Pakistan-Hindistan ilişkileri

Pakistan-Hindistan ilişkileri

Pakistan Savunma Bakanı Havaja Asıf, ülkesinin, Hindistan'ın saldırılarına karşı kendisini tam kapasiteyle savunabileceğini söyledi

Pakistan Savunma Bakanı Havaja Asıf, ülkesinin, Hindistan'ın saldırılarına karşı kendisini tam kapasiteyle savunabileceğini söyledi.

Asıf, Pakistan Radyosu'nda yer alan habere göre, "Hindistan Başbakanı Modi'nin yükselişine neden olan köktenci anlayış, aynı zamanda kendisinin düşüşüne de neden olacaktır" diye konuştu.

"Hindistan, ilişkileri kendi kendine bozdu ve iki ülke arasında mesafe yarattı" diyen Asıf, ülkesinin Hindistan'ın saldırılarına karşı kendisini tam kapasiteyle savunabileceğini söyledi.

Asıf, bununla birlikte, barış için her çabaya sahip çıkılması ve ön ayak olunması gerektiğini vurgulayarak, Hindistan'ın iyi niyet ve samimiyet göstermesi halinde, Pakistan'ın da komşusuyla dostane ilişkiler arzu edeceğini ifade etti.

Pakistan ve Hindistan, ülkelerindeki ayaklanmalardan ve terör faaliyetlerinden dolayı birbirlerini suçluyor. İslamabad yönetimi, bu savına yönelik kanıtlar içerdiğini iddia ettiği dosyaları geçtiğimiz haftalarda BM ve ABD'ye sunmuştu. 

Pakistan tarafından yapılan resmi açıklamalarda söz konusu dosyaların Hindistan'ın Belucistan Eyaleti, Aşiretler Bölgesi ve Karaçi'deki terör eylemlerini desteklediğine ilişkin kanıtlar içerdiği kaydedilmişti.

Pakistan Başbakanı'nın Dış Politikadan Sorumlu Özel Yardımcısı Tarık Fatemi, kasım ayında ülkesinin Hindistan ile öne çıkan tüm konularda diyaloğa hazır olduğunu açıklamıştı. Hindistan ise ekim ayında Keşmir için önerilen barış planını reddetmekle beraber, iki ülke yetkilileri arasındaki terörizme karşı yürütülen müzakerelerin yeniden başlamasını arzu ettiğini duyurmuştu.

Pakistan Başbakanı Navaz Şerif, BM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, nükleer silah sahibi iki komşunun Keşmir anlaşmazlığını çözmesini ve bölgenin askerden arındırılması çalışmalarına başlaması gerektiğini ifade etmişti.

Pakistan'ın kuruluş tarihi olan 1947'den bu yana iki ülke üç kez savaştı. Bu savaşlardan ikisi Keşmir sorunundan kaynaklandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı