Papa Franciscus'un Türkiye ziyareti

Papa Franciscus'un Türkiye ziyareti

Papa: “Türkiye’ye Ortodokslarla engelleri aşmak için gidiyorum”

VATİKAN (AA) – Katolik aleminin ruhani lideri Papa Franciscus, kasım sonunda Türkiye’ye yapacağı ziyarette görüşeceği Fener Rum Patriği Bartholomeos ile "sevgi ve gerçeklik temelinde Katolikleri ve Ortodoksları ayıran engelleri aşmak istediğini" söyledi.

Vatikan basınına yansıyan haberlerde Papa, bugün kabul ettiği Amerika’da faaliyet gösteren “Orientale Lumen Vakfı” üyelerine hitabında, “Türkiye’ye, Ortodokslarla bizi ayıran engelleri sevgi ve gerçeklik temelinde aşmak için gidiyorum” dedi.

Roma Piskoposu’nun (Papa), Fener Rum Patriği’ni ziyaretinin Roma ve İstanbul arasındaki derin bağın işareti olacağını ifade etti.

Hristiyan aleminin 1054 yılında ikiye ayrılmasıyla ortaya çıkan Katolik ve Ortodoks mezhebinin yeniden bir araya gelmesi arzusunu taşıdığı bilinen ve bu nedenle Papa seçildiği zamandan bu yana kendisinin resmi görevine başlama ayini olmak üzere Fener Rum Patriği ile çeşitli vesilelerle çok defa görüşen Papa Franciscus, Patrik Bartholomeos ile son kez Vatikan Bahçeleri’nde düzenlenen İsrail’in o dönemki Cumhurbaşkanı Şimon Peres ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın da katıldığı Ortadoğu'da barış duası sırasında görüşmüştü.

Bu zirvenin öncesinde de iki lider, geçen mayısta Kudüs’te Papa 6. Paulus ve Patrik Atenagoras buluşmasının 50. yıl dönümünde bir araya gelmişti. 

Papa Franciscus, 28-30 Kasım'da Ankara ve İstanbul'a ziyaret gerçekleştirecek. Papa, Ortodoks Kilisesi'nin kurucusu kabul edilen İsa Mesih'in 12 havarilerinden Aziz Andreas'ın günü olarak kutlanan 30 Kasım'da Fener Rum Patriği ile patrikhanedeki ayinle kutlayacak.

Kaynak:Haber Kaynağı