Özgün ve yenilikçi patentler Konya'da görücüye çıktı

Özgün ve yenilikçi patentler Konya'da görücüye çıktı

Türkiye genelinden sağlık, makine, enerji, hayvancılık ve teknoloji alanlarında yapılan patent başvuruları arasından seçilen 145 buluş, Selçuk TTO Patent Proje Pazarında firma sahipleri ve yatırımcılarla buluştu

KONYA (AA) - Türkiye genelinden yapılan patent başvuruları arasından seçilen 145 buluşun sergilendiği "Selçuk TTO Patent Proje Pazarı" başladı.

Konya Teknokent, TÜBİTAK, Türk Patent Enstitüsü, Selçuk Üniversitesi (SÜ), KOP Bölge İdaresi Başkanlığı, Mevlana Kalkınma Ajansı (MEVKA), oda ve borsalar işbirliğiyle Dedeman Otel'de açılışı gerçekleştirilen proje pazarında firma ve yatırımcılar, buluşları inceleme fırsatı buldu. 

Konya Teknokent Yönetim Kurulu Başkanı Bayram Sade, burada yaptığı konuşmada, Teknokent olarak buluşları ticarileştirmeye oldukça önem verdiklerini söyledi.

Bu konuda Teknokent bünyesinde önemli adımlar atıldığını belirten Sade, buluşa dayalı çok sayıda şirket kurulduğunu, kurulmaya da devam edeceğini vurguladı.

Selçuk TTO Patent Proje Pazarı'nda sergilenmek için Türkiye'nin birçok ilinden 150 patent başvurusu yapıldığını anlatan Sade, patenti ya da patent başvurusu olmayan buluşlar değerlendirilemediği için 145 başvurunun kabul edildiğini kaydetti.

Pazarda firma ve yatırımcıların 145 buluşu inceleme ve ikili görüşme yapma fırsatı bulacağını dile getiren Sade, şöyle konuştu:

"Sağlık Teknolojileri Tematik Alanı'ndan 54, Makine ve İnşaat Mühendisliği İmalat ve Yapım Teknolojileri Tematik Alanı'ndan 31, Kimya, Enerji, Nanoteknoloji ve Malzeme Alanına Ait Uygulamalar ile Tarım, Hayvancılık ve Gıda Tematik Alanı'ndan 24'er, Bilişim Teknolojileri Elektrik ve Elektronik Uygulamaları Tematik Alanı'ndan ise 12 patent başvurusu alındı. Bunların toplumun tüm kesimlerine etkili faaliyetlerle duyurulması gerekiyor. Türkiye genelindeki teknoloji transfer ofisleri ile ortak çalışmak istiyoruz. Karşılıklı olarak buluşlarımızın ticarileştirilmesini istiyoruz. O yüzden böyle bir ortam sağlamak istedik."

- Selçuk Üniversitesi patentte Türkiye birincisi

SÜ Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel ise Türkiye'nin patent sayısı açısından son yıllarda kıpırdanma içerisinde olduğuna işaret etti.

Teknokent, SÜ ve Selçuk TTO olarak hareketliliğe katkıda bulunmak istediklerini vurgulayan Gökbel, 2013 yılı için açıklanan Girişimcilik ve Yenilikçilik Endeksi'nde Selçuk Üniversitesi'nin ilk 10'a girdiğini bildirdi.

Patent sayısı açısından da üniversiteler arasında Türkiye birincisi olduklarına dikkati çeken Gökbel, "Patent sayısı, üniversitelerin sıralama kriterlerinde son derece önemli. Selçuk Üniversitesi olarak yaptıklarımızı yeterli görmüyoruz. Sadece patent almak ve buluş yapmakla yetinmeyip, bunun aynı zamanda ticarileştirilmesini de istiyoruz" dedi.

Konuşmaların ardından akademisyenler, ortaya koydukları buluşların tanıtımına yönelik hazırladıkları sunumlarla katılımcılara bilgi verdi.

Açılışa Konya Valisi Muammer Erol, Konya Ovası Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Mehmet Babaoğlu, MEVKA Genel Sekreteri Ahmet Akman, TÜBİTAK temsilcileri ve akademisyenler katıldı.

Selçuk TTO Patent Proje Pazarı, yarın sona erecek.

Kaynak:Haber Kaynağı