Özel istihdam bürolarına etkin denetim mekanizması

Özel istihdam bürolarına etkin denetim mekanizması

OVP'ye göre, özel istihdam büroları yaygınlaştırılacak ve faaliyetleri için etkin bir denetleme mekanizması oluşturulacak- Temel ve mesleki eğitim reformu hayata geçirilecek, çıraklık eğitimi zorunlu eğitim kapsamına alınacak- Kayıt dışı istihdam ve ücret

ANKARA (AA) - SEVAL OCAK ADIYAMAN - Faaliyet alanları geçici iş ilişkisini de kapsayacak şekilde genişletilen özel istihdam bürolarının yaygınlaştırılması sağlanacak ve faaliyetleri için etkin bir denetleme mekanizması oluşturulacak.

2017-2019 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program'ın (OVP) temel amaçları arasında istihdamın artırılması da yer alıyor.

AA muhabirinin programdan derlediği bilgilere göre, istihdamın artırılması kapsamında, sürdürülebilir ve kapsayıcı büyüme anlayışı çerçevesinde iş gücünün niteliğini artırarak, küresel piyasalarda rekabet edebilen bir iş gücü piyasası oluşturulacak.

İş Kanunu, ekonominin ihtiyaçlarına göre gözden geçirilecek, değişen iş gücü piyasası talepleriyle uyumlu bireyler yetiştirmeye yönelik temel ve mesleki eğitim reformu hazırlanacak. Bu çerçevede de çıraklık eğitimi zorunlu eğitim kapsamına alınacak.

Kadınlar ve engelliler başta olmak üzere özel politika gerektiren grupların iş gücüne ve istihdama katılımlarını artırmaya yönelik politikaların etkin bir şekilde uygulanmasına devam edilecek, gençlerin becerilerinin artırılması ve iş gücüne katılımlarının hızlandırılması politikası çerçevesinde, genç istihdamı ve girişimciliğini destekleyecek politikalar sürdürülecek.

İş gücü piyasası aktörlerinin esnek çalışma biçimlerine uyumunu kolaylaştıracak mevzuat düzenlemeleri, bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışmaları yapılacak. Faaliyet alanları geçici iş ilişkisini de kapsayacak şekilde genişletilen özel istihdam bürolarının yaygınlaştırılması sağlanacak. Söz konusu büroların faaliyetleri için etkin bir denetleme mekanizması oluşturulacak. İş sağlığı ve güvenliği alanında denetimlerin daha etkin yürütülmesi sağlanacak ve başta yüksek riskli sektörlerde olmak üzere çalışma hayatında güvenlik kültürü yaygınlaştırılacak.

Sosyal yardım alan ve çalışabilir durumdaki kesimlerin üretken duruma getirilerek sürdürülebilir gelir elde edebilmelerinin sağlanması amacıyla aktif iş gücü programları etkin bir biçimde uygulanmaya devam edilecek. Kayıt dışı istihdam ve ücrete karşı caydırıcı ve özendirici tedbirlerle mücadele edilerek kayıtlı çalışan sayısı artırılacak ve prim tabanı genişletilecek.

- İşsizlik oranı yüzde 10'un altına inecek

Program döneminde iş gücüne ve istihdama katılımın artırılmasına yönelik uygulanacak politikalar sonucunda tarım dışında ilave 2 milyon 609 bin kişinin istihdam edilmesi bekleniyor.

Bu yıl sonunda yüzde 51,8 olması beklenen iş gücüne katılma oranının, program dönemi sonunda yüzde 53,5’e, 2016 yılı sonunda yüzde 46,3 olması beklenen istihdam oranının ise dönem sonunda yüzde 48,3’e yükselmesi öngörülüyor. Böylece dönem sonunda istihdam edilen kişi sayısının 29 milyon 534 bine ulaşması hedefleniyor.

İstihdamda tarım sektörünün ağırlığının 2016 yılında yüzde 19,3 olarak gerçekleşmesi beklenirken, 2019 yılında bu oranın yüzde 16,8’e gerileyeceği tahmin ediliyor.

Bu yıl sonunda yüzde 10,5 olacağı öngörülen işsizlik oranının, 2017'de yüzde 10,2'ye, 2018'de yüzde 10,1'e ve 2019 yılında da yüzde 9,8 seviyesine gerilemesi bekleniyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :