PEAKapp uygulamasıyla kişisel enerji tüketimi izlenecek

PEAKapp uygulamasıyla kişisel enerji tüketimi izlenecek

Bireysel elektrik tüketiminin izlenebilmesi için hazırlanan akıllı telefon uygulaması PEAKapp, enerji altyapısının daha iyi kullanılarak tüketimin azaltılmasını teşvik edecek- PEAKapp Proje Koordinatörü Reichl:- "Avusturya'daki test sonuçlarını değerlendi

ANTALYA (AA) - EBRU ŞENGÜL - Bireysel elektrik tüketiminin izlenebilmesi için hazırlanan akıllı telefon uygulaması PEAKapp'in, enerji altyapısının daha iyi kullanılıp akıllı ev teknolojilerinin etkinliğinin artırılmasını, enerji verimliliği ve özellikle yüksek talep saatlerinde tarife temelli tüketimin azaltılmasını teşvik edeceği bildirildi.

Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği'nin (ELDER) proje ortağı olduğu 2 milyon avro bütçeli PEAKapp uygulaması, Antalya'da düzenlenen Elektrik Dağıtım Sektöründe 2. İş Sağlığı ve Güvenliği Kongresi'nde katılımcılara tanıtıldı.

Avrupa Birliği Ufuk2020 (Horizon2020) projeleri arasında yer alan uygulamanın hedef kitlesi tüketiciler, elektrik dağıtım ve enerji perakende hizmeti sağlayan şirketler ile cep telefonu operatörleri olarak belirlendi.

Sosyal medya ve online oyun platformu entegrasyonlu bir akıllı telefon uygulamasının kullanıcıların hizmetine sunulmasının planlandığı proje kapsamında, şirketler de cep telefonlarına gelen anlık bildirimlerle tüketicilere dinamik elektrik fiyatları ve tasarruf fırsatlarını sunabilecek.

Uygulamanın içine entegre edilecek oyun modülü ise kullanıcıları eğlendirirken, diğer taraftan tasarrufu teşvik edecek. Elde edilen tasarrufu kullanıcı dilerse sosyal medyada yayınlayıp, tartışmaya açılmasını sağlayabilecek. Şirketler, ayrıca akıllı telefonlara anlık 'kişiselleştirilmiş' enerji verimliliği püf noktaları ve teklifler yollayabilecek.

Akıllı telefon uygulaması PEAKapp projesiyle abonelerin tüketimlerini kıyaslamasını sağlayıp, enerji altyapısının daha iyi kullanılması, akıllı ev teknolojilerinin etkinliğinin artırılması, insanların enerji verimliliğine yönlendirilerek özellikle yüksek talep saatlerinde tarife temelli tüketimin azaltılmasına teşvik edilmesi hedefleniyor.

Proje, aralarında Türkiye'den ELDER ve Başkent Elektrik Dağıtım AŞ ile Avusturya, Hollanda, İspanya, Almanya, Finlandiya ve Danimarka'dan şirket ve üniversitelerin bulunduğu 10 ortaklı bir konsorsiyum tarafından yürütülüyor.

- Test süreci 2019'da tamamlanacak

PEAKapp Proje Koordinatörü Avusturya'daki Johannes Kepler Üniversitesi Enerji Enstitüsünde Proje Müdürü Johannes Reichl, AA muhabirine yaptığı açıklamada, uygulamanın test sürümünün Avusturya'da bin 590 katılımcı için uygulandığını ve sürecin 2019'un sonunda tamamlanacağını söyledi.

Reichl, test sürümü sonuçlarına göre katılımcıların uygulamaya haftada 1 veya 2 defa girdiğini ve bunlardan yüzde 97'sinin uygulamadan genel bilgi aldığını, yüzde 20'sinin analizleri incelediğini, yüzde 19'unun oyun modülünü kullandığını ve yüzde 17'sinin de diğer kullanıcılarla kıyaslama özelliğini kullandığını anlattı.

PEAKapp uygulamasını Türkiye'ye de getirmeyi planladıklarına işaret eden Reichl, "Avusturya'daki test sonuçlarını değerlendirdiğimizde, bu uygulama sayesinde Avusturya ve bazı kuzey ülkelerinde yüzde 20 oranında enerji tasarrufu hedefi koyabileceğimizi gördük. Bu ülkelerde tahmin edebileceğiniz gibi ısınma amaçlı elektrik kullanımı çok yüksek. Türkiye'de bu ülkelere kıyasla ısınma amaçlı elektrik kullanımının daha düşük olacağını düşünürsek, Türkiye'deki enerji tasarrufunun yüzde 20'nin altında olabileceğini tahmin edebiliriz." diye konuştu.

- Tüketicilerde 'davranışsal değişim' yaratacak

Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) Genel Sekreteri Uğur Yüksel de PEAKapp uygulamasının evlerde enerji tasarrufu sağlanmasına yönelik teknolojik altyapıya geçiş döneminin ilk örneklerinden biri olduğunu belirterek, bu sayede tüketicilerde 'davranışsal değişim' yaratılmasının hedeflendiğini söyledi.

Evlerde insan vücudunun ihtiyaç duyduğu ısının üzerinde bir ısınma tercih edildiği için enerji tüketiminin arttığını örnek veren Yüksel, "Bu uygulama, insanları enerji ile ilgili sürekli düşünüp bir eylem yapmaya zorluyor. PEAKapp kişilere karbon salınımı ve enerjinin verimli kullanılması konusunda sürekli uyanık tutmaya çalışıyor." dedi.

Yüksel, uygulamanın platform olarak akıllı sayaçlara ihtiyaç duyduğuna işaret ederek, "Türkiye’de kısa vadede uygulanabilirliği yok ancak 2020’den sonra uygulanabilirliği var. 2020’den sonra PEAKapp’in çok daha ötesinde birçok şeyi de uyguluyor olacağız aslında ama PEAKapp gibi uygulamalar bu arada davranış değişikliğini insanlarda içselleştirmeye çalışacak. PEAKapp akıllı şebekeler üzerindeki misyonlardan sadece bir tanesi." değerlendirmesinde bulundu.






AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :