Pakistan'da Okula Silahlı Baskın: 104 Öğretmen ve Öğrenci Öldü

Pakistan'da Okula Silahlı Baskın: 104 Öğretmen ve Öğrenci Öldü

Pakistan'ın Peşaver kentinde silahlı saldırganlar okul basıp 500 öğrenciyi rehin aldı. Askerler okulu kuşatırken olayda 104 öğretmen ve öğrenci hayatını kaybetti.

Pakistan'ın Peşaver kentinde silahlı kişiler bir askeri okuldaki yüzlerce öğrenci ve öğretmeni rehin aldı. Olayda 104 öğretmen ve öğrenci hayatını kaybederken 40 kişi de yaralandı. Kanlı saldırıyı Taliban'ın 'Tahrik-i Taliban Pakistan' adı verilen bir kolu üstlendi. Öğrencilerin okula veda partisi için gittiği öğrenildi.

pakistan-da-okula-silahli-baskin-21-olu-40-6778726_4467_m.jpg

ASKERLER OKULU KUŞATTI

Pakistan'ın kuzeybatısındaki Peşaver kentinde gerçekleşen olayda, silahlı kişiler bir askeri okulu bastı. Olayda 104 öğretmen ve öğrenci hayatını kaybederken 40 kişinin de yaralandığı saldırının ardından Pakistanlı komandolar olay yerine gitti ve okulu ablukaya aldı.

pakistan-da-okula-silahli-baskin-21-olu-40-6778726_9351_m.jpg

"İNTİHAR KOMANDOSUYUZ"

Üzerlerinde bomba bulunan altı Taliban militanının, okula girerek etrafa rastgele ateş açtıkları bildirildi. Polis okulu güvenlik kordonuna alırken militanların her birinin intihar komandosu olduğunu söyledikleri öne sürüldü.

pakistan-da-okula-silahli-baskin-104-ogretmen-6778726_433_m.jpg

ORDUDAN AÇIKLAMA GELDİ

Olayla ilgili konuşan Pakistan ordusu sözcüsü, "Okulda bulunan 500 kişinin büyük bir çoğunluğu arka kapıdan güvenli bir şekilde çıkarıldı." ifadelerini kullanıldı.

Pakistan Başbakanı Navaz Şerif ise yayınladığı bildiride çok sayıda kişinin hayatını kaybettiği kanlı saldırıyı şiddetle kınadığını açıkladı.

pakistan-da-okula-silahli-baskin-104-ogretmen-6778726_2352_m.jpg

"YAŞLARI BÜYÜK OLANLARI ÖLDÜRÜN"

Öte yandan Pakistan Ordusu'nun kurtarma operasyonu başlattığını bildiren Anadolu Ajansı, öğrencilerin büyük kısmının güvenli bir şekilde arka kapıdan çıkarıldığını belirtti.

Taliban'ın 'Tahrik-i Taliban Pakistan' adı verilen bir kolu okula giren altı militana yaşları büyük öğrencileri öldürme emri verdikleri bildirildi.

TALİBAN HAKKINDA

Taliban, Sovyet-Afgan Savaşı'nın ardından Rusların 1989'da geri çekilmesinden sonra Afganistan'daki merkezi hükümetlerin zayıflıklarından yararlanarak iktidara gelmiş ve ülkenin büyük bölümünü kontolü altında tutmuştur. Temellerini Pakistan'daki medreselerde eğitim görmüş, savaştan kaçan Peştun mülteciler oluşturur. Kelime anlamı İslam öğrencileri olan Taliban, şeriat okullarından ve mülteci kampından toplanan askerlerden oluşur.

1994'TE İLK KEZ KENDİNİ GÖSTERDİ

1994 yılında ilk kez kendisini göstermiş, 1996'da Afganistan'ın hükümet merkezi Kabil'in kontrolünü eline geçirmiştir. O tarihten sonra ülkenin kuzeyinde konuşlanmış olan Kuzey İttifakıyla iç savaşa girişmiştir. İktidarı sırasında Pakistan, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri hükümetlerinden yardım almış, Afganistan'ın yaklaşık % 90'ini denetimi altında tutmuştur. 11 Eylül 2001 Saldırıları'ndan sonra ABD'nin saldırılardan sorumlu tuttuğu Usame bin Ladin'i koruduğu gerekçesiyle başlatılan operasyon sonucunda 2001 Kasım'ında iktidardan uzaklaştırıldı. 2004 yılında Taliban yeniden organize olarak ABD ve Müttefiklerine karşı direnişe geçti. 2009 yılında isyan kuvvetlenerek gerilla savaşına döndü.

haberler.com