Özselek: Gelin, birlik olalım

Özselek: Gelin, birlik olalım

Konya Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası’nın birimi, Meslekte Birlik Grubu Başkan Adayı Seyit Faruk Özselek 14-15 Mayıs’ta yapılacak seçimler öncesi Memleket'e önemli açıklamalarda bulundu.

Özselek, yeni oluşumla yeni bir vizyon kazanacaklarını ifade ederken “Devletimizin ve milletimizin her zaman arkasındayız ve her daim destekleyeceğiz” dedi

Konya Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası’nın birimi, Meslekte Birlik Grubu Başkan Adayı Seyit Faruk Özselek 14-15 Mayıs’ta yapılacak seçimler öncesi Memleket''e önemli açıklamalarda bulundu. Meslekteki sorunları dile getiren Özselek, meslek içindeki düzenlenmesi gereken yasaları anlattı. Özselek, yeni oluşumla yeni bir vizyon kazanacaklarını ifade ederken “devletimizin ve milletimizin her zaman arkasındayız ve her daim destekleyeceğiz” dedi.

img_9639.jpg

Ankara’ya iletmek istediğiniz problemler nelerdir?

En büyük tahsilât ve haksız rekabette sorundur. Bunlarla mücadelemizi yürüteceğiz. Başta TÜRMOB ve Odalarımız olmak üzere mesleki çıkarlarından ziyade, ülke ve toplum çıkarlarını gözeterek mesleğimiz ile ilgili sorunları ve çözüm önerilerimizi kamuoyuna sunmaktayız. Mesleğimiz ile ilgili temel sorunları ve yapılması gerekenleri şu şekilde sıralayabiliriz;

*Mali Tatil döneminde inceleme ve denetim yapılmamalıdır. 1-20 Temmuz Mali Tatil uygulaması amacına uygun hale getirilmeli, Temmuz ayında verilmesi gereken beyannameler ve bildirimlerin Ağustos ayı içinde verilecek beyanname ve bildirimlerle birleştirilerek beyan edilmesi sağlanmalıdır.

*   Dördüncü Dönem Geçici Vergi beyannamesi kaldırılmalıdır.

*   1 ve 2 No'lu KDV Beyannameleri ile Muhtasar Beyannameler birleştirilerek, zaman ve evrak yoğunluğu azaltılmalıdır.

*  Serbest Meslek faaliyetlerinde KDV Oranı yüzde18’den yüzde 8’e indirilmelidir veya 5/10 oranında tevkifata tabi olmalıdır.

*   Mesleki faaliyette KDV'yi doğuran olay tahsilâta bağlanmalıdır.

*  Serbest meslek yıpranma indirimi (beyin amortismanı) getirilmelidir.

*  Stajyerlerimiz için sosyal güvenlik prim teşviki ve vergi muafiyeti sağlanmalıdır.

*  Bilgisayar ve yazılım giderleri 2 yıl içinde amorti edilmelidir.

*  Serbest meslek giderleri genişletilerek yeniden düzenlenmelidir.

*Eğitim ve öğretim hizmetleri ile sınırlı olmak üzere, Birliğimiz ve Odalarımız gibi kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve bunların iktisadi işletmeleri için, Kurumlar Vergisi ve Katma Değer Vergisi istisnası getirilmelidir.

*Son yıllarda artan bilgi, beyan ve formlar ile artan iş yükü külfet olmaktan çıkarılmalı ve maddi karşılıkları alınmalıdır.

*Uzlaşma komisyonlarında Odamızın atayacağı bir meslek mensubu bulunmalıdır.

Bu projelerin yasalaşması gerekiyor. Bunları sadece biz oda olarak tek başımıza yapamayız. Meslekteki bu kanunların yeniden düzenlenmesini istiyoruz.

Başkan olduğunuzda bireysel olarak getireceğiniz projeler nelerdir?

Meslekte birlik ve beraberliği sağlayacağız. Mesleki sorunlarla alakalı oda olarak bazı sorunlarımız var, bunlar özellikle kendimizi tanıtma noktasındaki sorunlardır. Bunu da bu konularla alakalı en iyi hocaları getirerek meslektaşlarımıza kendimizi nasıl tanıtmamız gerekiyor? Diye eksikliklerimizi görmemizi sağlayacağız.  İnşallah başkan olduğumda da sürpriz projelerimizi açıklayarak hayata geçireceğiz.

img_9647.jpg

Başbakanın memleketinde böyle bir görevi üstlenmek ne hissettiriyor?

Başbakanımızın memleketimizden olması büyük gurur kaynağıdır. Bunun Konya için büyük bir artısı olan ve yüzyılda bir çıkabilecek bir durumdur. Bunu bizim en iyi şekilde ve en verimli şekilde değerlendirmemiz gerekiyor. Dolayısıyla psikolojik baskı yerine artılarını görerek Konya için daha verimli olmaya çalışacağız. Bunun mükelleflerimiz için yapılabilecek sorunları çözmemiz için sorunları başbakanımızdan destek alarak meclise sunma imkânı bulabileceğiz. Meslekteki sorunların en hızlı şekilde giderilmesi için Başbakanımızın Konyalı olması bize büyük bir avantaj sağlayacak. Bunun yanında devletimizin yanında sonuna kadar olacağız. Devletimize ihanet eden oluşumlara ve örgütlere her türlü karşı geleceğiz ve devletimizin arkasında duracağız. Bizim üzerimize düşen mücadelede de sonuna kadar mücadele edeceğiz.

Yönetimde farklı çizgiden insanların olmasını nasıl karşılarsınız? 

Yönetimde farklı insanların olması her zaman renk katacağına inanıyorum. Biz siyaset üstü vizyonla buradayız. Bunun yanında hiçbir ayrım yapmadan bütün meslektaşlarımızı kucaklayarak her görüşe saygı çerçevesi içerisinde çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Ben değil ‘Biz’ mantığıyla hareket edeceğiz. Biz burada siyaset değil meslek için ve Konya’mız için çalışacağız.

Odada kaç üyeniz bulunuyor?

2 bin 150’ye yakın üyemiz var. 350’ye yakın stajyerimiz var. Bunun yanında 550’ye yakın stajyer adayımız var. şu anda sadece üniversiteden mezun, stajyer sınavlarını kazanmayı bekleyen adaylarımız da var.

img_9663.jpg

Etkileşim içinde olduğunuz kurumlar nelerdir?

Bizim şu anda bire bir ilişkili olduğumuz kurumlar; Vergi Dairesi Başkanlığı, Vergi Denetim Kurumu Başkanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu, Ticaret İl Müdürlüğü, İş-Kur İl Müdürlüğü, KOSGEB, Sivil Toplum Kuruluşlarının tamamı, Ticaret Odası, Sanayi Odası, Ticaret Borsası, Esnaf Odalar Birliği’dir. Bu kurumlarla her zaman iç içeyiz ve bundan sonra da iç içe olmaya devam edeceğiz. 

Konya’nın meslek örgütlerinin ve üyelerinin ilişkilerini nasıl buluyorsunuz?

Bizim bütün meslek odalarıyla bire bir ilişkimiz var. Ticaret ve Sanayi Odalarımızdaki üyelerimizin hepsinin mali müşavirleri var. Aynı anda Ticaret Borsasının, Makine Mühendis Odasının aklınıza gelen tüm sivil toplum örgütleriyle bizim bağlantımız var. Özellikle ticaret ve sanayi odasıyla bütün projelerle birlikte hareket edeceğiz ve elimizden geleni yapacağız.

Üniversiteler hakkında çalışmalarınız nelerdir?

Üniversiteler bizim olmazsa olmazımızdır, muhakkak üniversitelerle birlikte çalışmalarımız olacak. Bizim stajyerlerimiz ve meslek adaylarımızın tamamı bu üniversitelerden yetişiyor. Dolayısıyla biz üniversitelerle iş birliği içerisinde olduk bundan sonra da olmaya devam edeceğiz. Hem üyelerimize hem de stajyerlerimize yönelik Selçuk Üniversitesiyle yüksek lisans projemiz var. Bu gibi projelerimizi diğer üniversitelerle yapmak için çalışmalarımız devam ediyor.

Müteşebbis heyette kimler var?

Ali Ermiş

İsmail Turan

Ahmet İçyer

Esadullah Aslan

Hasan Hüseyin Koçaş

İbrahim Kalaycı

Mehmet Say

Mehmet Emin İşler

Ramazan Bayram

Turan Aslan,

Seyit Faruk Özselek kimdir?

Konya’nın Akören ilçesinde 1971 yılında doğdum. İlk ve orta öğrenimimi Akören’de; liseyi ve üniversiteyi Konya’da bitirdim. Son olarak da 2013 yılında Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Muhasebe ve Denetim Bilim Dalı’nda yüksek lisansımı tamamladım. 1988 yılında kendiside Mali Müşavir olan ağabeyim Ali İhsan Özselek’in yanında işe başladım. 1991 yılından itibaren de mesleğimi serbest olarak yapıyorum. Konya Mali Müşavirler Odası’nda uzun yıllardır görev alıyorum. 1998 yılında Muhasebe Spor’la başlayan odacılık hayatımız Tesmer Yönetim Kurulunda Sekreterlik, Disiplin Kurulu Üyeliği ve Disiplin Kurulu Başkanlığı ve son olarak da 2010 yılından beri SMMM Başkan Yardımcılığı görevlerini yaptım. Bugüne kadar mesleki tecrübelerimle ve oda tecrübelerimi birleştirerek inşallah elimizden geldiği kadar hizmet içerisinde gayret edeceğiz.

                                                                                             

Ahmet Ünver - Memleket