Papa Franciscus Türkiye'de

Papa Franciscus Türkiye'de

Papa Franciscus:

ANKARA (AA) - Katolik dünyasının ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus, Irak ve Suriye'deki insani trajediye dikkati çekerek "Aşırı ve köktenci bir grup sebebiyle etnik ve dinsel kimliklerinden dolayı insanlık dışı şiddete bütünüyle maruz kalmış ve hala bu şiddetin içinde acı çeken toplulukların durumu da özel bir kaygı kaynağıdır" dedi.

Papa Franciscus ve Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Diyanet İşleri Başkanlığında yaptıkları görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Papaların görevleri gereği başka ülkelere gittiklerinde diğer dinlerin yetkililerini ve cemaatlerini de ziyaret ettiklerini belirten Papa Franciscus, ziyaretinin amaçlarından birinin de diyalog kurmak olduğunu kaydetti. Papa Franciscus, selefi Papa 16. Benedictus'un 2006'da Diyanet İşleri Başkanlığına yaptığı ziyareti hatırlatmaktan memnuniyet duyduğunu ifade etti.

Dini önderler arasındaki ilişkilerin ve diyaloğun son derece önemli olduğuna işaret eden Papa Franciscus, bunların farklılıklara rağmen karşılıklı saygı ve dostluğun mümkün olduğunu göstereceğini dile getirdi. Papa Franciscus, bu dostluğun bugün olduğu gibi kriz dönemlerinde özel bir anlam ve büyük bir önem kazandığını dile getirdi.

Dünyanın değişik bölgelerinde yaşanan krizlerin ortaya çıkardığı ıstırabın bütün halklar tarafından hissedildiğinin altını çizen Papa Franciscus, "Kurbanlar ve yıkım, milletler ve dinler arasında gerilim ve çatışma, açlık ve yoksulluk yaratan savaşlarla karşı karşıyayız. Milyonlarca insan bundan etkileniyor. Doğayı, havayı, suyu ve toprağı mahvediyorlar. Ortadoğu'daki durum, özellikle Irak ve Suriye'de çok trajiktir. Çatışmalardan dolayı herkes acı çekmekte ve insani durum da dehşet vermektedir. Bebekler, acılar içinde anneler, yaşlılar, göçmek zorunda kalmaktadırlar" diye konuştu.

"Aşırı ve köktenci bir grup sebebiyle etnik ve dinsel kimliklerinden dolayı insanlık dışı şiddete bütünüyle maruz kalmış ve hala bu şiddetin içinde acı çeken toplulukların durumu da özel bir kaygı kaynağıdır" ifadesini kullanan Papa Franciscus, şiddete maruz kalan insanların Hristiyan ve Yezidilerle sınırlı olmadığını belirtti.

Papa Franciscus, "Bu insanlar evlerinden barklarından kovuldular. Hayatlarını kurtarmak ve imanlarını inkar etmemek için her şeylerini terk ettiler. Şiddet kutsal binaları, anıtları, dinsel simgeleri, kültür mirasını yok etti. Bizler en üst düzey dini otoriteler olarak insan onuruna ve halklarına karşı yapılan her türlü şiddeti kınamak zorundayız" ifadelerini kullandı.

Konuşmasında insan hayatının kutsallığına da dikkati çeken Papa Franciscus, şunları söyledi:

"Oysa dini dayanak arayan şiddet daha büyük bir yargıyı hak etmektedir. Mahkum edilmelidir. Çünkü her şeye kadir olan sadece hayatın ve barışın tanrısıdır. Dünya, O'na tapınan herkesten, aralarında etnik, dini, kültürel ya da ideolojik farklılıklar olsa da kardeş olarak yaşamalarını beklemektedir. Uygun çözümler bulmak üzere ortak çalışmaların izlenmesi gerekir. Bunun herkesin işbirliğini gerektirdiği kaçınılmazdır, hükümet kanadı, politik ve dini önderler, sivil toplum temsilcileri ve iyi niyetli kadın ve erkekler, özellikle de dini cemaat sorumluları kendi cemaatlerinde var olan değerlerle eşsiz bir katkıda bulunabilirler." 

Papa Franciscus, "Bizler Müslümanlar ve Hristiyanlar olarak paha biçilmez manevi hazinelerin emanetçisiyiz" ifadesini kullanarak şöyle devam etti:

"Kendi geleneklerimize göre yaşasak da bunlar arasındaki ortak öğeleri biliyoruz: Merhametli Tanrı'ya ibadet, atamız İbrahim'e uymak, dua etmek, sadaka vermek, oruç tutmak, içtenlikle yaşanan bu öğeler hayatı değiştirebilir ve insanlar arasındaki kardeşlik ve onur için bir temel oluşturabilir. Bu ruhani ortaklığı tanımak ve geliştirmek, dinlerarası diyalog aracılığıyla aynı zamanda bize toplum hayatında ahlaki değerleri, barışı ve özgürlüğü savunmaya ve teşvik etmeye yardım eder. İnsan varlığının kutsallığının her iki tarafça da tanınması, en çok acı çekenler nezdinde ortak bir merhamet, dayanışma ve somut bir yardımlaşma gerektirir."

Çatışmalardan kaçan sığınmacılara gösterdiği yardımseverlik için Türkiye'ye teşekkür eden Papa Franciscus, "Bu başkalarına hizmet için birlikte nasıl çalışılacağına somut bir örnektir. Cesaret ve destek için bir örnektir" dedi.

Diyanet İşleri Başkanlığı ve Papalık Dinlerarası Diyalog Komisyonu arasındaki iyi ilişkiler ve işbirliğinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Papa Franciscus, "Umut ediyorum ki herkesin iyiliği için çalışmalarına devam ederler ve daha da pekiştirirler. Çünkü gerçek diyalog için her bir girişim, barış, güvenlik ve refah ihtiyacı içinde olana dünya için bir umut olmaktadır" ifadelerini kullandı.

Papa Franciscus, görüşme için Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez ve çalışma arkadaşlarına teşekkür etti.

 

Kaynak:Haber Kaynağı