Özbekistan ve Tacikistan arasındaki sınır meselesi

Özbekistan ve Tacikistan arasındaki sınır meselesi

Özbek ve Tacik hükümet temsilcileri, tartışmalı sınır noktalarının tespiti için cumhurbaşkanlarının görüşmesi öncesi bir kez daha bir araya geldi

TAŞKENT (AA) - Özbekistan-Tacikistan Hükümetlerarası Sınır Tespit ve Belirleme Komisyonu Çalışma Grubu toplantısı Duşanbe'de yapıldı.

Özbekistan Dışişleri Bakanlığı Basın Ofisinden yapılan açıklamaya göre, Özbek ve Tacik hükümet temsilcileri, cumhurbaşkanlarının bugünkü görüşmesi öncesinde tartışmalı sınır noktalarının tespiti için bir kez daha bir araya geldi.

Açıklamada komisyonun 24 Şubat'ta Özbekistan'ın Fergana şehrinde düzenlenen toplantısında imzalanan protokolün hayata geçirilmesi kapsamında Özbekistan-Tacikistan sınırının bazı noktalarına ilişkin anlaşma taslağında değişiklikler yapıldığı belirtildi.

Yapıcı, dostluk ve karşılıklı anlayış ortamında geçtiği belirtilen görüşmenin ardından taraflar arasında protokol imzalandı.

Özbekistan Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev, bugün ilk kez ziyaret edeceği Tacikistan'da Cumhurbaşkanı İmamali Rahman ile bir araya gelecek. Ziyaret sırasında iki ülke arasında çok sayıda anlaşma imzalanacak.

Bağımsızlıklarını 1991'de kazanan Özbekistan ve Tacikistan arasında 1330 kilometre uzunluğunda sınır bulunuyor. Taraflar, bağımsızlığın ardından başlayan sınır belirleme çalışmalarında yaklaşık 300 kilometrelik kısımda uzlaşma sağlayamadı. Sınır meselesinin de Mirziyoyev'in ziyareti sırasında çözüme kavuşması bekleniyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :