Özbekistan'da 12. Uluslararası Pamuk Fuarı başladı

Özbekistan'da 12. Uluslararası Pamuk Fuarı başladı

Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te 12. Uluslararası Pamuk ve Tekstil Fuarı başladı

TAŞKENT (AA) - Dünyanın önde gelen pamuk üretici ve ihracatçı ülkesi Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te 12. Uluslararası Pamuk ve Tekstil Fuarı başladı.

Özbekistan Hükumeti, Uluslararası Pamuk Kurumu ve Cotton Outlook Dergisi tarafından organize edilen 12. Uluslararası Pamuk ve Tekstil Fuarına dünyanın 40'tan fazla ülkesinden pamuk ticareti yapan bin 500'den fazla şirket katılıyor.

Pamuk Fuarının açılışında konuşan Başbakan Yardımcısı Uluğbek Rozikulov, dünyanın önde gelen pamuk üreticisi ve ihracatçılarından biri olan Özbekistan'da 2004 yılında düzenlenen ilk pamuk fuarına 200 civarında iş adamının katıldığını hatırlatarak, bu yıl düzenlenen fuara dünyanın çeşitli ülkelerinden bin 500'den fazla şirket ve işletme temsilcisinin katıldığını dile getirdi.

Pamuk üretiminde dünyada 6., ihracatta ise 5. sırada bulunan Özbekistan'ın pamuk üretiminde istikrarını korumaya özen gösterdiğini kaydeden Rozikulov, ayrıca pamuk ekimi konusunda en son teknoloji ve metotları kullanarak, ülkede üretilen pamuğun kalitesi ve teknik özelliklerini iyileştirmeye çaba gösterdiğini dile getirdi. Özbekistan Hükümetinin pamuk işleme ve tekstil üretim tesislerinin modernizasyonuna önemli yatırım yaptığını belirten Rozikulov, bağımsızlığın ilk yıllarında yıllık 7 milyon dolarlık tekstil ürünü ihracatı yapan Özbekistan'da şu an yıllık 1 milyar dolarlık tekstil ürünü ihracatı yapıldığının altını çizdi.

Açılışın ardından düzenlenen "Dünya pamuk lifi piyasası: eğilim ve perspektifler" konulu konferansta, dünya pamuk piyasası ve perspektifleri, Çin, Bangladeş ve Hindistan gibi Özbek pamuğunun alıcı ülkelerinin pamuk piyasasının detayları ele alındı.

Konferansta konuşan Cotton Outlook Dergisi Direktörü Ray Butler, dünyanın önde gelen pamuk tüketicilerinden Çin'in yurt dışından ithal ettiği pamuk lifi hacminin belirgin ölçüde azalmasına rağmen, Özbekistan'ın bu ülkeye ihraç ettiği pamuk lifi miktarının arttığını kaydetti.

Bu mevsimde dünyadaki pamuk lifi üretiminin 22 milyon tona yaklaşacağını kaydeden Butler, bu çerçevede esas artışın ABD, Pakistan, Hindistan, Türkiye ve bazı Afrika ülkelerinde yaşanacağını vurguladı.

Taşkent'te Uzexpocenter'da düzenlenen fuar çerçevesinde, ülkede üretilen pamuk çeşitlerinden örnekler sergilenirken ülkede üretilen tekstil ürünleri de tanıtılıyor.

Fuar katılımcıları yarın Taşkent yakınlarındaki pamuk tarlalarını gezecek ve pamuk işleme fabrikasında incelemelerde bulunacak. Geçen sene düzenlenen pamuk fuarında yabancı şirketlerle 670 bin ton pamuk lifinin satılmasıyla ilgili çok sayıda kontrat imzalanmıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :