Paris Balkanlar Zirvesi Hazırlık Toplantısı

Paris Balkanlar Zirvesi Hazırlık Toplantısı

Balkan ülkeleri dışişleri bakanları, temmuz ayında Fransa Cumhurbaşkanlığı himayesince düzenlenencek zirve öncesi hazırlık toplantısı için bir araya geldi

PARİS (AA) - Balkan ülkeleri dışişleri bakanları, temmuz ayında Fransa Cumhurbaşkanlığı himayesince düzenlenencek zirve öncesi hazırlık toplantısı için Paris'te bir araya geldi.

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault tarafından düzenlenen toplantıya Sırbistan, Karadağ, Hırvatistan, Slovenya, Bosna-Hersek, Kosova, Makedonya, Arnavutluk dışişleri bakanlarının yanı sıra Fransa'nın Avrupa İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Harlem Desir katıldı.

Toplantıda, Almanya, İtalya ve Avusturya'nın Fransa büyükelçileri de yer alırken Avrupa Birliği'ni (AB) temsilen AB Komşuluk ve Genişlemeden Sorumlu Komiseri Johannes Hahn ve AB Dış Eylem Servisi Genel Sekreteri Alain Le Roy da hazır bulundu.

Bakanlarla çekilen aile fotoğrafı sonrası basın mensuplarına kısa bir açıklamada bulunan Ayrault, Fransa'nın ilk kez bütün Balkan liderlerini bir araya getiren bir zirveye ev sahipliği yaptığına dikkati çekti.

Balkan ülkelerinin kendi içindeki işbirliğini artırma amaçlı toplandıklarını ifade eden Ayrault, Paris'teki zirvenin 2013'te Slovenya'nın girişimiyle başlatılan "Brdo-Brijuni Sürecinin" ve bu süreç kapsamında Berlin ve Viyana'da düzenlenen toplantıların devam niteliğinde olduğunu belirtti.

Ayrault, hazırlık toplantısında özellikle enerji altyapısı ve ulaşım alanlarındaki bölgesel işbirliği konusuna değineceklerini, Balkan gençliği konusunun da toplantının ana maddeleri arasında yer alacağını söyledi.

Gençliğin Balkanların umudu olduğunu belirten Ayrault, "Balkan gençliği için Pozitif Gündem Programı"nın devreye sokularak AB desteğiyle Balkan ülkeleri içerisinde daha fazla ortak projeye imkan sağlanacağına vurgu yaptı.

Balkan ülkeleri için Fransa ile Almanya arasındaki ortaklık modelini örnek alacak bir "bölgesel ortaklık bürosu" açılacağını duyuran Ayrault, işbirliğinin Balkan ülkeleri için tek çıkış kapısı olduğu yorumunda bulundu.

Mülteci akımına karşın Balkan ülkelerinin önce tek başlarına hareket ettikten sonra işbirliğine gittiğini hatırlatan Ayrault, "Göçmen akımı, terörizm gibi konularda doğru cevabın işbirliğinden, AB düzeyinde ortak çözümlerden geçtiğine inanıyoruz." dedi.

Ayrault, aynı zamanda bölgesel işbirliğinin Balkan ülkelerinin AB'ye üyelik sürecini daha hızlandıracağı ve kolaylaştıracağı değerlendirmesinde bulundu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :