Pakistan'da siyasal kriz

Pakistan'da siyasal kriz

Genelkurmay Başkanı ve Kara Kuvvetleri Komutanı Sharif:"Sorunlar gerçekçi çözümlerle bir an önce halledilmeli"

İSLAMABAD (AA) - Pakistan Genelkurmay Başkanı ve Kara Kuvvetleri Komutanı Raheel Sharif, "Sorunlar gerçekçi çözümlerle bir an önce halledilmeli" dedi.

Pakistan Ordu Sözcülüğü'nden 14 Ağustos'tan bu yana başkent İslamabad'da devam eden hükümet karşıtı gösteriler hakkında kısa açıklama yapıldı. Açıklamada Genelkurmay Başkanı ve Kara Kuvvetleri Komutanı Raheel Sharif'in taraflara çağrıda bulunarak, "Sorunlar gerçekçi çözümlerle bir an önce halledilmeli" dediği belirtildi.

 Pakistan Halk Hareketi ve Pakistan Adalet Hareketi taraftarlarının parlamento, hükümet binaları ve yabancı ülke misyonlarının bulunduğu kırmızı bölge olarak adlandırılan kısımda gösterileri devam ediyor. Pakistan Halk Hareketi Lideri Tahir-ul Kadri, parlamento binasının karşısında yaptığı açıklamada, müzakere taraftarı olduğunu ancak kendisi ile hükümet tarafından hiçbir müzakere komitesinin temasa geçmediğini söyledi. 

Kadri, taraftarlarına seslenerek ''Devlet binalarına girmeyin, binalar bizim devletimizindir. Askeri birlikleri rahatsız etmeyin, onlar bizim güvenliğimiz için burdalar. Başbakan Navaz Şerif'in bu saatten sonra bu binalarda oturması caiz değildir, hemen istifa etmelidir'' dedi.

Taraftarlarının bir haftadır tüm zor şartlara rağmen "pes etmediğini" belirten Kadri, "Ancak onları daha fazla kontrol altında tutamam. Başbakan Navaz Şerif ve Pencap Başbakan Şehbaz Şerif bir an önce istifa etmeliler. Devlet binalarına ordu birlikleri konumlandırılmış durumda. Askerlerle karşılaşırsanız zaman hiçbir şekilde onlara el kaldırmayın. Onlar bizim güvenliğimiz için buradalar. Umarım askerler de taraftarlarımıza ateş etmeyecektir" ifadesini kullandı.

Pakistan Adalet Hareketi liderlerinden Şah Mahmud Kureyşi de müzakere kapılarının her zaman açık olduklarını söyledi. "Biz siyasi partiyiz, müzakereye kapımız her zaman açık ancak durumun bu hale gelmesine hükümet ve bazı temsilcileri sorumludur" diyen Kureyşi, "Müzakere etmemiz için şartımız: Başbakan Navaz Şerif'in istifa etmesi'' cümlesini kullandı. 

İktidardaki Pakistan Müslümanlar Birliği-Navaz Gurubu (PML-N) Partisi'nden yapılan açıklamada ise "Başbakan Navaz Şerif ve Pencap Eyaleti Başbakanı Şahbaz Şerif istifa etmeyecek" denildi. 

Pakistan Adalet Hareketi (PTI) Lideri İmran Han, Mayıs 2013'teki genel seçimlerde kedisine karşı hile yapıldığını iddia etmiş, tüm kanuni girişimlerinin sonuçsuz kaldığını açıklamıştı. Han, bunun üzerine Başbakan Navaz Şerif ve seçim komisyonunun istifası talebiyle Lahor'dan İslamabad'a "Özgürlük Yürüyüşü" adı altında protesto başlatmıştı.

Pakistan Halk Hareketi Lideri Tahir-ul Kadri de devrim yapma iddiasıyla haziranda ülkeye dönerek hükümetin istifasını istemişti.

Kaynak:Haber Kaynağı