Özbekistan'da Uluslararası İslam Akademisi açılacak

Özbekistan'da Uluslararası İslam Akademisi açılacak

TAŞKENT (AA) - Özbekistan'da Uluslararası İslam Akademisi ve Hadis İlmi Okulu açılacak.Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev, imzaladığı dini ve dini eğitim...

TAŞKENT (AA) - Özbekistan'da Uluslararası İslam Akademisi ve Hadis İlmi Okulu açılacak.

Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev, imzaladığı dini ve dini eğitim alanlarındaki faaliyetin geliştirilmesine ilişkin kararnameye göre ülkede Uluslararası İslam Akademisi ile Hadis İlmi Okulu açılacak ve "İmam Buhari" Devlet Ödülü tesis edilecek.

Kararnamede Taşkent İslam Üniversitesi bünyesinde Özbekistan Uluslararası İslam Akademisinin oluşturulacağı belirtildi. Akademide Kur'an-ı Kerim, hadis, İslam hukuku, akide, tasavvuf, İslam iktisadı ve maliye, uluslararası ilişkiler branşlarının yanı sıra Arap, Fars, İngiliz, Rus, Urdu ve Türk dili eğitimi verilecek.

Hadis İlmi Okulunda ise Kur'an-ı Kerim ve hadis ilmi, hadis ilminin gelişimine katkı sağlayan Özbek din alimlerinin ilmi mirasının araştırılması ve hadis ilmi alanında faaliyet yapacak araştırmacıların eğitilmesi öngörülüyor.

Kararnameyle, ayrıca Müslümanları Dini İdaresi bünyesinde dini, tarihi ve mimari abidelerin muhafazası ve restorasyonu ile cami ve dini eğitim kurumları ve bu eğitim kurumlarındaki öğretim görevlileri ve öğrencileri destekleyecek "vakıf" adında Destekleme Fonunun kurulması karara bağlandı.

İslam kültürü ve bilimine büyük katkı sağlayan bilim adamlarının zengin bilimsel mirasının araştırılmasına ve ülkenin dünyaya yayılmasına katkı sağlayanların teşviki ve desteklenmesi amacıyla İmam Buhari Devlet Ödülü'nün tesis edilmesi öngörülen kararnameye göre, Din İşleri Komitesi bünyesinde dini-sosyal süreçlerin araştırılmasına ilişkin Bilgi Analiz Merkezi kurulacak.

Merkez, dini edebiyatları ve dini alandaki internet ortamını analiz edecek ve ülkedeki dini-sosyal ortama olumsuz etki edecek etkenlerin tespit ve bertaraf edilmesine yönelik önerilerde bulunacak.

Bakanlar Kurulu bir ay içerisinde Uluslararası İslam Akademisi ve Hadis İlmi Okulunun kurulması ve desteklenmesine ilişkin kararı hazırlayarak kabul edecek.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :