Özbekistan'da cumhurbaşkanı seçimine doğru

Özbekistan'da cumhurbaşkanı seçimine doğru

Cumhurbaşkanı seçimini 600'den fazla uluslararası gözlemci izleyecek

TAŞKENT (AA) – Özbekistan'da 4 Aralık'ta yapılacak cumhurbaşkanı seçimini yaklaşık 50 ülkeden 600'den fazla gözlemci takip edecek.

Merkez Seçim Komisyonu Başkanı Mirzo-Uluğbek Abdusalomov, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, cumhurbaşkanı seçimlerine uluslararası camiadan büyük ilgi olduğunu kaydederek "Seçime gözlemci gönderecek ülkelerin coğrafyası çok geniş. Sadece ABD'den 20 gözlemci gelecek. Seçimi dünyanın yaklaşık 50 ülkesinden 600'den fazla uluslararası gözlemci izleyecek." ifadelerini kullandı.

Abdusalomov, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatının (AGİT) ülkedeki seçimleri ilk defa tam teşekküllü gözlem heyetiyle izleyeceğini belirterek "AGİT geçen yıllarda yapılan seçimlere 20 civarında gözlemciden oluşan sınırlı sayıda heyet göndermişti. Bu seçimi 250'si kısa süreli olmak üzere 30-35 uzun süreli gözlemciyle izliyor." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı seçiminin yerli ve yabancı yaklaşık bin 300 gazeteci tarafından takip edileceğini söyleyen Abdusalomov, şu ana kadar 60'tan fazla yabancı gazetecinin takip için akredite olduğunu bildirdi.

- Cumhurbaşkanlığı yarışında 4 aday

Cumhurbaşkanı seçiminde, Milli Şahlanış Demokrat Partisi lideri Sarvar Atamuradov, "Adalat" Sosyal Demokrat Partisi lideri Nariman Umarov, Halk Demokrat Partisi lideri Hotamjon Ketmonov ile Liberal Demokrat Partisinden Cumhurbaşkanı Vekili ve Başbakan Şavkat Mirziyoyev yarışacak.

Nüfusu yaklaşık 32 milyon olan Özbekistan'da 21,5 milyona yakın kayıtlı seçmen bulunuyor. Cumhurbaşkanı seçimi için ülke genelinde 9 bin 378 sandık kuruldu.

Cumhurbaşkanı İslam Kerimov, geçirdiği beyin kanamasının ardından tedavi gördüğü hastanede 2 Eylül'de hayatını kaybetmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :