Özel güvenlikçiler özlük haklarında iyileştirme istiyor

Özel güvenlikçiler özlük haklarında iyileştirme istiyor

Güvenlik Servisleri Organizasyon Birliği Derneği Başkanı Kösereisoğlu:

ANKARA (AA) - AYŞENUR SAĞLAM - Güvenlik Servisleri Organizasyon Birliği Derneği (GÜSOD) Başkanı Murat Kösereisoğlu, ceza hukuku uygulamasında devlet memuru kabul edilen özel güvenlik görevlilerinin özlük haklarının ve aylık ücretlerinin iyileştirilmesi gerektiğini belirtti.

AA muhabirinin konuya ilişkin sorularını yanıtlayan Kösereisoğlu, sektörde görev alanların kamu güvenliğini tamamlayıcı nitelikte can ve mal güvenliği hizmeti üstlendiklerini ifade etti.

Türkiye'de özel güvenlik sektörünün, suç önleyici kolluk hizmetlerinde genel kolluğun iş yükünü hafiflettiğine dikkati çeken Kösereisoğlu, sektörün aynı zamanda istihdama ciddi katkı sağladığını söyledi.

Kösereisoğlu, Türkiye'de yaklaşık 250 bin güvelik görevlisi bulunmasına rağmen mesleğin yeterince önemsenmediğini belirterek, şunları kaydetti:

"İstihdam yüksek de olsa sektörde kalmanın bir cazibesi yok. Yazın 80 bine yakın güvenlik görevlisi, farklı hizmet sektörlerinde çalışıyor. İstanbul'da güvenlik görevlisiyken, Antalya'da garson oluyor. Polis, öldüğünde şehit olurken, gerektiğinde polisin işini üstlenen güvenlik görevlisi 'iş kazasına uğramış' kabul ediliyor. Polis ve askere tanınan yıpranma payı, şehit ve gazi statüsü gibi hakların kısmen bize de verilmesini istiyoruz. Bayram mesailerinin, gece mesailerinin düzenlenmesini istiyoruz."

- Mesleki eğitim

Özel güvenlik görevlilerine verilen mesleki eğitimin Avrupa standartlarının üstünde olduğuna işaret eden Kösereisoğlu, eğitimlerin özel güvenlik hukuku ve kişi hakları, güvenlik tedbirleri, silahsız savunma, olay yeri koruma, patlayıcı maddeleri tanıma ve önlem alma, uyuşturucu madde tespiti, ilk yardım, yangın güvenliği, iletişim ve müşteri odaklılık gibi alanları kapsadığını anlattı.

Kösereisoğlu, Emniyet Genel Müdürlüğü denetim ve kontrolünde gerçekleşen eğitimlerin 120'si silahlı olmak üzere 210 saatten oluştuğunu ve sınavda başarılı olanlara "Özel Güvenlik Eğitim Sertifikası" verildiğini ifade etti.

Ceza hukuku uygulamasında devlet memuru kabul edilen vasıflı özel güvenlik görevlilerinin özlük haklarının ve aylık ücretlerinin iyileştirilmesi gerektiğini vurgulayan Kösereisoğlu, "Bu personelin nitelikli, iletişim becerileri kuvvetli, öngörülü, her açıdan donanımlı olmasını istiyorsunuz ama karşılığında bin liraya razı olmasını bekliyorsunuz. Bu adil bir durum değil" diye konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı