Pakistan Cumhurbaşkanı'ndan YEE Lahor Müdürü Toker'e takdir mektubu

Pakistan Cumhurbaşkanı'ndan YEE Lahor Müdürü Toker'e takdir mektubu

Mektuptan- "Bizim için canımızdan aziz dost Türkiye'nin bir vatandaşı olmakla birlikte Urdu dili ve edebiyatının gelişmesi için yaptığınız dikkate değer çalışmalardan haberdar olup aynı zamanda bu çalışmaları takdir de etmekteyim"

İSLAMABAD (AA) - Pakistan Cumhurbaşkanı Memnun Hüseyin, Yunus Emre Estitüsü (YEE) Lahor Türk Kültür Merkezi Müdürü Prof. Dr. Halil Toker'i "Urdu dili ve edebiyatının gelişmesi için yaptığı dikkate değer çalışmalardan" dolayı takdir ettiğini duyurdu.

Cumhurbaşkanı Hüseyin, Toker'e hitaben kaleme aldığı mektupta, şunları kaydetti:

"Bizim için canımızdan aziz dost (ülke) Türkiye'nin bir vatandaşı olmakla birlikte Urdu dili ve edebiyatının gelişmesi için yaptığınız dikkate değer çalışmalardan haberdar olup aynı zamanda bu çalışmaları takdir de etmekteyim. Sizin tarafınızdan gönderilen 'Urdu ka Mustakbil' (Urdu Dilinin Geleceği), 'Sauda jab say Hua Layla-e Hilafat ka' (Hilaafet Leylasına Sevdalandığımdan Beri) ve 'Jadêd Turki Şairi' (Modern Türk Şiiri) adlı kitaplarınızı okudum. Kitaplardaki konular üzerine yaptığınız yoğun çalışmalar için tebriklerimi kabul edin."

Hüseyin, mektubunda, "Sayın Hamida Şahin'in (sizin hakkınızda hazırladığı) 'Turk-e Gamza-zan' adlı kitap Pakistan ve Urdu dili için sizin yaptığınız olağanüstü hizmetlere ışık tutuyor." ifadesini kullandı.

Hüseyin, mektubunda şu değerlendirmelerde bulundu:

"Türk Dili ve Türk Kültürünü Pakistanlı kardeşlerine tanıtmak için Türk Hükümeti tarafından kurulan Yunus Emre Türk Kültür Merkezinin pek kıymetli sorumluluğunun size tevdi edilmesi bizi çok sevindirdi. Sizin mesainizle bu merkezin iki kardeş ülke arasında mevcut samimi ve coşkulu ilişkilerin pekişmesine daha fazla katkıda bulunacağına eminim. Sizin sağlık, ilerleme ve mutluluğunuz için duacıyım. Allah hepimize huzur ve güven içinde yaşamayı nasip etsin."

- "Enstitümüzün çalışmaları içinde yer almaktan büyük gurur duyuyorum"

Konuya ilişkin AA muhabirine konuşan Toker de Cumhurbaşkanı Hüseyin'in mektubundan büyük onur duyduğunu söyledi.

Toker, Karaçi ve Lahor'da YEE binalarının kısa sürede hizmete gireceğinin müjdesini vererek, böylece Pakistan halkına Türk dilini öğretme ve kültürünü tanıtma konusunda hızla ilerleyeceklerini vurguladı.

Uzun yıllar Urdu dili üzerine yaptığı araştırmalar ve çevirilerin Türkiye ile Pakistan arasında bir köprü vazifesi gördüğünü kaydeden Prof. Dr. Toker, "Türkiye'nin, Türk dilinin, edebiyatının, tarihinin, kültürünün ve sanatının tanıtılması bakımından büyük projelere imza atan enstitümüzün çalışmaları içinde yer almaktan gurur duyuyorum." diye konuştu.

- Pakistan'da İmtiyaz Nişanı'na layık görülmüştü

Prof. Dr. Toker, nisan ayında Pakistan "Sitara-i İmtiaz" (İmtiyaz Yıldızı) Nişanı'na layık görülmüştü.

Pakistan Cumhurbaşkanı Memnun Hüseyin, Cumhurbaşkanlığı'nda düzenlenen törende, Urdu dili ve edebiyatının tanıtılması için yaptığı hizmetlerden ve Pakistan ile Türkiye kültürel iş birliğine olan katkıları nedeniyle Toker'e bu nişanı tevdi etmişti.

Urdu dili ve edebiyatı çalışmaları ile dikkati çeken Prof. Dr. Toker'in bu alanda çeşitli eserleri ve akademik makaleleri bulunuyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :