Pankobirlik Genel Müdürü Taşpınar:

Pankobirlik Genel Müdürü Taşpınar:

"Ülkemiz pancar şekerinde kendine yeterlidir, nişasta bazlı şeker sektör temsilcilerinin iddia ettiği gibi arz açığının, ithalatla veya nişasta bazlı şekerle karşılanmasına ihtiyacı yoktur"

ANKARA (AA) - Pancar Ekicileri Kooperatifleri Birliği (Pankobirlik) Genel Müdürü Taner Taşpınar, Türkiye'de pancar şekerinde arz açığı bulunmadığını belirterek, "Ülkemiz pancar şekerinde kendine yeterlidir, nişasta bazlı şeker (NBŞ) sektör temsilcilerinin iddia ettiği gibi arz açığının, ithalatla veya NBŞ ile karşılanmasına ihtiyacı yoktur." ifadesini kullandı.

Taşpınar, yaptığı yazılı açıklamada, NBŞ sektör temsilcilerinin iki dönemdir, iklimsel nedenlerle oluşan üretim dalgalanmaları ve sonucunda yaşanan pancar şekeri arz açığını bahane ederek, bunun ithalatla değil, NBŞ kotaları artırılarak karşılanması gerektiğini savunduklarını belirtti.

Söz konusu sektör temsilcilerinin, kotalarının yüzde 50 artırılmasını, bunun da son 2 yıldaki üretim arz açığına atıfta bulunarak sabitlenmesini talep ettiklerini bildiren Taşpınar, şunları kaydetti:

"Oysa mevcut pazarlama döneminde bir önceki yıla göre yüzde 20’lik şeker üretimi, yüzde 17’lik ekim alanı artışı beklenmektedir. Bu da geçen sene ekstrem olarak yaşanan üretim düşüşünün bu sene olmayacağı, tam aksine istenildiği kadar şekerin üretildiği anlamına gelmektedir. Zira ülkemiz pancar şekerinde kendine yeterlidir ve bu grupların dediği gibi arz açığının ithalatla veya NBŞ ile karşılanmasına ihtiyacı yoktur. Türkiye'de şeker sektörünün birçok sorunu bulunuyor. Yüksek NBŞ kotaları, kayıt dışı üretimler, kimyasal tatlandırıcı ithalatları ve kaçak şeker girişleri, verimsiz çalışan fabrikalar sebebiyle kotaların kaybedilmesi, üretimin düşmesine, çiftçimizin küsmesine sebep olmaktadır. Böyle olunca da çözüm, sorunun olduğu yerde değil, sorundan fırsat yaratmak isteyenlerin tarafında aranmaktadır."

Taşpınar, Avrupa Birliği'nde (AB) kotaların gelecek yıl eylül ayından itibaren kaldırılacak olmasının şeker pancarından vazgeçileceği anlamına gelmediğini de bildirdi. AB ülkelerinin şekerde liberalleşme kararı alırken, sektörü kendi içinde rekabete hazırladığına işaret eden Taşpınar, üretici ve sanayicilerin geçiş döneminde fon ve desteklerle korunarak yönlendirildiğini, sektörde verim ve karlılığın artırılarak en üst düzeye çekildiğini ifade etti.

Taner Taşpınar, "AB ülkeleri, içerideki rekabette adil ve dengeli politikalarla sektörü liberalize ederek, bir nevi kaldıraç etkisiyle sektörün kendi dinamiklerini harekete geçirerek, üretimin ve verimliğin artmasını zorlamıştır. Bu da üreticileri dışarıda ve içeride çok daha rekabetçi konuma getirerek şimdiye kadarki pozisyonlarını almalarını sağlamıştır." değerlendirmesinde bulundu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :