Para karşılığı hatim indirtmek caiz mi?

Para karşılığı hatim indirtmek caiz mi?

Emekli İstanbul Müftü Yardımcısı Yusuf Kavaklı, para ile hatim okutma konusunda okuyan kişinin para istemesinin doğru olmadığını ancak, hatim indirten kişinin okuyan kişiye bir miktar para vermesinde bir sakınca olmadığını söyledi.

Kanal A'da yayınlanan, Dr. Hikmet Atan’ın sunduğu ve Emekli İstanbul Müftü Yardımcısı Yusuf Kavaklı’nın daimi konuğu olduğu Sorun Söyleyelim programında, İslamiyet'in günlük yaşamında merak edilenlere, akıllara takılanlara, yanlış bilinenlere ve bilinmeyenlere açıklık getirildi.

Seyircilerden canlı bağlantı ile gelen sorular ve cevapları şu şekilde:

1- Kurban eti ücret karşılığı satılabilir mi?

"Kurban ibadet mi? İbadet... Ve bunun bir usulü kaidesi vardır. Kurban üç parçaya bölünür bir parçası evde kalır. Bir parçası fakirlere verilir. Diğer parçası ise eşe dosta yedirilir. Bu parçaları ayırdıktan sonra kendimize ayırdığımız paydan tasarruf edebiliriz."

2- Hiç namaz kılmayan bir insanın ahirette durumu ne olacak?

"Namaz müminin miracıdır. Önemli bir ibadettir. Namaz dinin direğidir. Kim kılarsa o direği ayakta tutmuş olur. Kıyamette namaz hesabımızı düzgün vermemiz gerekir. Ancak bu kişinin hesabı biraz çetin olabilir."

3- Bir insanın hayatında yapması gereken iş kaderinde yazılmış mıdır?

"Bu iş kısmet ile alakalıdır. Bir kişinin kısmetin bir durum varsa zaten olur. Bunu kadere yüklemek doğru değildir."

4- Babam evlatları arasında ayrım yapıyor kızları sevmiyor, anneme hakaret ediyor ve içki içip kadınlara gidiyor. Söyleyince de bana malıma ortak mısınız? diyor. Bizim babamız üstünde hiç bir hakkımız yok mu?

"Anne babanın evlat üzerinde hakkı olduğu gibi evlatlarında vardır. Evlatlar arasında ayrım yapmak doğru değildir. Ayrıca sadece baba olduğu için bu mal benimdir deyip harcayamaz. Bu babalar büyük vebal altındadır."

5- Eşim kronik astım hastası bazen sabah namazına kalkamıyor. Daha sonra kılıyor bunun hükmü nedir?

"Kalkamadığı namazları, eşinizin sünneti ile birlikte daha sonra eda etmesi gerekir."

6- Para ile hatim okutmak caiz midir?

"Herhangi bir insan hatim okutmak istediğinde hoca efendi belli bir miktar isterse bu doğru olmaz. Ancak hatmi okutan kişi gönlünden koptuğu derecede hocaya bir miktar yardım vermesi uygun olur."

7- Nazar boncuğu şeytanın gözü mü?

"Şeytanın gözü değilse bile nazar boncuğundan kimseye fayda gelmez. O para kazanmak için çıkarılmış bir üründür."

8- 2 aylık hamileyim çocuğumu aldırabilir miyim?

"İki aylık değil 1 günlük bile hamile olunsa bebeği aldırmak caiz ve uygun değil. Biz böyle bir fetva veremeyiz."

9- Benim engelli iki tane çocuğum vardı birisi vefat etti birisine halen bakıyorum. Bu çocuklara bakmanın sevabı nedir?

"Engelli de olsa o çocuk bizimdir ve biz ona bakmakla mükellefiz. Allah kesinlikle sevap yazıyordur. Ancak bunun hesabı yapılmamalıdır."

10- Bir kaç kişiye hakkımı helal etmiyorum bu ne kadar doğru?

"Bir başkasında hakkım varsa alabiliyorsam alırım. Alamıyorsam ahirete bırakırım."

11- 25 yıllık eşim bana bir akşam bana hakkını helal ediyor musun? dedi. Bende helal olsun dedim. Ertesi sabah evi terk etti. Önceden hakkımı helal etmem ona helal ettiğim anlamına gelir mi?

"İçten pazarlıklı olarak bu helalleşme art niyetlidir ve sıkıntılı bir helalleşmedir."

12- Benim eşim benden önce iki kez evlilik yapmış. Önceki eşlerine mihr karşılığında altın vermiş. İkinci eşine de altın takmış. Eşimin önceki eşine mihr borcu var şimdi onu ödemek istiyor. Bende annesine bakıyorum ve iki çocuğum var bu duruma razı olmuyorum bu doğru mudur?

"Bir defa mihr kadının hakkıdır. Bu hanım efendi yarın kendi boşandığında istemeyecek mi? Kadın bu mihrin ödenmesine mani olma hakkına sahip değildir."

KANALAHABER