Pakistan'da hükümet karşıtı gösteriler

Pakistan'da hükümet karşıtı gösteriler

Kısa süreli işgal ettikleri devlet televizyonu binasından askerler tarafından çıkarılan göstericilerin kırmızı bölgedeki bekleyişi sürüyor

İSLAMABAD (AA) - Pakistan'da kısa süreli işgal ettikleri devlet televizyonu binasından askerler tarafından çıkarılan göstericilerin kırmızı bölgedeki bekleyişi sürüyor.

14 Ağustos'ta Başbakan Navaz Şerif'in istifası talebiyle başlayan hükümet karşıtı gösteriler devam ederken, barışçıl  gösterilerin son üç gündür çatışmalara dönüştüğü bakanlık binaları ve parlamentonun bulunduğu kırmızı bölgede şiddet zaman zaman artış gösterse de polisin alandan çekilmesiyle tansiyon düştü. 

Pakistan Adalet Hareketi ve Pakistan Halk Hareketi taraftarlarının sabah saatlerinde güvenlik güçlerine yeniden saldırmasının ardından alandaki asker sayısı artırıldı. Bakanlık binalarının bulunduğu Pakistan Sekreterliği bölgesi içerisindeki yer alan Başbakanlık Ofisi'ne giden yol üzerinde toplanan bir kısım göstericilerin daha fazla ilerlemesini ise askerler engelliyor.

Yaşanan çatışmaların ardından Pakistan Devlet Televizyonu PTV'yi işgal eden göstericiler, askerlerin müdahalesi ile dışarıya çıkarıldı. Şu anda göstericiler tarafından işgal edilen herhangi bir devlet binası bulunmuyor.

Şimdiye kadar hükümet binalarının iç güvenliğini sağlayan askerler ve  "Rangers" olarak adlandırılan özel timler ise polisin çekilmesi ile birlikte çatışmaların yaşandığı alanlarda güvenliği sağlıyor.

30 Ağustos gecesi Pakistan Halk Hareketi lideri Tahir-ul Kadri'nin taraftarlarına Başbakanlık Ofisine yürünmesi çağrısı yapmasının ardından göstericiler ile polis arasında çatışmalar başlamıştı. Şimdiye kadar 3 kişi hayatını kaybederken yaklaşık 500 kişi de yaralandı.

Pakistan Adalet Hareketi lideri İmran Han, Mayıs 2013'teki genel seçimlerde hile yapıldığını iddia etmiş, tüm yasal girişimlerinin sonuçsuz kaldığını açıklamıştı. Han, bunun üzerine Başbakan Navaz Şerif ve seçim komisyonunun istifası talebiyle Lahor'dan İslamabad'a yürümüştü.

Pakistan Halk Hareketi lideri Tahir-ul Kadri de devrim yapma iddiasıyla haziranda ülkeye dönerek hükümetin istifasını istemişti.

Kaynak:Haber Kaynağı