Partilerin seçim vaatleri

Partilerin seçim vaatleri

TZD Başkanı Yetkin:

Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin, siyasi partilerin seçim beyannamelerinde yer alan çiftçiye yönelik vaatleri değerlendirdi. 

Yetkin, yaptığı yazılı açıklamada, beyannamesinde tarım konusuna en geniş yer veren partinin AK Parti olduğunu belirtti.

AK Parti'nin tarım arazilerinin toplulaştırılması vaadinin öteden beri destekledikleri bir konu olduğunu aktaran Yetkin, "AK Parti seçim bildirgesinde yer alan hususlar, tarım sektöründeki üretici ve mesleki kuruluşların yıllardır alınmasını istedikleri önlemlerin önemli bir bölümünü kapsıyor" değerlendirmesinde bulundu. 

AK Parti'nin iktidara geldiği 2002 yılından itibaren yeniden başlattığı ürün primleri, gübre ve mazot desteği gibi desteklerin, daha önceki desteklerin altında olmasına karşın üreticiler tarafından memnuniyetle karşılandığını aktaran Yetkin, şunları kaydetti:

"7 Haziran seçimlerinde AK Parti kırsal kesime önemli bir vaadde bulunmadı. Büyük ihtimalle AK Parti, söz konusu seçimlerde oy oranının gerilemesinin nedenlerinden biri olarak bu konuyu görmüş ve bu seçim beyannamesinde tarım konusuna tüm partilerden daha fazla yer ayırmıştır." 

- CHP'nin en önemli vaadi mazotta

 CHP'nin seçim bildirgesinde tarım kesimine yönelik en önemli vaadin, çiftçinin üretim amaçlı kullanacağı mazotun litresini 1,8 liraya düşürmesi olduğunu belirten Yetkin, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Çiftçimiz, petrol fiyatlarındaki düşüş nedeniyle mazot fiyatlarında gerileme bekliyordu. Ancak bu düşüşler, çok küçük indirimler hariç mazot fiyatlarına yansımadı. Tarım sektöründe yılda 3,3 milyon ton civarında mazot kullanılmaktadır. Çiftçiye verilen mazot desteği, bu rakamın yalnızca yaklaşık yüzde 5'ini karşılamaktadır. Litresi 3,96 liraya satılan mazottan, yüzde 36,57 ÖTV ve yüzde 15,07 KDV alınmaktadır. Bu rakam, çiftçiye bu yıl verilen 10 milyar liralık toplam desteğe yakın bir miktarı oluşturmaktadır."

Yetkin, CHP'nin, 7 Haziran seçimlerinde tarım kesimine yönelik vaatleriyle ilgi çektiğini, ancak ekonominin genel yönetiminin "2001 Tarım Reformu"nun uygulayıcısı Kemal Derviş'e verileceğinin açıklanmasının, üreticilerin geçmiş tecrübeleri nedeniyle bu vaatlerin inandırıcılığını azalttığını ifade etti.

MHP'nin seçim beyannamesinde tarım konusuna fazla önem verilmediğinin görüldüğünü savunan Yetkin, partinin, tarım kesimine yönelik en önemli vaadinin mazot fiyatının 1 lira 75 kuruşa indirilmesi olduğuna dikkati çekti. 

Yetkin, HDP'nin çiftçilere yönelik vaatlerine yönelik ise "Bu vaatler tarımı ilgilendiren çok iddialı vaatler olmasına karşılık, bu partinin iktidar olma olasılığının düşük olması nedeniyle kırsal kesimde önemli bir etkisi olmamıştır" ifadelerini kullandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı