Pamuk üreticisinin "nitratsız verim" sevinci

Pamuk üreticisinin "nitratsız verim" sevinci

Ege Bölgesi'ndeki pamuk üreticileri, terör örgütlerinin patlayıcı yapımında kullandığı nitratlı gübrelerin satışının yasaklanmasından sonra denedikleri alternatif gübrelerle istedikleri verimi elde etmenin sevincini yaşıyor- Söke Ticaret Borsası Başkanı G

AYDIN (AA) - FERDİ UZUN - Ege Bölgesi'ndeki pamuk üreticileri, terör örgütlerinin patlayıcı yapımında kullandığı nitratlı gübrelerin satışının yasaklanmasından sonra denedikleri alternatif gübrelerle istedikleri verimi almanın mutluluğunu yaşıyor.

Söke Ticaret Borsası Başkanı Salih Deniz Günal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çoğunluğu ilçelerinde olmak üzere, Aydın'da 600 bin dekar arazide pamuk ekiminin yapıldığını, bölgede üretilen uzun elyaf pamuğun yüksek kalitesi nedeniyle tekstil sanayisinde tercih edildiğini anlattı.

Bölgelerindeki verimlilik oranının ülke ortalamasının üzerinde olduğunu belirten Günal, hem hava şartlarından dolayı hem de nitratlı gübrenin yasaklanmasından dolayı zorlu bir sezon geçirildiğini, ama üreticinin bu dönemden yüzü gülerek çıktığını ifade etti.

Günal, geçen yıl pamuğun kilogramının 1,90 liradan, bu sezon ise 2,20 liradan alındığını dile getirerek, "Bu yıl zor bir üretim dönemi geçirdik. Hava şartları istenmeyen şekilde gelişti. Yağmur ve soğuklar oluştu. Bununla birlikte tam nitrat kullanacağı dönemde nitrat yasağının gelmesi çiftçilerde bir şok etkisi oluşturmuştu." dedi.

İnsanların kafasında 'nitratsız pamuk yetişmez' şeklinde önyargılar olduğunu belirten Günal, "Bunun böyle olmadığı, başka alternatiflerle de yetişebileceği görüldü. Önümüzdeki dönemde pamuk çiftçisinin kullanabileceği ürünle ilgili bakanlığımız gerekli çalışmaları yapar. Nitratlı gübre satışında yasak devam ederse çiftçinin bunu kaldırabilecek bilgi birikimine sahip olduğunu söyleyebilirim." diye konuştu.

- "Yasaktan sonra üreticinin kafası karıştı"

Söke Ziraat Odası Başkanı Kemal Kocabaş da Ege Bölgesi'ndeki pamuk üretiminin yüzde 60'nın Söke ovasında yapıldığına dikkati çekerek, nitratlı gübrenin kullanımının yasaklanmasından sonra üreticinin kafasının karıştığını, sonrasında ise alternatif gübreye yönelen üreticinin istediği verimi aldığını ifade etti.

Kocabaş, "Bizim isyanımız o dönemde herkes programını yapmıştı. Üre, nitrat ve sülfat şeklinde 3 çeşit vardı. Herkes nitrata göre programını ayarlamıştı. Format şeklinde değişikliğe gidildiği için şok olmuştuk, ancak şimdilik hiçbir sıkıntı görünmüyor. Bugün itibarıyla nitrattan kaynaklı verim düşüklüğü olduğunu görmüyoruz. Şu ana kadar üreticilerimizden de bu konuda bir şikayet gelmedi." diye konuştu.

- Verim geçen yılı aşacak

İlçede 385 bin dekar arazide pamuk ekiminin yapıldığı bilgisini veren Kocabaş, şunları kaydetti:

"Geçen yılla verim aynı gibi görünüyor ama Söke genelinde biraz daha fazla verim alacağımızı söyleyebilirim. Söke ovasında geniş bir arazi yapısı mevcut. Pamuğa en fazla uyumlu noktayı içinde barındırıyor. Türkiye genelinde makine sayısının en fazla olduğu yerlerden biri burası. Üreticilerin neredeyse tamamı makineyle toplama yapıyor. Şu anda tarlalardaki pamuğun çoğu toplandı ve fabrikalarda işlenmeye başlandı."

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, nitratlı gübrelerin patlayıcı yapımında kullanmasından dolayı bu ürünün satışını Haziran 2016'da yasaklamıştı.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :