"Patateste Makul Fiyat İçin Yıllık 5 Milyon Ton Üretim Şart"

"Patateste Makul Fiyat İçin Yıllık 5 Milyon Ton Üretim Şart"

Türkiye'de her yıl arz talep dengesine göre fiyatında ciddi düşüş ve artışlar yaşanan patatese daha makul fiyatlarda ulaşılabilmesi için yılda 5 milyon ton üretimin şart olduğu belirtildi- GOÜ Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Yılmaz:- "Türkiye'de

TOKAT (AA) - EKBER TÜRKOĞLU - Gaziosmanpaşa Üniversitesi (GOÜ) Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Güngör Yılmaz, Türkiye'de her yıl arz talep dengesine göre fiyatında ciddi düşüş ve artışlar yaşanan patatese daha makul fiyatlarda ulaşılabilmesi için yılda 5 milyon üretimin şart olduğunu belirtti.

Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin patates üretiminde tohumluk açısından dışa bağımlı olduğunu söyledi.

Türkiye'de geçen yıl 4 milyon 400 bin ton patates üretiminin yapıldığını aktaran Yılmaz, "Geçen sene ihtiyacımızdan bir milyon ton az patates üretildi. Fiyatları makul seviyede tutmak için üretim planının olması gerekiyor. Patateste kendi çeşidimizi geliştirmemiz lazım. Kendimize özgü bir çeşit üretmemiz lazım" dedi.

Patates üretiminin değişken olmasının birçok nedeni olduğunu aktaran Yılmaz, "Bunların başında patates üretiminde çeşitlilik bakımdan dışa bağımlı olmamız yatıyor. Yani bu, temel tohumluk bakımdan 'dışa bağımlı olmak' demektir. Temel tohumluk üreticinin kullandığı sertifikalı tohumun kaynağıdır. Tohumluk ihtiyacında dışa bağımlı olunca üretici istediği tohumluğu bulamıyor. Tohum fiyatları da yüksek olunca bazen üretici tohumluk alamıyor" diye konuştu.

Üreticilerin tohumluk alamadıkları zaman patates üretim alanlarında azalmanın yaşandığını aktaran Yılmaz, piyasa şartlarının, siğili (kanser) hastalığının ve arz talep dengesinin de patates üretimini olumsuz etkilediğini söyledi.

Yine kuraklığın da verimi düşürdüğünü dile getiren Yılmaz, "Hastalıklar da üretimi düşürüyor. Türkiye'de son 15 yılda patates siğili hastalığı çıktı. Bu hastalıkla Niğde ve Nevşehir bölgelerinde daha fazla karşılaşılıyor. Bu hastalık, bu bölgelerde 20 bin hektarlık alanda patates üretiminin azalmasına neden oldu. Hastalık nedeniyle yılda 600 bin ton daha az patates üretiyoruz" dedi.

- Yılda kişi başı 70 kilo patates tüketiyoruz

Türkiye'de yılda kişi başı yaklaşık 70 kilo patates tüketildiğini aktaran Yılmaz, 10-15 yıl önce ortalama 6 milyon ton patates üretilirken son yıllarda bu rakamın 4-4,5 milyon tona gerilediğini belirtti.

Patates fiyatlarında yıllara göre birçok nedenden dolayı yaşanan fiyat değişikliklerini önlemek ve fiyatları makul seviyede tutmak için üretimin dengede tutulması gerektiğini vurgulayan Yılmaz, "Yıllık 5 milyon ton patates üretmemiz lazım ki fiyatlar makul seviyelerde seyretsin. Türkiye'de yıllık 6 milyon ton patates üretildiğinde fiyatlar dibe vuruyor, patates üretimi düştüğü zaman da fiyatlar tavan yapıyor" şeklinde konuştu.

"Patateste Makul Fiyat İçin Yıllık 5 Milyon Ton Üretim Şart"

"Patateste Makul Fiyat İçin Yıllık 5 Milyon Ton Üretim Şart"

Kaynak:Haber Kaynağı