Paris'teki COP21 gösterisinde gerginlik

Paris'teki COP21 gösterisinde gerginlik

Başkent Paris'te, güvenlik nedeniyle uygulanan toplanma yasağına karşı binlerce kişi Republique Meydanı'na geldi-Gösterinin izinsiz yapılması nedeniyle polis, eylemcilere biber gazıyla müdahele etti, 100 kişi gözaltına alındı

PARİS (AA) - Başkent Paris'te BM İklim Konferansı COP21 için yapılan gösteriye polis müdahale etti.

Paris'teki Republique Meydanı'na yarın başlayacak İklim Konferansı COP21 öncesi gösteri yapmak için gelen eylemciler ve polis arasında gerginlik yaşandı.

Sayıları valilik tarafından yaklaşık 3 bin olarak açıklanan göstericiler, insan zinciri oluşturarak yarın başlayacak İklim Konferansı'nda bağlayıcı bir sonuca ulaşılması konusunda çağrıda bulundu.

Valiliğin 13 Kasım terör saldırıları sonrasında ilan edilen olağanüstü hal kapsamında ay sonuna kadar toplanma yasağı uygulaması nedeniyle uyarılara rağmen dağılmayan göstericilere polis, biber gazıyla müdahale etti. Bazı göstericiler polise su şişesi ve meydanda "13 Kasım kurbanları" anısına yakılan mumları fırlattı. Polis, gösteriyle ilgili 100 kişinin gözaltına alındığını duyurdu.

Sabah saatlerinde ise toplanma yasağını protesto eden bir grup, Republique Meydanına yüzlerce çift ayakkabı bırakmıştı. 

Çevreci örgütler, Paris'in yanı sıra Sidney, Londra ve New York olmak üzere dünyanın 50'den fazla kentinde gösteri çağrısı yapmıştı.

Yarın başlayacak COP21 kapsamında, aralarında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Barack Obama ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in de olduğu 147 devlet adamını ağırlayacak Paris'te güvenliği sağlamak için yaklaşık 11 bin polis ve jandarma görev yapıyor.

Konferans kapsamında bugün ve yarın 40 bin kişinin Paris'e gelmesi bekleniyor, şehirde çok sayıda yol güvenlik nedeniyle trafiğe kapatıldı.

COP21 için bugün ve yarın toplu taşıma ücretsiz olurken polis Parislilere "mecbur kalmadıkça evlerinizden çıkmayın" ve "toplu taşıma kullanmayın" çağrısında bulundu.

Paris Belediyesinin ücretsiz toplu taşıma uygulamasına karşılık valiliğin "toplu taşıma kullanmayın" çağrısı sosyal medyada tartışma konusu oldu.

Sera etkisine neden olan gazların azaltılması ve iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında düzenlenecek COP21 yarın başlayacak ve 11 Aralık'ta sona erecek.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı