Pakistan Milli Meclisi Başkanı Sadık TBMM'de

Pakistan Milli Meclisi Başkanı Sadık TBMM'de

TBMM Başkanı Kahraman, Pakistan Milli Meclisi Başkanı Sadık ile görüştü- İsmail Kahraman:- "15 Temmuz gecesi, değerli kardeşim beni Londra'dan gece üçte aradı. Sabaha kadar uyumamış, üç defa aradı. Neden? Çünkü, kardeşiz"- Serdar Ayaz Sadık:- "Referandum,

TBMM (AA) - TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Pakistan Milli Meclisi Başkanı Serdar Ayaz Sadık'ın 15 Temmuz gecesi kendisini Londra'dan gece üçte aradığını belirterek, "Sabaha kadar uyumamış, üç defa aradı. Neden? Çünkü, kardeşiz." dedi.

Kahraman, Sadık ile önce Başkanlık Makamında baş başa görüştü, daha sonra TBMM Genel Sekreterliği Toplantı Salonunda, heyetlerarası görüşmede bir araya geldi.

Pakistan heyetiyle, iki kardeş ülke olarak bir arada olduklarını belirten Kahraman, "Şöyle bir söz var; 'Devletlerin dostlukları olmaz menfaatleri olur, milletlerin dostluğu olur.' Bu, Pakistan ve Türkiye için geçerli olmayan bir sözdür. Hem devletimiz dosttur hem de milletimiz dosttur." ifadesini kullandı.

İsmail Kahraman, talebelik yıllarında 1965 yılında İstanbul Sultanahmet Meydanı'nda miting yaptıklarına değinerek, "Ben o zaman, Milli Türk Talebe Birliğinin yükseköğrenim gençliğinin başkanıyım. Hindistan Keşmir'imize el atmış. Uluslararası sahada Türkiye'nin desteğini göstermek için çok büyük bir miting yaptık. Miting alanı tamamen dolmuştu. Mitingin adı 'Zindabad Pakistan' idi." diye konuştu.

Pakistan heyeti, Kahraman'ın bu sözlerini alkışladı.

TBMM Başkanı Kahraman, "Değerli meslektaşımdan öğrendim, evvela ülkenin adı söyleniyormuş, sonra Zindabad söyleniyormuş. Yani Pakistan-Zindabad-Türkiye." dedi.

Hastalığı sırasında Sadık'ın çok büyük ilgisini gördüğüne işaret eden Kahraman, şunları kaydetti:

"Ondan evvel 15 Temmuz gecesi, değerli kardeşim beni Londra'dan gece üçte aradı. Sabaha kadar uyumamış, üç defa aradı. Neden? Çünkü, kardeşiz."

- Müslümanlar olarak çok güçlü bir din bağımız var

Pakistan Ulusal Meclis Başkanı Serdar Ayaz Sadık da davet üzerine Türkiye'de bulunmaktan mutlu olduklarını belirtti.

Türkiye ile Pakistan arasındaki ilişkilerin güçlenmesi için bu tür ziyaretlerin önemine dikkati çeken Sadık, "Türkiye ile çok güçlü bağlarımız, ilişkilerimiz var. Bunlar sadece Kurtuluş Savaşı'nda kurulan güçlü ilişkilerin yanı sıra Müslümanlar olarak çok güçlü bir din bağımız var." dedi.

Türkiye hükümetinin Pakistan'a yönelik hem deprem hem de 2010 yılındaki sel felaketi sırasında gerçekleştirdiği finansal desteği unutmadıklarını vurgulayan Sadık, yeni nesillerin, yıllar önce iki ülke arasındaki ilişkiyi unutmamasını sağlamanın kendi sorumluluklarında olduğunu bildirdi.

Hem Pakistan hem de Türkiye'nin oldukça zor bir dönemden geçtiğine değinen Sadık, şu görüşlere yer verdi:

"Her iki ülke de terörle mücadele etmekte. Allah'ın izniyle terör mücadelesinde başarılı olacağız. İslam dünyası terörizmin mağdurudur. Hem Türkiye hem Pakistan İslam dünyasındaki farklılıkların üstesinden gelmekte önemli bir rol oynayabilir. 15 Temmuz Türk halkı için önemli bir sınavdı. Karşılarında iki seçenek vardı. Silahlar mı galip gelecek yoksa halkın iradesi mi? O gece televizyonlarda izlediklerimi hala unutmuş değilim. Güçlü Türk halkı sokaklara çıktı, canını hiçe sayarak tankların önünde durdu. Nihayetinde halkın iradesi galip gelecekti, çünkü liderler de ön saflarda buna öncülük ediyorlardı. Sevgili kardeşim, sevgili başkan da fiziksel olarak ne kadar güçlü bir insan olduğunu da göstermiş oldu o gece. Tüm milletvekillerini liderliğiyle birleştirdi."

Sadık, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da lider yapısıyla sokağa çıkan insanlara yön gösterdiğini, öncülük ettiğini vurguladı.

Erdoğan'ın, milletvekilleri ile halkını bir araya getirdiğini ifade eden Sadık, böylesine örnek teşkil eden liderlerle dost olmaktan ayrıca gurur duyduklarını dile getirdi.

15 Temmuz sonrasında Pakistan olarak Türkiye'nin bu kadar yumuşak bir geçiş süreci yaşayacağını beklemediklerini de belirten Sadık, "Hem Türk halkı hem liderleri bunun böyle olmadığını kanıtladı. Aynı zamanda demokrasiye sahip çıkma ve demokrasiyle yönetilme konusunda ne kadar güçlü olduklarını gösterdiler." değerlendirmesinde bulundu.

- "Referandumun Türkiye için başarılı olacağını düşünüyoruz"

Serdar Ayaz Sadık, anayasa değişikliğini içeren maddelerin referanduma götürülmesi sürecini de değerlendirdi.

Türkiye'deki referandum sürecinin bir iç mesele olduğuna işaret eden Sadık, "Referandum, Türkiye'nin iç meselesidir ancak tüm uluslararası toplumun bir meselesiymişçesine tüm dünyada tartışılıyor. Pakistan Parlamentosu adına Türkiye'deki referandumda sizlere başarılar diliyoruz. Umuyoruz ki Türkiye için en iyi en olumlu sonuç elde edilecek. Referandumun Türkiye için başarılı olacağını düşünüyoruz." dedi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :