Paralel Yapı'dan cezaevinden polis çıkarma operasyonu

Paralel Yapı'dan cezaevinden polis çıkarma operasyonu

Yetkisi olmadığı halde polis avukatlarının tahliye taleplerini işleme koyup soruşturma savcılarından dosyaları talep eden İstanbul 29. Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Metin Özçelik’e Nöbetçi Sulh Ceza Hakimi’nden hukuk dersi gibi bir yazı gönderildi.

İstanbul’da Paralel Yapı’ya ilişkin operasyonlar çerçevesinde tutuklanan polislerin avukatlarının tahliye alabilmek için Sulh Ceza Hakimliklerini pasifize etme girişimi tam anlamıyla bir krize dönüştü.

AYNI HAKİME BAŞVURDULAR

Her şey aralarında Samanyolu Yayın Gurubu Başkanı Hidayet Karaca’nın avukatlarının da bulunduğu bazı avukatların, Sulh Ceza Hakimlerini reddettikleri bahanesiyle 20 Nisan’da, hakimi özel yetkili eski mahkeme başkanı olan İstanbul 29. Asliye Ceza Mahkemesi’ne başvurmasıyla başladı.

Nasıl olduysa yaklaşık 75 tutuklunun avukatları aynı gün aynı hakime dilekçe verdi. Bu hakim ise eski özel yetkili mahkeme başkanı Metin Özçelik’di. Adalet Bakanlığı’nın yazılı görüşü ve CMK gereği Avukatların başvurularını reddetmesi gereken Metin Özçelik kabul ettiği gibi bir adım daha ileri giderek Paralel Yapı soruşturmalarına bakan savcılardan dosyaları talep etti. Soruşturma savcıları dosyaya bakmaya yetkili olmadığı gerekçesiyle Hakim Metin Özçelik’in bu talebini reddetti.

“YETKİN YOK”

Yılmayan Metin Özçelik bu kez de bütün Sulh Ceza Hakimliklerine bir yazı yazdı ve avukatların reddi hakim ve tahliye taleplerinde bulunduklarını söyledi ve görüşlerini istedi. Sulh Ceza Mahkemesi Hakimleri yetkisi olmadığı yönünde görüş bildirdi. İstanbul 2. Sulh Ceza Hakimi Durmuş Karaçalı tarafından İstanbul 29. Asliye Ceza Mahkemesi’ne gönderilen yazıda, daha önce bu yönde deneme ve yazışmalar yapıldığı, bunun üzerine Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü’nün Asliye Ceza Mahkemeleri’nin Sulh Ceza Hakimlikleri’nin kararlarını denetleyemeyecekleri yönünde bir yazısı olduğu hatırlatıldı ve reddi hakim talebinin ise hakimin görev yaptığı hakimliğe yapılmadan Asliye Ceza Mahkemesi’ne yapılmasının CMK’nın 26. Maddesine aykırı olduğu belirtildi.

“DİLEKÇELERİ GÖNDER”

Diğer taraftan Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği de bir girişimde bulunarak İstanbul 29. Asliye Ceza Mahkemesi’ne bir yazı yazdı. Yazıda tutuklu avukatlarının tahliye taleplerine yönelik dilekçeleri değerlendirme yetkisinin kendilerinde bulunduğu ve dilekçelerin ivediklikle gönderilmesi gerektiği belirtildi.

ESKİ ÖZEL YETKİLİ

Çoğunluğu polis Paralel Yapı soruşturmalarında tutuklunan şüphelilerin tahliye taleplerini değerlendirmekte ısrarcı olan Hakim Metin Özçelik daha önce Beşiktaş Adliyesi’nde özel yetkili İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nin başkanlığını yapmıştı. Askeri Casusluk davasına bakan Hakim Özçelik bu davada çok sayıda askere ceza vermişti. Özçelik, daha sonra ağır cezadan alınarak asliye ceza mahkemesine gönderilmişti.

(sabah.com.tr)