Özel Güvenlik Görevlileri Eğitim Programı

Özel Güvenlik Görevlileri Eğitim Programı

İçişleri Bakan Yardımcısı Ersoy: - "Bu vatanda huzur içinde, vatandaşlarımızın öz güvenleriyle, hem devletlerine hem birbirlerine, hem de kurumlarına güvenerek yaşayabilmeleri için kamu güvenliğini ve huzurunu birlikte tesis etmemiz lazım" - "Görev aldığı

İSTANBUL (AA) - İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Ersoy, "Bu vatanda huzur içinde, vatandaşlarımızın öz güvenleriyle, hem devletlerine hem birbirlerine, hem de kurumlarına güvenerek yaşayabilmeleri için kamu güvenliğini ve huzurunu birlikte tesis etmemiz lazım." dedi.

İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü Özel Güvenlik Denetleme Başkanlığınca Bayrampaşa Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezi’nde “Özel Güvenlik Görevlileri Eğitim Programı” düzenlendi.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından Özel Güvenlik Denetleme Başkanlığı’nca hazırlanan slayt gösterimi yapıldı.

İçişleri Bakan Yardımcısı Ersoy, programın açılışında yaptığı konuşmada, vatanın bölünmez bütünlüğü, huzur ve güvenlik için, sınırların içinde ve dışında özellikle bugünlerde Mümbiç’te kahramanca mücadele eden bütün askerlere başarılar dileyerek, şehitlere Allah’tan rahmet, gazilere de şifa diledi.

Dünya ile birlikte ihtiyaçların da hızla değiştiğini ifade eden Ersoy, "Belki 20 yıl önce kamyona yüklenmiş bombalarla Paris’in göbeğinde katliam yapılacağı aklımıza gelmezdi. AVM diye bir kavram yoktu hayatımızda. Binlerce insanı aynı anda kocaman bir binanın içinde toplanması, orada doğabilecek kamu güvenliği, kamu düzeni, kişi güvenliği, iş yeri güvenliği açısından almamız gereken tedbirleri, düşünmemiz gerekmeyebilirdi. Ama değişen şartlara ve değişen ihtiyaçlara karşı her zaman yeni yeni önlemler almak zorunda kalıyoruz." dedi.

Dünyada da Türkiye’de de özel güvenlik diye bir kavramın eskiden olmadığını belirten Ersoy, bu ihtiyaçlar görülmeye başlandıktan sonra 1981 yılından bu yana özel güvenlik uygulamalarıyla ilgili düzenlemelerin, mevzuata girmeye başladığını, her geçen gün yenileyerek, olgunlaştırarak ihtiyaçlara cevap verebilecek hale getirilerek, bugünlere gelindiğini anlattı.

Ersoy. 680 sayılı KHK ile özel güvenlik görevlisi olarak çalıştırılacak kişilerin, niteliklerine varıncaya kadar, çağa ve ihtiyaçlara uygun düzenlemelerin yapıldığını söyledi.

Bakan Yardımcısı Ersoy, sözlerine şöyle devam etti:

"Bu coğrafyada birlikte yaşıyoruz. Bizim sahip çıkacağımız, derdi ile dertleneceğimiz ve bir şekilde huzur içinde yaşayabilirsek üstünde, savaşmak zorunda kalırsak da altında yaşamaktan başka gidecek hiçbir yerimizin olmadığı tek bir vatanımız var. Bu vatanda huzur içinde, vatandaşlarımızın öz güvenleriyle, hem devletlerine hem birbirlerine, hem de kurumlarına güvenerek yaşayabilmeleri için kamu güvenliğini ve huzurunu birlikte tesis etmemiz lazım. Bizler mesai arkadaşlarıyız. Birlikte dayanaşarak, iş birliği yaparak, tabi olduğumuz kurumların yönlendirmelerine, uyarılarına ve denetimlerine dikkat ederek, görevimizi ne kadar iyi yapabilirsek, görevimizde ne kadar başarılı olursak o kadar bu ülkeye hizmet etmiş oluruz. Görev aldığınız bir AVM’de, bir spor salonunda, gözünüzden kaçacak bir ihmalin maliyetinin bu ülke ve insanlar için ne kadar ağır olabileceğini hiçbir zaman aklınızdan çıkarmayacaksınız. Birlikte insanlara huzuru sağlamaya aday olmuş bireyleriz."

Bugün de bu anlamda hem bilgileri tazelemek, hem yeni bilgilerde donatmak hem de iş birliğini hem de dayanışmayı güçlendirmek adına bakanlık olarak bu eğitimleri başlattıklarını belirten Ersoy, bu eğitimlerin Türkiye’de büyük oranda tamamlandığını söyledi.

Ersoy, Türkiye’nin gözbebeği olan bu şehirde güvenlik görevlilerinin, görevini en iyi şekilde yapabilmesi ve bu şehrin dünyanın en güvenli, en huzurlu şehirlerinden biri olma noktasındaki yerini, konumunu muhafaza etmek, daha iyi noktalara getirmek adına aldıkları sorumlulukları bir kez daha hatırlatmak ve paylaşmak adına bu eğitimlerin düzenlendiğini kaydetti.

- "Yetkilerini tam kullanmalarını bekliyoruz"

İstanbul Valisi Vasip Şahin de bugün özel güvenlik mensuplarının İstanbul genelindeki eğitim programının başladığını hatırlattı.

Kolluk görevlerini yaparken, özel güvenlik görevlilerinin de yanı başlarında bulunmasının, kendilerine güç kattığını anlatan Şahin, "Bu arkadaşlarımızın hem aidiyet duygularını geliştirmeleri, hem de bilgi ve becerilerini arttırma, özellikle kanun ve mevzuat bağlamındaki yetkilerini tekrar hatırlamaları, hizmetin verimliliği açısından çok önemli. Bu eğitimle bunun bir adımı atılmış olacak. Arkasından seri eğitimlerle daha da kuvvetlendirilecek. Özel güvenlik mensuplarının, kolluk personelimizin yanında, kendilerini tam bir güven içinde, yetkilerini tam kullanmalarını bekliyoruz. Burada yürütülen aslında kamunun güvenliği, vatandaşımızın huzurunu ve mutluluğunu sağlamaktır." dedi.

Vali Şahin, bugüne kadar İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü bünyesinde yaklaşık 10 bin özel güvenlik personeline hizmet içi eğitim verildiğini, hatta yerlerinde uygulama anlamında tatbiki eğitimlerin de yapıldığını anlattı.

Bu hizmetin yürütülmesi ve verimli şekilde insanlara ulaştırılmasının en önemli amaçları ve hedefleri olduğunu aktaran Şahin, "Özellikle son çıkan mevzuatla, bu arkadaşlarımızın da iş güvencesi olarak daha iyi bir konuma gelmesi bizler açısından da sevindirici oldu. Çünkü bu aidiyet duygusunu daha fazla besleyecektir. Bu meslek haline gelerek, görev yapan insanların, görev tatmini açısından da önemli bir mesafe kat etmelerini sağlamış olacaktır." diye konuştu.

Şahin, bu eğitimleri diğer kurumlarla da desteklemeye çalıştıklarını ifade etti.

- "50 bin 914 güvenlik görevlisine eğitim verildi"

Emniyet Genel Müdürü Selami Altınok, Suriye’nin kuzeyinde devam etmekte olan Zeytin Dalı Harekatı’nda görev alan personele başarılar diledi.

Huzur güvenliğinin olmadığı bir ortamda herhangi bir faaliyetin sağlıklı bir şekilde yürütülmesinin mümkün olmadığını belirten Altınok, bu anlayışla tarih boyunca devletlerin, güvenliği temel faaliyet olarak benimsediğini söyledi.

Genelde devlet kurumları tarafından yerine getirilen bu faaliyetin, Türkiye’de polis ve jandarma tarafından mesai mefhumu gözetmeksizin büyük bir özveri ve fedakarlıkla yerine getirildiğini anlatan Altınok, özellikle 5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun kapsamında özel güvenlik hizmetlerinin kamu güvenliğini tamamlayan bir faaliyet olduğunun, özel güvenlik görevlilerinin de mülki idare amiri ve genel kolluk amirinin emirlerini yerine getirmekle mükellef olduğunun belirtildiğini aktardı.

Hem kamuda ifade edilen yetkileri hem de yaklaşık 283 bine ulaşan sayısıyla özel güvenlik görevlilerinin adeta polis ve jandarmaya yardımcı ve destek olan bir kolluk gibi ortaya çıktığını ifade eden Altınok, sözlerine şöyle devam etti:

"Böylesine bir gücü temsil eden özel güvenlik çalışanlarının, gerekli donanım ve beceriye sahip olmaları ve denetim yoluyla takip edilmeleri büyük önem arz etmektedir. Çünkü onların başarısı, kolluk kuvvetlerinin çalışmalarını kolaylaştırırken toplumumuzun huzur ve güvenliğinin teminine de katkılar sağlamaktadır. Yaklaşık 14 yıllık tecrübelerimiz bize, özel güvenlik görevlilerinin almış oldukları temel eğitimi sahada uygulayabilme şuurunu, görevlerinin ehemmiyetini ve genel kollukla olan aidiyet hissini daha iyi kavrayabilmeleri adına farklı eğitimler de almalarına ihtiyaç duyduğunu göstermiştir."

Şu ana kadar 55 ilde görev yapan 59 bin 336 özel güvenlik görevlisinden 50 bin 914’üne etkili iletişim, genel kollukla ilişkiler, güvenlik tedbirleri, özel güvenlik hukuku ve kişi hakları eğitimi ile AFAD ekiplerince kendi konularında eğitim verildiğini aktaran Altınok, geriye kalan 26 ilde görev yapan 224 bin 230 özel güvenlik görevlisine verilecek olan eğitimlerin, 30 Haziran tarihine kadar tamamlanmasının planlandığını söyledi.

Bunun yanında denetleme faaliyetlerine de ara verilmeden devam edildiğini belirten Altınok, "Özel Güvenlik Denetleme Başkanlığı bünyesinde görev yapan 146 polis başmüfettişimiz, 2017 yılı içinde 956 özel güvenlik şirketini, 411 özel güvenlik eğitim kurumunu, 212 alarm izleme merkezini, 4 özel güvenlik şirketi şubesini, 580 özel güvenlik birimini, 2 bin 581 hizmet alan yeri ve 41 kişi korumasını denetlemiştir." dedi.

Altınok, ayrıca Türkiye’de faaliyet gösteren 372 AVM, 54 havalimanının, 11-31 Aralık 2017 tarihleri arasında denetlendiğini, yapılan denetimler sonucu 166 adli işlem, 686 idari işlem tesis edildiğini söyledi.

- İstanbul’da 81 bin 271 özel güvenlik görevlisine eğitim verilecek

Özel Güvenlik Denetleme Başkanı Suat Çelik de 2018 yılı içinde Özel Güvenlik Denetleme Başkanlığı olarak bir yandan asli görevleri olan denetim görevini ifa ederken, diğer yandan da temel hak ve hürriyetlerin korunması, kolluk hizmetlerinin tamamlayıcısı olan özel güvenlik hizmetlerinin geliştirilmesine yönelik eğitim programlarının üçüncü aşamasını başlattıklarını söyledi.

Başkanlıkça havalimanı, gar, otogar, turizm belgeli oteller, tarihi ve turistik yerler, AVM’ler, sağlık tesisleri, eğitim kuruluşları ve stratejik enerji tesislerinde görevli özel güvenlik görevlilerine, görevin özelliklerine göre bilgi, beceri, tecrübe ve sunulan güvenlik hizmetlerinin kalitesinin arttırılması amacıyla eğitimlerin verilmeye başlandığını anlatan Çelik, İstanbul’da görev yapan 81 bin 271 özel güvenlik görevlisinin de eğitim programını da bugün başlattıklarını ifade etti.

Çelik, geçen yıl 60 ilde bulunan 372 AVM ile 54 havalimanında denetimlerin tamamlandığını ve tespit edilen eksikliklerin, gereği yapılmak üzere ilgili taraflara bildirildiğini, turizm sezonu başlamadan AVM’ler ile havalimanlarındaki bir önceki tespitler üzerine denetimlerin devam edeceğini aktardı.

Konuşmaların ardından İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü Özel Güvenlik Denetleme Başkanlığı'nda görevli polis başmüfettişi Hakan İnankul, programa katılan özel güvenlik görevlilerine, etkili iletişim ve genel kolluk ile özel güvenlik ilişkileri dersini verdi.​

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :