Perakende Günleri 17

Perakende Günleri 17

TAMPF Yönetim Kurulu Başkanı Özerkan:- "Önümüzdeki 5 sene içerisinde insan maliyetleri, mağazacılık faaliyetleri, otomasyonu kullanmak suretiyle yüzde 30 azalacak"- "Son 10 yılda perakende sektörü, Türkiye ortalamasının yaklaşık iki buçuk katı kadar büyüd

İSTANBUL (AA) - Türkiye Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Federasyonu (TAMPF) Yönetim Kurulu Başkanı Kubilay Özerkan, "Önümüzdeki 5 sene içerisinde insan maliyetleri, mağazacılık faaliyetleri, otomasyonu kullanmak suretiyle yüzde 30 azalacak." dedi.

Özerkan, bu yıl 17’incisi düzenlenen “Perakende Günleri 17”de yaptığı konuşmada, perakende sektörünün ekonomi açısından önemini anlattı.

Türkiye'de perakendenin büyüklüğünün 830 milyar liraya yükseldiğini bildiren Özerkan, "Perakende, Türkiye için çok önemli bir sektör. Özellikle organize perakende bu rakamın içinde yüzde 30-33’lük paya sahip. Perakende sektörü, istihdam sağlamada hizmet sektörü içinde birinci, bütün Türkiye'de de ikinci sektör. Tam iki milyon kişiye istihdam sağlıyor. Türkiye'deki istihdamın yüzde 13,6’sı perakende sektöründen geliyor. Perakende, Türkiye ekonomisine 1,3 çarpan etkisi yapıyor. Perakendedeki bir birim büyüme, bütüne 1,3 kat etki yapıyor. Son 10 yılda perakende sektörü, Türkiye ortalamasının yaklaşık iki buçuk katı kadar büyüdü." diye konuştu.

Özerkan, 2018 yılında asgari ücret ve doların çok sık konuşulacağını belirterek, sektör için nakit akışı ve maliyet kontrol projelerinin çok daha önem kazanacağını aktardı.


- "Perakendecilerin teknolojiyi kullanarak maliyet azaltmaları gerek"


Tüketici davranışlarının teknolojiyle birlikte değiştiğini vurgulayan Özerkan, tüketicilerin artık ürüne bakmadığını, deneyime ve deneyimin kişiselleştirilmiş haline baktıklarını söyledi.

Özerkan, şunları kaydetti:

Teknoloji tüketici davranışları açısından da dünyayı çok değiştiriyor. Tüketicilerin yüzde 60’ı ürüne bakarken ya da alırken internet üzerinden işlem yapıyor. Teknolojinin imkanları da işimizi değiştirecek. Elektronik ticaret artıkça, mağazaların geleneksel perakende de kapasite fazlası ortaya çıkıyor. Bu kapasite fazlası da maliyetler üzerinde baskı yapıyor, kar havuzunu daraltıyor. Yapılan araştırmalara göre, önümüzdeki 5 sene içerisinde insan maliyetleri, mağazacılık faaliyetleri, otomasyonu kullanmak suretiyle yüzde 30 azalacak. Gelecekte perakende de başarılı olmak için perakendeciler, internet kanallarından satış yapmak için para harcayacaklar, yatırım yapacaklar ve bu şekilde müşteri deneyimini zenginleştirecekler. Sektörde, müşteri odaklı olmak çok önemli ama artık hız çok önemli hale geldi. Bütün perakendecilerin daralan kar havuzu karşısında teknolojiyi kullanarak maliyet azaltmaları gerekiyor. Ayrıca bütün perakendecilerin dijital teknoloji konusundaki becerilerini de arttırması gerektiğini görüyoruz."


- "Omni projesi gelecek 60 yılımızı şekillendirdiğimiz vizyonumuz"


Arçelik Omnichannel Gelişim ve İletişim Yöneticisi Handan Abdurrahmanoğlu, Omnichannel pazarlamanın, edinilen alışveriş deneyiminin kusursuz, entegre ve tutarlı olması için müşterinin gözünden gözlem yapmak ve bu deneyimin tüm kanallarda yönetilmesi anlamına geldiğini bildirdi.

Arçelik olarak perakende yolculuğunda büyük bir dönüşümden geçtiklerini aktaran Abdurrahmanoğlu, “Buna heyecanla inanıyoruz. Biz eskiden farklı kanallarda farklı mesaj aktarırken, bugün teknolojinin yardımı ve müşterilerimizin gereksinimleriyle, onlara her kanaldan aynı mesajı vermek zorunda hissediyoruz kendimizi, buna da Omnichannel diyoruz. Biz Omnichannel’ı yükümlülük olarak görüyoruz.” şeklinde konuştu.

Abdurrahmanoğlu, geçen yıl Omnichannel deneyiminin ilk adımını attıklarını anımsatarak, geçen bir yılda onlarca proje üzerinde çalıştıklarını bildirdi.

Arçelik olarak, perakende alanında altyapılarını değiştirerek çok büyük bir yatırım yaptıklarına dikkati çeken Abdurrahmanoğlu, şunları kaydetti:

"Müşteriyi işimizin tam kalbine koyduk ve bütün deneyimi onun ihtiyaçlarını düşünerek oluşturduk. Müşteriye dokunan bütün noktalarda altyapı çalışıyoruz. Biz artık mağazaları biraz daha keyif ve deneyim alanları olarak konumlandırıyoruz sistemimizde ve deneyimi merkezimize aldığımız bir mağaza kurgusu yaptık. Organizasyonlar stratejiyi desteklemezse kültürler stratejiye bariyer oluşturur. Biz şanslıyız, dönüşen Türkiye’de dönüşen bir markayız. Teknolojiye ayak uydurmak, özellikle bizim gibi büyük şirketlerde bu hızı yakalamak düşünüldüğü kadar kolay değil ama biz bunun yapılabileceğine inanıyor ve kendimizi şanslı olarak adlandırıyoruz. Omni projesi bizim gelecek 60 yılımızı şekillendirdiğimiz vizyonumuz."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :