Paris'te Tek Gezegen Zirvesi

Paris'te Tek Gezegen Zirvesi

Zirvede iklim değişikliği ve küresel ısınmayla mücadele için 12 eylem kararı çıktı- Kararlar arasında iklim konusundaki sorunların çözümü için 3 milyar dolar, gelişmekte olan ülkelere ise 200 milyar dolar bütçe ayrılması yer aldı

PARİS (AA) - Fransa'nın başkenti Paris'te düzenlenen iklim değişikliği ve küresel ısınmayla mücadele amaçlı zirvede, acil olarak yürürlüğe konulması amacıyla 12 eylem kararı alındığı açıklandı.

Fransa, Birleşmiş Milletler ve Dünya Bankası'nın ortaklaşa düzenlediği Tek Gezegen Zirvesi, 100'e yakın ülkeden devlet ve hükümet başkanı ve üst düzey yetkilinin katılımıyla Fransa'nın başkenti Paris’te yapıldı.

Zirvede, iklim değişikliği ve küresel ısınmanın dünyayı tehdit ettiği, bu tehdidin önüne geçmek için 12 maddeden oluşan eylem kararının belirlendiği kaydedildi.

Acil olarak yürürlüğe sokulması çağrısı yapılan eylem kararları arasında, ada ülkelerinde iklim konusunda yaşanan sorunlara çözüm bulmak amacıyla 3 milyar dolar değerinde bir bütçenin ayırılması, Fransa ve Kanada'nın da aralarında olduğu birçok ülkenin 2030'a kadar iklim değişikliklerinin olumsuz sonuçlarıyla mücadele etmek için 300 milyon dolarlık bütçe belirlemesi yer alıyor.

Bunun yanında, birçok ülkeyle beraber Gates Vakfı ve Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, gelişmekte olan ülkelerde tarım alanında faaliyet yürüten kuruluş ve şirketlerin iklim değişikliği ile mücadele etmesi ve yeni koşullara uyum sağlaması için 650 milyon dolarlık bir finansman sağlama kararı aldı.

Genç üniversite öğrencilerinin iklim değişikliği üzerine araştırma yapmalarını sağlamak için AB Komisyonu'nun desteğiyle bir bütçenin ayrılması dışında, Dünya Bankasının öncülüğünde, AB Komisyonu ve Avrupa Bankasının, iklim değişikliği ile mücadele kapsamında Avrupa şehirlerinin fon oluşturması için kolaylık sağlaması da kararlar arasında yer alıyor.

Zirveye katılan ülkelerin, iklim değişikliğiyle mücadele etmek için karbon emisyonunu sıfıra indirmeyi hedeflediği belirtilen açıklamada, karbon temelli geleneksel enerji kaynaklarının bırakılarak, yenilenebilir ve sürdürülebilir enerji kaynaklarının yaratılması ve teşvik edilmesi için adımlar atılacağı da belirtildi.

Zirvede, aralarında Fransa, Hollanda, Kosta Rika ve Portekiz'in de bulunduğu 8 ülkenin, araçların saldığı karbon emisyonu sorununa çözüm bulmak ve bu konuda bir yol haritası belirlemek için beraber çalışma kararı aldığı bildirildi.

Fransa, Almanya, Birleşik Krallık, İsveç ve Hollanda gibi ülkelerin, karbon ücretinin Paris İklim Anlaşması ile uygun olması için yeniden revize edilmesi konusunda anlaştığı belirtilen açıklamada ayrıca Fransa, İngiltere, Meksika, Hollanda, Almanya, Singapur ve Çin'in merkez bankalarının ortaklığında, iklim konularında mali denetimi ve ikincil piyasaların finansını hızlı şekilde değerlendirme yapabilmek için, merkezi bir bankanın kurulmasına karar verildiği bildirildi.

- Amsterdam'da uluslararası zirve yapılacak

Merkezi bir banka kurulmasıyla ilgili çalışmaların 2018'den itibaren başlayacağı ve Nisan 2018'de Hollanda'nın başkenti Amsterdam'da uluslararası bir konferansın düzenleneceği ilan edilen zirvede, Tek Gezegen Zirvesi çerçevesinde aralarında Fransa, Çin, Almanya, Brezilya, İsveç, Kanada'nın olduğu 23 ülkenin bankalarının, Paris İklim Anlaşması'nda finans konusunda alınan kararları uygulama kararı alınmasına yönelik bir anlaşmaya imza koydukları belirtildi.

Anlaşmaya göre, iklim değişikliği ile mücadele çerçevesinde gelişmekte olan ülkelere 200 milyar dolar değerinde yardım yapılacak.

Zirve sonunda ayrıca, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un öncülüğünde Norveç, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Katar, Kuveyt ve Yeni Zelanda iklim değişikliğiyle mücadele için 2020'ye kadar 15 milyar dolar değerinde bir bütçe ayırmaya karar verdiği ve küresel ısınma, iklim değişikliği ve enerji konularında devletlerin yanında, dünya çapında faaliyet gösteren özel sektör ve şirketlerin seferber edileceği, zararsız enerji kaynaklarının ortaya çıkarılması için bu yönde işbirliklerinin oluşturulmasına önem verileceği kararlaştırıldı.

- Gelişmiş ülkelere sorumluluk çağrısı

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, zirvede yaptığı konuşmada, iklim değişikliği konusunda yaşanan sorunlardan, gelişmekte olan ülkelerin sorumlu olmadığını söylemiş, mücadelede finansın önemli faktör olduğuna dikkati çekmişti.

Guterres, bu savaşta finansın önemli faktör olduğuna ve acil olarak harekete geçilmesi gerektiğine de işaret ederek, "B planı yok." demişti.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron ise küresel ısınma ve iklim değişikliğiyle mücadelede dünyanın savaşı kaybetmek üzere olduğunun altını çizerek "Bu zirve, ortak mücadelemizde yeni bir aşamadır." ifadelerini kullanmıştı.

Türkiye'nin de aralarında olduğu 190'dan fazla ülkenin imzaladığı iklim değişikliğiyle mücadeleyi hedefleyen "Paris Anlaşması" küresel ısınmanın ve iklim değişikliğinin etkilerini yavaşlatmayı ve bütünüyle olmasa da doğaya verdiği hasarı gidermeyi amaçlıyor. Paris'te 12 Aralık 2015'te varılan anlaşma 22 Nisan 2016'da BM Genel Merkezi'nde imzalanmıştı.

Tek Gezegen Zirvesi, Paris’te varılan anlaşmanın uygulanabilirliğini artırma ve iklim değişikliğiyle mücadelede daha ileri adımların atılmasını sağlamayı hedefliyor.

ABD Başkanı Donald Trump, 1 Haziran'da aldığı kararla selefi Barack Obama'nın verdiği taahhütlerin ABD ekonomisini baltalayacağını iddia ederek ülkesinin anlaşmadan çekildiğini açıklamıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :