Pakistan heyetinin TBMM ziyaretleri

Pakistan heyetinin TBMM ziyaretleri

Pakistan Başbakanı Navaz Şerif'in, Keşmir'deki sorunların dile getirilmesi amacıyla Türkiye'ye gönderdiği resmi heyet, TBMM Milli Savunma Komisyonunu ziyaret etti

TBMM (AA) - Pakistan Başbakanı Navaz Şerif'in, Keşmir'deki sorunların dile getirilmesi amacıyla Türkiye'ye gönderdiği resmi heyet, TBMM'deki ziyaretlerini sürdürüyor.

Pakistan Ulusal Meclis Üyesi ve Pakistan-Türkiye Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Pervez Malik, Pakistan Enformasyon, Yayın ve Ulusal Mirastan Sorumlu Siyasi Müsteşarı Muhsin Şah Navaz Ranja ve Pakistan'ın Ankara Büyükelçisi Süheyl Mahmud'un yer aldığı heyet, TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı Yusuf Beyazıt tarafından ağırlandı.

Ziyarette konuşan Beyazıt, iki ülke arasındaki dostluk ilişkilerinin 1947 yılında Pakistan'ın kurulmasından itibaren sürdüğünü söyledi.

Kurtuluş Savaşı'nda Pakistan halkının Türkiye'ye verdiği desteğin hala zihinlerinde olduğunu ifade eden Beyazıt, Türkiye'nin bağımsızlık mücadelesi ile modern bir devlet kurma başarısının da Pakistan'a örnek teşkil ettiğini dile getirdi.

Pakistan'a yönelik ziyaretlerde aynı yüreği taşıyan iki milletin görüldüğünü belirten Beyazıt, "Bizi en fazla duygulandıran hadiselerden birisi de 15 Temmuz FETÖ darbe girişimidir. Türkiye'de 'FETÖ' diye tanımladığımız çetenin darbe girişimi gecesinin akabinde Pakistan'ın yoğun desteğini hissettik. Avrupalıların ne olup bittiği yönünde ikircikli tutumlarının yanında Pakistan halkının Türkiye'deki demokrasinin yayında olduğunu gördük. Pakistan ile kardeşliğimiz mükemmel şekilde devam ediyor." dedi.

Keşmir'de yaşanan soruna da değinen Beyazıt, yaşanan sıkıntıları öteden beri yakından izlediklerini söyledi.

Yaklaşık 70 yıldır çözülemeyen problemle karşı karşıya bulunulduğunu ifade eden Beyazıt, şöyle konuştu:

"Biz Keşmir'de yapılacak bir referandumla halkın iradesinin tezahür etmesinin yanında olduğumuzu belirtmek istiyoruz. Cumhurbaşkanımızın İslam İşbirliği Teşkilatı'na üye ülkelere bu noktada çağrıda bulunması da önemlidir. Keşmir sorununun siyasi boyutunun yanında insani boyutu da önemlidir. Kontrol hattının her iki tarafında yaşayan Keşmir halkının sıkıntılarının bir an önce çözülmesinin yanındayız. Bu konuda Birleşmiş Milletler kararına uyulmasının gerekli olduğunu düşünüyoruz. Kabul edilebilir çözüm noktasında bize düşen her türlü gayreti göstermeye hazırız."

- "İnsan hakkı ihlallerini beraber çözmek istiyoruz"

Pakistan Ulusal Meclis Üyesi ve Pakistan-Türkiye Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Pervez Malik de gösterilen ilginin kendilerini gerçekten kardeş bir ülkede olduklarını hissettirdiğini söyledi.

Bahsedilen 15 Temmuz darbe girişimine Pakistan'ın kısa sürede tepki gösterdiğini, Pakistan'ın zor durumunda da Türkiye'nin kardeşlik duygusu ile hareket ettiğini bildiklerini dile getirdi.

Keşmir'deki durumun giderek kötüleştiğini ifade eden Malik, "Keşmir'deki insan hakkı ihlalleri her geçen gün daha kötü bir duruma ilerliyor. Hintliler bu sorunu çözmek yerine sürekli güç kullanıyor ve bundan dolayı insanlar ölüyor. Şu an insanlık dışı yöntemleri kullanıyor Hindistan. Keşmir halkı olarak, kardeşiniz olarak bu insan hakkı ihlallerini beraber çözmek istiyoruz. Buradaki insan hakkı ihlallerinin bir an önce çözülmesini istiyoruz." dedi.

Pakistan Enformasyon, Yayın ve Ulusal Mirastan Sorumlu Siyasi Müsteşarı Muhsin Şah Navaz Ranja ise Keşmir meselesinde Türkiye'nin desteğini hissetmekten dolayı mutlu olduklarını söyledi.

Pakistan Başbakanı Namaz Şerif'in Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'ndaki konuşmasına da değinen Ranja, yaşananlar dolayısıyla Hindistan'ın kötü uygulamalarından vazgeçmesi gerektiği talebinde bulunduğunu hatırlattı.

Hindistan güvenlik kuvvetlerinin kullandığı silahlar dolayısıyla binlerce insanın zarar gördüğünü vurgulayan Ranja, "Hintli kuvvetlerin zalimliklerini anlatmaya kalksam bir haftada bitmez. Sizden ricam bizi uluslararası organizasyonda desteklemeniz ve bu zalimlikleri anlatmanız." ifadelerini kullandı.

Ziyarete TBMM Türkiye-Pakistan Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Muhammet Balta da eşlik etti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :