Pasifik ülkelerinde Ramazan Bayramı

Pasifik ülkelerinde Ramazan Bayramı

Pasifik ülkeleri Tonga, Solomon Adaları, Fiji, Yeni Zelanda ve Avustralya’da bayram namazı kılındı

MELBOURNE (AA)  - Pasifik ülkeleri Tonga, Solomon Adaları, Fiji, Yeni Zelanda ve Avustralya’da bayram namazı kılındı.

Tonga, Solomon Adaları, Fiji, Yeni Zelanda ile Avustralya'da namazın kılınmasıyla Ramazan Bayramı başladı.

Avustralya'nın Melbourne kentindeki Broadmeadows Camisi'ni dolduran binlerce kişiye bayram namazında vaazı Türkiye'nin Melbourne Başkonsolosluğu İdari ve Sosyal İşler Ataşesi Kerim Birinci verdi.

Bayramda dargınlıkların bitirilmesi, hastaların, yaşlıların, yetimlerin ve ihtiyaç sahiplerinin unutulmaması gerektiğini hatırlatan Birinci, selamın yaygınlaştırılmasının önemine vurgu yaptı.

Birinci, "Yüce Allah katında en hayırlısı önce selam verendir, iki kişi gidiyorlar önce selam veren daha faziletlidir. 'Selamünaleyküm, merhaba' da diyebiliriz. Kim önce selam verirse o daha hayırlıdır. Dargınların barışmasında da kim önce gelirse o daha faziletlidir, kim bir Müslüman'ın bir sıkıntısını giderirse Allah da onun sıkıntılarından bir sıkıntıyı giderir" dedi.

Yılda iki kez kılınan bayram namazının tarifinden ve kılınmasından sonra tekbirlerle hutbeye çıkan Broadmedows Cami imamı Erkan Ayçiçek, bayram hutbesini okudu. Tekbirleri cemaatle tekrarlayan Ayçiçek, şunları söyledi:

"Filistin, Suriye, Irak ve Arakan olmak üzere dünyanın her köşesinde zorda, darda ve sıkıntıda olan kardeşlerimize dua edelim ve şunu asla unutmayalım; insanların ve insanlığın ümidiyiz biz, bayramı kendi adımıza değil insanlık adına yaşayalım. Bayramımız yeni bayramlar doğursun, sevincimiz yeni sevinçlerin toprağı olsun, huzurumuz nice huzursuzlukların çaresi olsun, mutluluğumuz dünyanın dört bir tarafındaki acılara teselliler sunsun, Allah hepinizden razı olsun, bayramınız mübarek olsun."

-Avustralyalı bakan ve senatörden bayram kutlaması-

Bu arada, Avustralya’nın Victoria eyaletinde iktidarda bulunan Avustralya Liberal Parti (ALP) Çok Kültürlülük Bakanı Matthew Guy ve Avustralya Liberal Parti Broadmedows bölge senatörü Craig Ondarchie de Müslümanların bayramını tebrik etmek için camiye geldi.

Bakan Guy ve senatör Ondarchie, hutbe öncesi kısa birer konuşma yaparak, camide bulunmalarına imkan sağlayanlara teşekkür etti.

Namaz sonrasında cami içinde cemaatle ile bayramlaşan Bakan Guy, AA muhabirine  yaptığı açıklamada, "Ramazanı sonlandırmak için çok güzel bir sunum. Topluma hoşgörü ve barış mesajı veriliyor. İslam'ın burada neden bu kadar başarılı olduğunun bir göstergesi, burada olmak çok çok onur verici" diye konuştu.

Müslüman olmamasına rağmen saygı için takke takan ve ilk kez bir bayram namazı izlediğini aktaran Senatör Ondarchie de "Bugün mübarek ramazan ayının toplumu barış ve hoşgörü içinde bir araya getirmesini kutluyoruz, burada bulunmak bir onur" ifadesini kullandı.

Kaynak:Haber Kaynağı