Öztürk ihracat rakamlarını değerlendirdi

Öztürk ihracat rakamlarını değerlendirdi

Konya’nın Temmuz ayı ihracat rakamlarına göre, 106 milyon 75 bin 783 dolar ihracat yapan Konya, genel ihracattaki yüzde 0,98 payı ile 14. sırada yer aldı. Konya’nın ihracatı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7.7 azaldı.



Konya Ticaret Odası (KTO) Başkanı Selçuk Öztürk ihracat rakamlarını değerlendirdi. Başkan Öztürk, “TİM’in açıklamış olduğu verilere göre Türkiye’nin Haziran ayında ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13 düşerek 10 milyar 857 milyon dolar oldu. Yılın ilk 7 ayında toplam ihracat ise yüzde 8,8 gerileyerek 84 milyar 369 milyon dolar olarak gerçekleşti. Konya’nın ise Temmuz ayı ihracat rakamı 106 milyon 75 bin 783 dolar olarak gerçekleşmiştir. Bu rakama göre Konya il bazında, genel ihracattaki yüzde 0,98 payı ile 14. sırada yer almaktadır. Konya’nın ihracatı 2014 yılının Temmuz ayına göre yüzde 7.7 oranında azalmıştır, bu yılın bir önceki ayına göre ise yüzde 5,9 oranında azalma gerçekleşmiştir. 2015 yılı ilk yedi aylık toplam ihracatımız rakamımız da 807.762.281 dolardır” dedi.
Türkiye’nin Temmuz ayında sanayi ve tarım ihracatının kilo bazında yüzde 4,1 ve AB'ye ihracatının Euro bazında yüzde 6,9 artış gösterdiğini kaydeden Başkan Öztürk, “İhracatçılarımızın dünyaya daha fazla mal satmalarına ve dünyada pazar payı kazanmaya devam etmelerine rağmen, emtia fiyatlarındaki gerileme ile oluşan fiyat baskısı, dünya ithalatındaki düşüş ve Euro-Dolar paritesindeki yaşanan kayıplar ihracat artışını olumsuz etkilemektedir. Dünya ithalatında yılın ilk yarısında ortalama yüzde 13,8'lik gerileme yaşanmıştır. En fazla ihracat yaptığımız Almanya'nın yılın ilk 5 ayındaki ithalatı dolar bazında yüzde 17 gerilerken, İtalya'nın ithalatının yüzde 16, Fransa'nın ithalatının yüzde 19, İspanya'nın ithalatının yüzde 16, Rusya'nın ithalatının yüzde 39, Çin'in ithalatının yüzde 17 gerilediğini görüyoruz. Tüm bu rakamlar 2015 yılında Türkiye’nin istenilen ihracat rakamlarına ulaşmasına engel olmaktadır. Konya da dış ticaretteki bu olumsuz ortamdan etkilenmektedir. En fazla ihracat yapan şehirlere bakıldığında ise Temmuz ayında en fazla ihracat düşüş yüzde 47 ile Sakarya'da yaşandı. Ankara'nın ihracatı yüzde 17 düşerken, İstanbul ve Kocaeli'nin ihracatı yüzde 15, Bursa'nın ihracatı yüzde 13, İzmir'in ihracatı yüzde 10, Denizli'nin ihracatı yüzde 8 azalmıştır. İhracata dayalı büyüme modelini benimseyen ve bu yönde projelere ağırlık veren Konya’nın ihracat artışında istenilen rakamları yakalayamaması ülke ekonomisi için de büyük bir kayıptır. Konyalı tüccar ve sanayiciler olarak siyasi ve ekonomik istikrarın bir an önce yeniden sağlanmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.