Özel sağlık meslek lisesi öğrencilerinin staj ücreti mağduriyeti

Özel sağlık meslek lisesi öğrencilerinin staj ücreti mağduriyeti

ÖSAMDER, Sağlık Bakanlığından, hastanelerin zorunlu staj için öğrencilerden talep ettiği 5 bin liralık ücrete müdahale etmesini istiyor- ÖSAMDER Başkanı Velioğlu:- "Okullara gönderilen yazılarda staj ücretlerinin ödenmemesi durumunda öğrencilerimizin staj

İSTANBUL (AA) - Özel Sağlık Meslek Liseleri Derneği (ÖSAMDER), Sağlık Bakanlığına, zorunlu staj için hastanelerin talep ettiği 5 bin liralık ücrete müdahale etme çağrısında bulundu.

İstanbul’da ve birçok ilde yer alan Özel Sağlık Meslek Liseleri öğrencileri için zorunlu staj ücretlerinin bu yıl okulların açılmasına az bir süre kala 5 bin liraya çıkarılması üzerine, ÖSAMDER Başkanı Ulaş Velioğlu ve yönetim kurulu üyeleri Beyoğlu Öğretmenevi'nde basın toplantısı düzenledi.

Velioğlu, konunun, İstanbul'daki 70 özel sağlık meslek lisesinde eğitim gören yaklaşık 3 bin öğrenciyi ilgilendirdiğini belirtti.

Milli Eğitim Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı arasında yapılan protokollerle sağlık meslek liselerinin Milli Eğitim Bakanlığına bağlandığını, Milli Eğitim Bakanlığının, devlet liseleri gibi özel öğretim yapan sağlık meslek liselerine de kuruluş ve çalışma izni verdiğini anımsatan Velioğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ülkemizin sağlık elemanlarına büyük çapta ihtiyaç duyduğu bilinmekte ve bu okullara fazlaca talep olmaktadır. Lakin bu okullarda okuyan öğrencilerin velilerinin demografik yapısı incelendiğinde görülecektir ki yüzde seksen veya daha fazlası işçi ailelerinin çocuklarından oluşmaktadır. Hal böyleyken bu özel sağlık meslek liselerinde okuyan çocukların eğitim-öğretim ücretleri de ortalama 8-9 bin lirayı geçmemektedir. Hatta bu oran okulların yüzde 3 ücretsiz okutma mecburiyeti, bakıma muhtaç ve devlet korunmasındaki çocuklar ve fakir aile çocuklarına yapılan indirimler dolayısıyla daha da düşmektedir."

Özel sağlık meslek liselerinin, öğrencilerini 11 ve 12'inci sınıflarda beceri eğitimi ve staj için hastanelere göndermek zorunda olduğunu anlatan Velioğlu, "Kanunlar, yönetmelikler ve diğer mevzuat gereği okullarla hastaneler arasında protokol yapılması mecburiyeti vardır. Ancak, bu protokoller çok sık değiştirilmektedir. Daha önce 4 yıllık olan protokoller 2013-2014 öğretim yılına başlarken Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği'nde değişiklik yapılarak 10 yıla çıkarılmış ve staj ücreti yıllık bin lira olarak belirlenmiştir. Sonra Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği kendisine bağlı hastanelerin tamamıyla okullar arasında yaptığı protokolleri iptal ederek, okullarla bir veya iki hastane protokolü yapmıştır. Daha sonra da 2015-2016 öğretim yılında bu rakam 4 bin liraya, 2016-2017 yılı içinde okulların açılmasına az bir zaman kala 5 bin liraya çıkarılmıştır."

Sağlık Bakanlığının bu duruma ivedilikle müdahale etmesi gerektiğinin altını çizen Velioğlu, "Okullara gönderilen yazılarda staj ücretlerinin ödenmemesi durumunda öğrencilerimizin staja başlatılmayacağı, ödemeler aksadığı takdirde de stajlarının askıya alınacağı bildirilmektedir. Bu durum okullarla velileri karşı karşıya getirmektedir. Ayrıca okullarımıza öğrenciler üzerinden borçlar tahakkuk ettirilip icra tebligatları gönderilmektedir." dedi.

ÖSAMDER Yönetim Kurulu Üyesi Maksut Konyar, istenilen staj ücreti karşılığında hastanelerin fatura vermediğini iddia ederek, bazı özel hastanelerin ise staj ücretinin iki katını talep ettiğini öne sürdü.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :