'Paralel yapı' operasyonunda 11 tutuklama

'Paralel yapı' operasyonunda 11 tutuklama

'Paralel' soruşturmasında mahkeme kararını “gecikmeli” olarak açıkladı. 49 polisten 8'i denetimli serbestlik şartıyla toplam 38 polis salıverildi.

İstanbul merkezli operasyonda casusluk yaptıkları gerekçesiyle gözaltına alınan ve 26 Temmuz 2014'de gözaltı süresinin bitmesinden 40 dakika sonra 02.10'da tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edilen dönemin İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürü Yurt Atayün'ün de arasında bulunduğu 49 polisin hakkında nöbetçi hakimlik kararını verdi. Yaşanan tartışmalar nedeniyle 17 şüphelinin sorgusunu tamamlayamayan ve dosya üzerinden karar veren mahkeme, 11 şüphelinin tutuklanmasına 

hükmetti. Saat 21.00'de açıklanacağı bildirilen karar gece yarısından sonraya kaldı. Aralarında  eski İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürü Yurt Atayün'ün de bulunduğu 11 polis hakkında casusluk ve evrakta sahtecilik suçundan tutuklama kararı veren mahkeme, serbest kalan 38 kişiden 8'i hakkında yurt dışına çıkış yasağı koydu. 22 Temmuz soruşturmasında İstanbul Eski Terörle Mücadele Şubesi Müdürü Ömer Köse ve Emniyet Amiri Gaffur Ataç, “yurt dışına çıkış yasağı” konularak serbest bırakıldı. 22 Temmuz soruşturmasında mahkemede ifadesi alınamayan 17 kişinin tamamı serbest bırakıldı. Kararın açıklanmasının ardından tutuklanan polis yakınları ve bunlara destek verenler adliye önünde kararı protesto etti. Polisin geniş güvenlik tedbirleri sayesinde gösteriler büyümeden önlendi. 

Çapkın her şeyden haberdardı

Adliyede 9 saat boyunca ifade veren eski İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürü Yurt A. suçlamaları kabul etmedi. Yurt A. “Yapılan tüm çalışmalardan üstlerimizin haberi vardı. Savcılığın ve mahkemelerin kararlarını uyguladık. Uygulamam kanunun emridir. Ergenekon ve PKK-KCK operasyonları hakkında hazırlanan operasyon ile alakalı İl Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın'ı bazen kendim bazen İl Emniyet Müdür Yardımcısı vasıtası ile bilgilendirdim. Sabiha Gökçan Havalimanında KCK operasyonları kapsamında suça karıştığı tespit edilen MİT mensupları hakkında Erdoğan'a bizzat ben brifing verdim” dedi.

ÖNEMLİ BİR İSİM
Dün gece tutuklanan eski İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürü Yurt Atayün,  Ergenekon, Balyoz, Devrimci Karargâh ve KCK soruşturmalarının kilit isimlerindendi.

Kaynak: Türkiye

Etiketler :