"Palyatif bakım merkezleri"ne yoğun ilgi

"Palyatif bakım merkezleri"ne yoğun ilgi

Sağlık durumu ağır hastaların son dönemlerini rahat geçirmelerini sağlamak ve yakınlarına destek olmak amacıyla açılan "Palyatif Bakım Merkezleri", hasta yakınlarından yoğun ilgi görüyor

ANKARA (AA) - Ankara 1. Bölge Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğine bağlı iki hastanede hizmet vermeye başlayan, sağlık durumu ağır hastaların son dönemlerini rahat geçirmelerini sağlamak ve yakınlarına destek olmak amacıyla açılan "Palyatif Bakım Merkezleri", yoğun ilgi görüyor. 

Sağlık Bakanlığının yurt genelinde başlattığı palyatif bakım merkezlerinin sayısı artıyor. Ankara 1. Bölge Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğine bağlı 29 Mayıs Devlet Hastanesi 7, Şereflikoçhisar Devlet Hastanesi ise 12 yatakla hizmet vermeye başladı. 

29 Mayıs Devlet Hastanesi Başhekimi Naim Ata, AA muhabirine, 17 Ağustos'ta başlattıkları, hastanın fonksiyonel durumunu artırmak, konforunu sağlamak ve aynı zamanda hasta ailesinin yaşam kalitesinin artırılmasının da amaçlandığı palyatif bakım hizmetleriyle ilgili bilgi verdi. 

Söz konusu hizmeti vermekten duyduğu memnuniyeti dile getiren Ata, "Bu hizmeti alanlar, tedavisi bitmiş ancak eve çıkamayacak durumda olanlar ve hayatının son dönemini yaşayan hastalar" dedi. 

Hizmet verilen kişilerin daha çok kanser, birden fazla komplikasyonu bulunanlar ve ileri yaş hastaları olduğunu vurgulayan Ata, "Amacımız, bu hastaların ev ortamında gibi bakımlarını sağlamak, yaşamlarının son dönemlerini rahat bir şekilde geçirebilmelerine olanak tanımak ve gerekli ihtiyaçlarının giderilmesidir" diye konuştu.

- "Yoğun bakımdan 9 yatak daha ayıracağız"

Başhekim Ata, "Yaşlı hastalar, bakıma muhtaç hastaların yakınlarından ciddi bir rağbet var, hastalar sıraya giriyorlar. Buradaki 7 yatak, ilimizdeki ihtiyacı kesinlikle karşılamayacak ancak bizim hastanede kısıtlı alan olduğu için daha fazlasını yapamıyoruz ancak yoğun bakımlarımızı da palyatif hizmet gibi değerlendireceğiz. Ekstra 9 yatağımızı bunun için ayıracağız" ifadelerini kullandı. 

Ankara 1. Bölge Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği bünyesinde bulunan 8 hastanede palyatif bakım hizmeti için 73 yatağın daha hizmete girmesi de planlanıyor.

- "İstenirse dini destekte veriliyor"

29 Mayıs Devlet Hastanesi Palyatif Bakım Servisi Sorumlusu Canan Küçük de uyguladıkları işlemler hakkında bilgi verdi.

Gelen hastaların iki grup olduğunu anlatan Küçük, şunları kaydetti:

"Birincisi yoğun bakımdan çıkarılmak üzere gelen hastalar. Bu hastalara evde yakınları bakamıyor, biz burada hasta bakımını hasta yakınına öğretip, buradan eve taburcu yapıyoruz. Diğer grup hastalarımız da hem yaş itibarıyla hem de hastalık nedeniyle yaşamının son dönemi yaşayanlar olabiliyor. Bunlarda ağrı, bulantı, solunum sıkıntısı olabiliyor. Evde bununla baş edilemeyeceği için hastaların semptomlarına göre bir tedavi uyguluyoruz. Hasta yakınıyla beraber o hastanın son dönemini en rahat şekilde geçirebilecek bir ortam hazırlıyoruz. Sadece medikal tedavi uygulanmıyor aynı anda sosyal destek, psikolojik destek, istenirse dini destek de burada yapılabiliyor. "

AA

Kaynak:Haber Kaynağı