın da bulunduğu 2 tankı imha etti." denildi.

Açıklamada, Irak ordusunun Altunköprü üzerinden Peşmerge güçlerine saldırıya geçme nedeninin "Irak güvenlik güçlerinin Erbil'in güneyinde yer alan Kuştepe'ye doğru ilermek istemesi" olduğu ileri sürüldü.

IKBY açıklamasında ayrıca "Irak ordusu ve Haşdi Şabi güçlerinin elindeki silahların, terör örgütü DEAŞ'a karşı mücadele amacıyla verildiği ancak şu anda IKBY halkına karşı kullanıldığı" kaydedildi.

İlk olarak 16 Ekim'de Kerkük'e başlatılan ve daha sonra diğer tartışmalı bölgelere yayılan askeri operasyonlar neticesinde "3 vilayette istikrarsızlığın meydana geldiği" iddia edilen açıklamada "Yaklaşık 100 bin sivil Erbil ve Süleymaniye'ye sığınmak zorunda kaldı. Haşdi Şabi güçleri başta Kerkük olmak üzere (Salahaddin'in ilçesi) Tuzhurmatu ve (Diyala'nin ilçesi) Hanekin'de Kürt ve Türkmenlerin evlerini yağmayalıp, bölge sakinleri üzerinde terör estiriyor." ifadelerine yer verildi.

Açıklamanın sonunda şunlar kaydedildi:

"İstihbarat servislerimiz, 16 Ekim'den bu yana Peşmerge'ye saldıranların İran için vekalet savaşı yürüten silahlı gruplar olduğunu teyit ediyor. Bu gruplar Asaib Ehli Hak, Bedir Tugayları, Ketaib Hizbullah, Horosan Birlikleri, Ali Ekber Tugayları, Horoson ve İmam Ali Birliklerin'den meydana geliyor."



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :