Özbekistan ve Türkmenistan arasında sınır tespiti

Özbekistan ve Türkmenistan arasında sınır tespiti

Ortak çalışma grupları Taşkent'te bir araya geldi

TAŞKENT (AA) - Özbekistan ve Türkmenistan hükümetleri tarafından oluşturulan ortak çalışma grubu, iki ülke arasındaki sınırların tespitine ilişkin çalışmalarda bulundu.

Özbekistan Dışişleri Bakanlığı, iki ülke hükümetleri tarafından sınırların tespitine ilişkin kurduğu ortak çalışma grubunun 1-5 Mayıs'ta Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te bir araya geldiğini açıkladı.

Açıklamada, Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev'in 6-7 Mart'ta Türkmenistan'a yaptığı resmi ziyaret sırasında varılan mutabakatlar kapsamında, Özbekistan-Türkmenistan devlet sınırlarının hukuki olarak resmileştirilmesine ilişkin görüşmelerin hız kazandığı, bu çerçevede ortak çalışma grubunun sınır tespit ve belirleme çalışmalarında bulunduğu belirtildi.

Dostluk ve karşılıklı anlayışa dayalı olarak yapılan çalışmaların ardından çalışmaların sonuçlarına ilişkin protokol imzalandığına işaret edilen açıklamada, tarafların ayrıca yıl içinde yapılacak saha çalışmaları planı konusunda anlaştığı da kaydedildi.

Özbekistan ile Türkmenistan arasında sınır tespit ve belirleme çalışmalarına yönelik müzakere süreci, Mirziyoyev'in 6-7 Mart'ta Türkmenistan'a yaptığı resmi ziyaretin ardından yeniden başlamıştı. Bu çerçevede ortak çalışma grubu, uzun bir aradan sonra 27-30 Mart'ta Türkmenistan'ın Türkmenabad kentinde toplanmıştı.

Toplam bin 621 kilometre uzunluğunda ortak sınırı bulunan Özbekistan ile Türkmenistan arasında 22 Eylül 2000'de imzalanan sınır tespit ve belirleme çalışmalarının yapılmasına ilişkin anlaşma kapsamında başlatılan sınır tespit ve belirleme süreci, daha sonra çeşitli nedenlerden dolayı askıya alınmıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :