Pehlivan Kıyafeti Kispet, Hediyelik Eşya Oldu

Pehlivan Kıyafeti Kispet, Hediyelik Eşya Oldu

Cezaevindeki hükümlüler Tarihi Kırkpınar Yağlı Gürüşleri için kente geleceklerin beğenisine sunulacak minyatür kispetlerin üretimine başladı

Edirne Açık Cezaevi'ndeki hükümlüler Tarihi Kırkpınar Yağlı Gürüşleri için kente geleceklerin beğenisine sunulacak minyatür kispetlerin üretimine başladı

Şehirde güreşlerin yapılacağı Er Meydanı çevresindeki çalışmaların yanı sıra kente gelen güreş severlerin beğenisine sunulması için Kırkpınar temalı hediyelik eşya üretimi de devam ediyor.

Edirne Açık Cezaevi'ndeki hükümlüler, pehlivanların kıyafeti olarak bilinen kispetlerin minyatürü üretimini hızlandırdı.

Cezaevi Müdürü Ufuk Aslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin Edirne'nin simgesi, yağlı güreşlerin simgesinin de hükümlülerin ürettiği minyatür kispetler olduğunu söyledi.

Müsabakaların tarihi yaklaştıkça üretim atölyesindeki üretimin artırıldığını ifade eden Aslan, şunları kaydetti:

“Kırkpınar Edirne'mizin simgesidir. Her yıl temmuz ayında düzenlenen bu güreş müsabakalarına Türkiye'nin dört bir yanından, dünyanın pek çok ülkesinden seyirciler gelmektedir. Hükümlülerimizle birlikte yağlı güreşçilerinin kıyafetinin pehlivan minyatür hale getirdik. Ziyaretçilerimizin hediyelik olarak, kimi zaman plaket olarak sunuluyor.”

Edirne Belediyesi'nin yoğun bir talebi olduğunu belirten Aslan, “Edirne Belediyesi'nden yoğun talep gelmektedir, satış mağazalarımızda da satıyoruz. Deri den yapılarak gerçek kismetle birebir küçültülmüş halidir. 25 liradan satılıyor” diye konuştu.

-Kispet

Aslan Kispet'in , pehlivanlar için özel dikilen güreş kıyafeti olduğunu belirterek, '' Manda, dana derisinden yapılan kispet, pehlivanın belini sarması için içerisinden ip geçen ve kasnak tabir edilen şekilde dikilir. Kispet bozulmaması için kullanılmadığı zamanlarda zembil adı verilen hasır çantalarda saklanır"dedi

Muhabir: Salih Baran
Yayınlayan: Ömer Erim Baştımar

Kaynak:Haber Kaynağı