Özel okullardaki ‘Servis fiyatına’ velilerden tepki:  FARK OKULA KALIYOR

Özel okullardaki ‘Servis fiyatına’ velilerden tepki: FARK OKULA KALIYOR

Konya’da okul servis fiyatlarının UKOME tarafından açıklanmasından sonra, özel okulların öğrenci servis ücretlerinde UKOME kararlarına uymadan fiyatı daha yüksek belirlemeleri velilerin tepkisine neden oldu

Okulların açılmasına sayılı günler kala veliler, servis ücretleri konusunda özel okulların yüksek ücret talep etmelerine tepki gösterdiler. Geçtiğimiz gün Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) tarafından alınan Öğrenci Servis Fiyatları, KONESOB Başkanı Muharrem Karabacak tarafından açıklandı. Fiyatların açıklanmasıyla en kısa mesafe 1.750 TL olurken en uzun mesafe ise 2 bin 50 TL olarak belirlendi. Geçtiğimiz yıl aynı olarak yeniden düzenlenen okul servis ücretlerine ise Konya’daki özel okulların uymadığı ortaya çıktı. Bazı veliler, bu duruma tepki göstererek, “UKOME tarafından belirlenen bu fiyatlar tüm okul servisleri için geçerlidir. Bu özel okul olunca fiyatlar neredeyse iki katına çıkıyor. Bu durumun düzenlenmesini istiyoruz” dediler.

5a62fe372269a2213c329df2.jpg

OKULLAR VELİ İLE SERVİS ARASINDA ARACI OLUYOR PARANIN FAZLASI OKULA KALIYOR

Konya’da toplamda ilk ve ortaokul olmak üzere 71 adet özel okul bulunuyor. Edinilen bilgilere göre bu okulların birçoğu UKOME kararına uymadan okul yönetimi tarafından ‘Servis Fiyatı’ belirliyor. Yönetim tarafından belirlenen bu ücretleri, veliler okul servis firmalarına vermesi gerekirken okul yönetimine ödüyor. Okul yönetimi ise aldıkları servis ücretlerini, servis firmalarına UKOME’nin belirlediği fiyattan veriyor. Paranın geri kalanı ise ‘Döner Sermaye’ adı altında okula kalıyor.

son-dakika-okul-servis-araclariyla-ilgili-onemli-degisiklik-12125801.jpg

KARABACAK: MEB İL MÜDÜRLÜĞÜNE BAŞVURULMASI GEREKİYOR

Konya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (KONESOB) Başkanı Muharrem Karabacak konuyla ilgili yaptığı açıklamada, UKOME tarafından alınan karara servis firmalarının uyma zorunluğu olduğunu söyledi.

konyada-okul-servis-fiyatlarinda.jpg

Velilerin servis ücretlerini okula ödemesinin veli ile okul arasında bir karar olduğunu söyleyen Karabacak, “Okulun servise verdiği fiyat UKOME tarafından alınan karara uyması gerekiyor. Bunun üstünde bir ücret okulla veli arasında olan bir meseledir. Hiçbir servis şoförü UKOME tarafından belirlenen fiyatın üstünü okuldan talep edemezler. Burada veliler fazla ücret ödeme konusunda Milli Eğitim Müdürlüklerine başvurmaları gerekiyor. Okulların velilerden yüksek ücret istemesi konusunda veliler servis esnafına vermeden direkt okula verdikleri için bu, UKOME’nin, KONESOB’un ve emniyet birimlerinin dışında kalıyor. Bu anlaşma okul ile veli arasında oluyor ve servis ücretini okul, servis esnafına ödüyor” dedi.

servis.jpg

TÜDER’DEN UYARI!

Tüketiciler Derneği (TÜDER) Genel Başkanı Levent Küçük, geçtiğimiz gün yaptığı açıklamada ise,Şimdiden servis için anlaşma yapmış ve yüksek fiyata imza atmış velilere ilişkin olarak, "Velilerimizin ödedikleri rakam UKOME tarifesinden yüksekse faturaları, kredi kartı slipleri veya makbuzları ile tüketici hakem heyetlerine başvursunlar. Karar çok yüksek ihtimal lehlerine olacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

FİYATLAR GEÇEN YILLA AYNI

Geçtiğimiz gün KONESOB ve Konya Minibüsçüler Umum Servis Araçları Esnaf Odası Başkanı Muharrem Karabacak, UKOME kararıyla Konya'daki okul servis ücretlerinde düzenleme yapıldığını açıkladı. Açıklamaya göre en kısa mesafe eğitim sezonunda 1.750 TL olurken en uzun mesafe 2 bin 50 TL olarak belirlendi. Yapılan düzenleme hakkında açıklamalarda bulunan Başkan Karabacak, “Okul servis araçları ücretlerine düzenleme yapıldı. 2019 - 2020 sezonunda eğitim öğretim 180 gün olarak hesaplanmış olmasına rağmen okullarımızın 1 hafta önce açılarak yarıyıl içerisinde 1 haftada tatil edilecek olması ve bu uygulamanın ikinci yarıyılda da gerçekleştirilecek olması nedeniyle 15 gün birinci yarıyılda, 15 gün ikinci yarıyılda olmak üzere işletme maliyetlerimiz 9 ay iken 10 aya çıkmış oldu. 1 aylık bu artış, şoför, rehber personel ve SGK maliyetleri, okul servis işletmecisi esnafımızın üstüne yük olarak yansımış olup, 10 ay üstünden bir hesaplama yapıldığı takdirde geçen yıla oranla hiç bir artış yapılmadığı gözükmemektedir. Bütün etkiler göz önüne alınarak bugün yapılan UKOME toplantısında düzenleme yapılmıştır. Buna göre, 2019 - 2020 eğitim öğretim sezonunda geçerli olacak okul servis ücretleri, 0 - 3 km için yıllık 1.750 TL, 0 - 6 km için 1.850 TL, 0 - 12 km için 1.920 TL ve 0 - 20 km için de 2.050 TL olarak belirlendi. Servis taşıma ücretleri eğitim - öğretim sezonu olarak baz alınarak belirlenmiştir" dedi. Servet R. Çolak-Memleket