Peşin fiyatlandırma anlaşmalarına ilişkin esaslar düzenlendi

Peşin fiyatlandırma anlaşmalarına ilişkin esaslar düzenlendi

Gelir İdaresi Başkanlığına yapılan tek taraflı peşin fiyatlandırma anlaşma başvurusu 9 ay içinde sonuçlandırılacak

ANKARA (AA) - Kurumlar vergisi mükelleflerinin Gelir İdaresi Başkanlığı ile yaptığı peşin fiyatlandırma anlaşmalarına ilişkin başvuruları 9 ay içinde sonuçlandırılacak.

Maliye Bakanlığının "Transfer Fi̇yatlandırması Yoluyla Örtülü Kazanç Dağıtımı Hakkında Genel Tebli̇ğ'de Deği̇şi̇kli̇k Yapılmasına Dai̇r Tebli̇ği" Resmi Gazete'de yayımlandı.

Mükelleflerin, ilişkili kişilerle yaptığı mal veya hizmet alımı ya da satımı işlemlerine ilişkin transfer fiyatının tespit edilmesinde belli bir dönem için uygulanacak yöntem, talep üzerine Gelir İdaresi ile anlaşılarak belirlenebilecek. Peşin fiyatlandırma anlaşması olarak adlandırılacak söz konusu anlaşmanın kapsamına kurumlar vergisi mükellefleri girecek.

Uygulayacağı transfer fiyatlandırması yöntemi konusunda tereddüdü bulunan mükelleflerin gerekli bilgi ve belgelerle Gelir İdaresi Başkanlığına başvurarak belli bir dönem için yöntem tespiti talebinde bulunabilmeleri mümkün olacak.

İdareye yapılan tek taraflı peşin fiyatlandırma anlaşma başvurusu, talebe ilişkin yazının idarenin kayıtlarına girdiği tarihten itibaren 9 ay içinde sonuçlandırılacak.

Peşin fiyatlandırma anlaşmasına ilişkin sürecin her aşamasında, mükellefle karşılıklı bilgi ve görüş alışverişinde bulunulacak.

- Anlaşmanın süresi en fazla 3 yıl olacak

Peşin fiyatlandırma anlaşmasının süresi en fazla 3 yıl olacak ve imzalandığı tarihten itibaren anlaşmada belirlenen süre ve şartlar dahilinde hüküm ifade edecek. İdare, mükellefin anlaşmada belirlenen koşullara uyum gösterip göstermediğini ve/veya bu koşulların geçerliliğini sürdürüp sürdürmediğini, anlaşmada belirlenen süre boyunca mükellefin sunacağı peşin fiyatlandırma anlaşmasına ilişkin yıllık rapor üzerinden takip edecek.

Mükellef mevcut bir peşin fiyatlandırma anlaşmasının yenilenmesi talebinde bulunabilecek. Bu durumda mükellefin, anlaşma süresinin bitiminden en az 9 ay önce İdareye başvurması gerekecek.

İdareyle mükellef arasında peşin fiyatlandırma anlaşmasının yapılmış olması, anlaşma konusuyla ilgili mükellef ya da mükelleflerin incelenmeyeceği anlamına gelmeyecek. Anlaşma kapsamındaki işlemlere ilişkin belirlenen yöntemin uygulanması inceleme konusu yapılabilecek. Peşin fiyatlandırma anlaşması sürecinde anlaşma kapsamındaki işleme ilişkin bir vergi incelemesine başlanması halinde anlaşma görüşmelerine devam edilecek. Benzer şekilde, bir vergi incelemesi devam ederken aynı konuda peşin fiyatlandırma anlaşmasına başvurulması mümkün olabilecek.

Geçmiş vergilendirme dönemlerinin anlaşma kapsamına alındığı durumlarda imzalanan anlaşma, Vergi Usul Kanunu'nun pişmanlık ve ıslah hükümlerinde yer alan haber verme dilekçesi yerine geçecek. Anlaşmanın imzalandığı tarihten başlayarak 15 gün içinde beyan ve ödeme işlemlerinin tamamlanması gerekecek.

Anlaşmanın geçmiş vergilendirme dönemlerine uygulanması sebebiyle daha önce ödenen vergiler reddedilmeyecek ve bunların iadesi olmayacak.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :